Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bakhjulsdrivna 430i svänger gärna med höfterna och visar upp en fin balans.Bakhjulsdrivna 430i svänger gärna med höfterna och visar upp en fin balans.Bakhjulsdrivna 430i svänger gärna med höfterna och visar upp en fin balans.
Bakhjulsdrivna 430i svänger gärna med höfterna och visar upp en fin balans. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Provkörning av BMW 430i Coupé

Premium Årets snackis har nått Sverige med sin kontroversiella design. Vi provkör och ser om nya 4-serien bjuder på mer än ett uppkäftigt utseende.

BMW har verkligen tagit ut svängarna med sina grillar senaste tiden. I de lyxigaste modellerna X7 och 7-serien har njurarna i fronten blivit så stora att det kommer bli svårt för BMW att öka storleken ytterligare. Men det problemet har BMW nu löst genom att titta i historie­böckerna och ställa grillen på högkant. Stående grillar sågs så tidigt som på 30-talet från BMW:s håll. En design som varit återkommande i märkets historia, på 3-serien sågs designen senast under 90-talets E30. Då i inte lika extrema dimensioner som vi ser på nya 4-serien. Och 4-seriens nya grilldesign är ingen engångsföreteelse, dragen känns tydligt igen på den nya elbilen BMW iX och kanske är det här början på BMW:s nästa grillrevolution.
Att bortse från grillen är svårt, men då framstår designen i stället som tillbakadragen. De hårda karossvecken längs sidan som fanns på den tidigare generationen är borta, och det finns inga markerade höfter, trots att bilen blivit bredare än tidigare. Baktill är designen fortsatt slätstruken, att det är bakänden på en BMW är inte helt självklart.