Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
X5 fick vara byggkloss när BMW bestämde sig för att bygga en vätgasdriven konceptbil.
X5 fick vara byggkloss när BMW bestämde sig för att bygga en vätgasdriven konceptbil.
X5 fick vara byggkloss när BMW bestämde sig för att bygga en vätgasdriven konceptbil.
X5 fick vara byggkloss när BMW bestämde sig för att bygga en vätgasdriven konceptbil. Foto: Tom Kirkpatrick / BMW

Provkörning av BMW iX5 Hydrogen

BMW satsar på vätgasdrivna bilar igen. iX5 Hydrogen visar vad BMW kan göra redan i dag men en färdig bil kommer först i nästa generation X5 framåt 2025. Så dags hoppas BMW att infrastrukturen för tankning av vätgas är tillräckligt utbyggd – till och med i Sverige.

Av och på. Så kan man beskriva de stora biltillverkarnas satsning på vätgasdrivna bilar. BMW tillhörde de som var tidigt ute med bränsleceller som med hjälp av vätgas producerade el till elmotorer. Men projektet lades på is när satsningen på batterier krävde resurser.
Nu har BMW byggt en färdig vätgasbil igen. Den här gången får X5 vara grunden i bygget och då handlar det inte om den nyligen ansiktslyfta varianten utan den som vi sett under 2022.

Förbränningsmotorn har lyfts bort och ersatts av en bränslecell. Själva cell-elementet köper BMW från Toyota men BMW svarar för förpackningen av de totalt 383 cellerna och styrningen av dem. Enligt BMW har de använt cellerna på ett sånt sätt att energin kan plockas ur paketet på ett effektivare och mer konstant sätt.
BMW:s projekt är alltså ett direkt resultat av att Toyota för två år sedan meddelade att de tänkte börja sälja sina celler för att fler tillverkare skulle kunna utveckla bilar. Hittills har Toyota, Hyundai och Honda stått relativt ensamma i hörnan bland biltillverkare som tror på vätgas som alternativ till batterier för elbilar.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.