Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Provkörning av Breckland BeiraProvkörning av Breckland BeiraProvkörning av Breckland Beira
Provkörning av Breckland Beira

Provkörning av Breckland Beira

Bilen med det obegripliga namnet Breckland Beira är i själva verket ytterst enkel att förstå sig på. Den är kanske något som GM själva skulle ha byggt.

Första intrycket #531

Varför gå över ån efter vatten? Breckland tar det bästa från en etablerad konstruktion och kryddar med egna idéer för att skapa en särart. Smart med gastank, men överlever modellen recessionen?

Vi befinner oss i ekonomiskt oroliga tider, inte tu tal om saken. När detta skrivs går GM på knä, kreditvärderingsinstituten anser att företaget är nära en konkurs. När tidningen landar hemma hos dig är kanske GM redan borta. Eller så har det blivit lönsamt igen. Vem vet?

Men varför detta tjat om GM när vi befinner oss i Dereham, drygt 20 mil nordost om London, för att stifta bekantskap med Breckland Beira? Jo, för att under skalet på denna helt nya brittiska sportbil hittar vi en modifierad GM-produkt. Känner du igen dragen? Inte konstigt i så fall. Bilen bygger på Opel GT/Pontiac Solstice – den så kallade Kappa-plattformen. 

 Enkelt uttryckt har fronten, bakpartiet samt de fyra skärmarna fått ett helt nytt utseende, men grundstrukturen med chassi, dörrhål och vindruteram är oförändrat GM. Alla nya karossdelar är tillverkade av glasfiberförstärkt plast.

 Den turboladdade fyrcylindriga motorn på 260 hästkrafter är borta, i stället hittar vi under huven samma sexliters V8-motor som tidigare gav kraft åt Corvette. Med nästan 400 hästkrafter blir Breckland Beira en modern AC Cobra med plats för två och en tungt bankande V8 under huven. Konceptet är kanske inte riktigt tidsenligt, men tidlöst tilltalande. Och det faktum att beprövade tekniska lösningar är basen för bilen tilltalar. 

 Prototypen som vi kör i dag bygger på en Pontiac Solstice, helt enkelt för att det har varit billigare för Breckland Technology att köpa dem i USA än att köpa Opel GT i Europa. För hur knasigt det än låter börjar en Beira som en fullt funktionsduglig bil som sedan plockas sönder för att återfödas med ett V8-hjärta. Det ska tilläggas att GM inte är delaktiga i projektet på något sätt. Just därför tvingas Breckland till det här arbetssättet. Inte helt konventionellt.

 Att ta plats bakom ratten känns nästan exakt som att sätta sig i en Opel GT. Dörrens skärning är densamma liksom sufflettskyddet, men kan man acceptera det finns det bara fördelar kvar. Brecklands vd Mike Rawlings säger att råmaterialet borgar för hög kvalitet.

 – Vi skulle aldrig kunna få samma komponentkvalitet eller tekniskt perfekta lösningar som GM med alla deras utvecklingsmiljoner. Ta tygtaket som exempel, allt är standard-GM och hundra gånger bättre än vad vi någonsin själva skulle kunna uppnå.

 I dag är vädret okej så vi låter taket ligga nere, vilket förstärker upplevelsen av Breckland Beira. Ljudet från den sex liter stora V8-motorn är synnerligen mulligt och trots att inredningens design är densamma som ursprungsbilens känns det här som mer bil än Opel GT. Kanske var det så här man ville att GT skulle kännas när modellen introducerades våren 2007. Lite lägre, fastare, hårdare, mulligare och framför allt med bättre grepp om vägen. Bilen väger runt 1 500 kilo, men smärre övervikt kompenseras med underbar lågvarvsstyrka från V8-motorn. 

 Transportsträckorna avverkas behagligt i både lågt och högt tempo, men när vägen blir krokigare och lite ojämn blir bilen spårkänslig och uppträder nervöst. Den vill vandra från sida till sida när framhjulen tar styrning av vägens ojämnheter. Likvärdiga sportbilar, som BMW Z4M eller Corvette, skulle svälja betydligt större ojämnheter utan att förlora skärpan. 

 När vägen blir jämnare märks ett fast och skönt sportigt uppträdande med minimala krängningar och en vass styrning. Samtidigt gäller det att hantera gaspedalen med lite förstånd, annars kan man stå och bränna bakhjul in i evigheten. Den sexväxlade lådan är lätt att hantera, men kan vara lite kärv ibland.

 Konceptet, att till största delen använda en redan färdigutvecklad produkt, känns vettigt. Många små brittiska tillverkare har fått kasta in handduken när ambitionsnivån dränerat kassan. Varför TVR skulle börja tillverka egna motorer förstod jag aldrig. Det kostsamma utvecklingsarbetet blev början till undergången. Just där har Breckland en stor fördel, det enda som inte är standard-GM – bortsett från karossdelarna – är bromsarna och stötdämpare/fjädrar. 

 Alla Breckland Beira kommer att levereras med både bensin- och gastank, den förstnämnda på 59 liter, den sistnämnda på 70. Med bensin och LPG, gasol, i tankarna ska räckvidden bli 113 mil.

 Enligt Breckland ligger en motorstyrningsenhet av multifuel-typ i utvecklingsplanerna. Bilen ska alltså i framtiden även gå att köra på etanol. Namnet Breckland kommer från området i England där företaget har sitt säte. Beira är ett hjortdjur som dessvärre ofta får sätta livet till i trafiken. Man får lite känslan att ”bilen måste ju heta något” ...

 Med rejäla fartresurser blir Breckland Beira en konkurrent till flera etablerade sportbilar som Corvette, Porsche och BMW. Än så länge kan bilen inte konkurrera kvalitetsmässigt trots GM-inslaget, men marknaden är inte överfull med lågserieproducerade sportcabrioleter med rejäla V8-motorer. 

 Därför kan det faktiskt finnas en möjlighet att Breckland lyckas. Planerna är att bygga 75 bilar under 2009 och priset är satt till £55 000 i England vilket blir 722 000 kronor med dagens kurs. Alltså samma pris som en Corvette cabriolet betingar. När det nya ramdirektivet för godkännande av fordon börjar gälla den 1 april 2009 finns stora möjligheter att registrera en Breckland även i Sverige.

Breckland Beira

Pris

Från 722 000 kronor.

MotorBensin, gas. Längsmonterad 8-cyl V-motor, centralt liggande kamaxel, 2 ventiler per cylinder. Kompression 9,9:1. Borrning/slag 101,6/92 mm, volym 5 967 cm3. Max effekt 397 hk (292 kW) vid 6 600 r/min. Uppgift om max vridmoment saknas.

Kraftöverföring

Frontmotor, bakhjulsdrift. 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Dubbla tvärlänkar per sida både fram och bak.

Styrning

Kuggstångstyrning, elektrisk servo.

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak, sexkolvsok fram och fyrkolvsok bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälgbredd fram 8,5 tum, däck 235/40 R18, bak 9,5 tum, däck 275/35 R18.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 242, längd 399, bredd 181, höjd 127, spårvidd fram/bak 160/155. Tjänstevikt cirka 1 500. Bensintank 59 liter, gastank 70 liter.

Fartresurser*

Toppfart 250 km/h (begränsad). Acceleration 0–100 km/h 4,9 s.

Förbrukning/miljö*

Uppgifter saknas.

* Enligt tillverkaren