Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Här kommer Amerikas största knytnäve som gör de flesta andra suvar till småbilar.
Här kommer Amerikas största knytnäve som gör de flesta andra suvar till småbilar.
Här kommer Amerikas största knytnäve som gör de flesta andra suvar till småbilar.
Här kommer Amerikas största knytnäve som gör de flesta andra suvar till småbilar.

Provkörning av Cadillac Escalade

I Zürich vimlar det av lyxbilar. Här har Porsche sin största återförsäljare i Europa, vilket säger lite om rikedomen i denna region. Här ligger också Europaimportören av Cadillac och det är här man visar fjärde generationen Escalade.

Första intrycket

För de som gillar stora amerikanare. Större finns inte om man väljer den förlängda versionen. Stor grinande grill, stor V8-motor. Snyggt bygge med fjädringsmiss.

Stor

10/10

Prisvärd

4/10

Escalade är en suv så stor att även amerikaner vänder sig om, och den helt igenom nya 2015 års modell är större än någonsin. Den är sju eller åttasitsig beroende på om man väljer kaptensstolar eller soffa för andra raden. Den bakersta soffan är tresitsig, delbar och elektriskt fällbar. När den inte används blir golvytan helt plan. Kruxet, som med de flesta bilar som erbjuder sju, åtta platser är att det inte blir mycket bagageutrymme kvar. För att råda bot på detta väljer man med fördel den långa versionen som är en halv meter längre och då snackar vi bagagautrymme med alla stolar aktiverade. Escalade ESV som den kallas är hela 5,70 lång och nu börjat vi prata seriös storfamiljsbil. Vi pratar också seriöst mycket pengar. Prislappen är 949 000 kronor i Premiumutförande vilket betyder hög utrustningsnivå. Det finns en ytterligare högre nivå kallad Platinum och då går ESV på 1 046 000 kronor.

Foto: GM

Den jättelika karossen knyter ändå an till det formspråk som de moderna personbilarna från Cadillac visar upp. Strålkastare, grill och bakljus är gemensamma nämnare men så mycket större på Escalade. Instrument, knappar och inredningsdetaljer är andra likheter. Mittkonsolens knappar är av touchtyp och instrumenten är TFT-skärmar där man kan välja funktioner och utseende. Premium har nappaklädsel medan Platinum har läder där den senare har massagefunktion i stolarna. Tillval för båda är elektrisk fällning av mittraden för 4 100 kronor extra. I övrigt är utrustningen slösande för båda. De innehåller kort sagt allt, ingenting fattas. Utom dragkrok för 7 100 kronor. Platinum har DVD-skärmar i nackstöden, stor kylbox bakom mittkonsolen samt mer bling bling. Bose står för ljudet som är designat för Escalade och enligt Cadillac det bästa och mest exklusiva i någon Cadillac. Som att sitta i en konsertsal tycker jag, utan att vara ljudexpert.

För att nämna några av finesserna är pedalstället elektriskt justerbart liksom ratt och framstolar.

V8-motorn på 6,2 liter är hämtad från Corvette och utvecklar 426 hästkrafter i Escalade. Vridmomentet är betryggande 610 newtonmeter och driver en sexstegad automatlåda. Selectable 4WD betyder att man kan välja bakhjulsdrift, fyrhjulsdrift eller automatik. Enligt fabriken ska Escalade klara 0-100 på 6,7 sekunder och långa ESV på 6,9 sekunder. Rätt skapligt för 2,8 respektive 2,9 ton. Toppfart för båda är 180 km/h. V8 bensin är den enda motor som erbjuds vilket kanske inte är optimalt för det dieselinfluerade Europa. Men GM har ingen konkurrenskraftig diesel att stoppa ner under huven, än så länge. Förbrukningen för V8 anges till 1,3 1ilter vid blandad körning, 1,8 i stan och 1,03 på landsväg. Jag körde på 1,2 vilket får anses rimligt med tanke på storlek, vikt och motorstyrka. CO2-utsläppen är visserligen höga men inte uppseendeväckande med 302 gram vid blandad körning.

Cadillac trummar för sitt automatiska fjädringssystem som kallas Magnetic Ride Control som läser av vägens beskaffenhet 1 000 gånger i sekunden och ställer om fjädringen var 10-15 millisekund. Ursäkta mig men det fungerar inte!

Vid större ojämheter är det som uttänkt och sväljer allt med bravur, men små, då menar jag pyttesmå ojämheter känns mest hela tiden. Kan bäst beskrivas som om hjulen är pumpade med fem kilos lufttryck och vibrationerna fortplantas till ratten. Så vill man inte ha det i en bil för miljonen. Annars rullar den nästan spöklikt tyst trots 22-tumshjul och jag sitter bra i rejäla stolar. Trots sin starka motor inspirerar Escalade inte till att flänga omkring som en tätting utan frammanar till lugn körning. Vid kurvtagning kränger den nästan ingenting vilket kanske är det elektroniska fjädringssystemets förtjänst. Att fjädringen också har ett sportläge känns onödigt.

I Sverige finns två återförsäljare, båda centrerade till Storstockholm. Den ena i Danderyd och den andra i Uppsala. Cadillac tror sig sälja ett 50-tal Escalade på årsbasis i Sverige. Ja, kanske det.

Cadillac Escalade

Pris

Från 928 000, säljs nu.

 

Motor

Bensin. Längsmonterad 8-cyl V-motor med centralt monterad kamaxel och cylinderavstängning. 2 ventiler per cylinder. Kompression 11,5:1. Borrning/slag 103,3/92,0 mm, cylindervolym 6 162 cm3. Max effekt 426 hk (313 kW) vid 5 600 r/­min, max vridmoment 610 Nm vid 4 100 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak stel axel med längs – och tvärgående länkarmar.

 

Styrning

Kuggstång med elektrisk servo. Vändcirkel 11,9 meter.

 

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Aluminium. Fälgbredd 9,5 tum, däck 285/45 R22.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 295, längd 518, bredd 206, höjd 190, spårvidd f/b 175/174. Markfrigång 20,5. Tjänstevikt 2 821, maxlast i. u. Tank 98 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 431-2 668 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 6,8 s, toppfart 180 km/h.

 

Bränsleförbrukning

Blandad körning 1,31. CO2 302 g/km.

 

Garantier

Nybil 3 år, rostskydd 6 år.

 

Skatt

4 562 kronor per år.

Rivaler

Mercedes GLE 500 4Matic

Mercedes största personbil/suv är 512 cm vilket är sex cm kortare än Escalade (korta modellen). GL är sjusitsig och har V8, sånt som går hem i USA, och luftfjädring som sväljer allt.

Pris: från 913 000 kronor.

 

Volvo XC90 T8 TwinEngine

Foto: Andreas Libell

Den nya svenska supersuvven har precis som Socker-Conny slagit världen med häpnad. Lite udda är att den bara finns med fyror, men T8 är en laddhybrid där den totala effekten är 400 hästkrafter och 640 Newtonmeter.

Pris: från 726 000 kronor.