Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av Bricklin SV-1

Sprungen ur en tid då framtidstron var skyhög. Entreprenören Malcolm N. Bricklins dröm om den ultimata sportbilen blev sann men liksom dagsländan fick Bricklin SV-1 flyga en kort tid innan produktionen lades ner. Vi kör ett unikt exemplar som letat sig till Sverige! 

Första intrycket är det som oftast sätter ribban. Min första glimt när jag i annat ärende besökte förvaringsmagasinet och fick syn på den orangea Bricklin-sportbilen drog igång en rejäl tankesnurra. Med få tillverkade, knappt några alls importerade till Europa över huvud taget, är det en ynnest att få lov att ögonspotta den Kanadabyggda specialaren.

Tidstypisk kaross, måsvingedörrar och så hela konceptet med jänke-V8 kopplad till automatlåda. 1970-talet inte bara hälsar, det viftar och tjoar glatt! Kontakt med ägaren tas och snart så, kanske, ska jag få lov att provköra bilen. De senaste fyra-fem åren har bilen sovit Törnrosa-sömn hos bilentusiasten Zoltan Vicei i Fritsla några mil söder om Borås. Men Zoltan har – till skillnad från vissa andra skrivbordsnissar, hrm… – inte tummen mitt i handen.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill