Ett troget par, Helen Elmgren och hennes vän, Lord B. Foto: Glenn Lindberg / Klassiska Bilar

Provkörning av Bentley R-Type Continental 1953

När legendariske bilreportern och levnadskonstnären Gunnar Friberg flyttade till Brasilien blev hans ögonsten, en mörkblå Bentley R-Type Continental, kvar i Stockholm. I snart 30 år har Helen Elmgren vårdat skönheten.

Få bilar i Sverige kan skryta med en mer remarkabel proveniens.
Såld 1953 och sedan tre ägare i England. Greve Bertil Bernadotte köper bilen 1965 och säljer den 1971 till Gunnar Friberg på Teknikens Värld. När Friberg bestämmer sig för att emigrera och skriva sina Teknikens Värld-krönikor på brasiliansk mark säljs bilen till Jonas Lidén. 

Två år senare säljer Lidén bilen till vännen Gunnar Elmgren, den kände bilprofilen som basade för FIAs racinghistoriska kommission. Året är 1985.
– Jag tyckte med en gång att bilen var speciell. Gunnar var ombytlig av sig och jag var rädd för att bilen plötsligt skulle bytas ut mot något annat som Gunnar blev förtjust i. Därför krävde jag att bilen skulle skrivas på mig, minns makan Helen Elmgren.
I dag är bilen nylackerad i ”royal blue”. Till och med de handmåladade kronorna på dörrarna, som Bertil Bernadotte lät måla dit 1965, har kommit på plats, allt utfört av Ekstrands Billackering i Eslöv.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill