Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Svenska Candela är tillbaka med en ny och större modell
2 AV 2
Foto: Glenn Lindberg / Expressen Lifestyle

Provkörning av Candela C-8 Daycruiser

Svenska elbåtstillverkaren Candela är tillbaka. Nu med en större båt med Polestar-batterier, längre räckvidd, bättre sjöegenskaper och högre pris. Är det nu den flygande elbåten slår igenom på riktigt?

Känslan när båten lyfter sig upp ur vattnet är lika märklig som lätt att förklara. Det blir tyst. Och lugnt. Den gropiga vattenytan slår inte längre mot skrovet och all känsla av fart försvinner, det känns som att vi står still på pålar en meter ovanför vågorna som förtvivlat sträcker sig upp mot båten. Bara ett lätt skvalpande och ett svagt vinande hörs.

Samtidigt som ­tystnaden lägger sig rasar elförbruk­ningen. Från de astronomiska 4-5 kilo­wattimmar per sjömil som behövs för att dra båten ur vattnet, upp på de foilande bärplanen till samma låga förbrukning som när man puttrar runt vid bryggan, runt 0,8–1,0 kWh/sjömil. Det är det här som är grejen med svensktillverkade elbåten Candela C-8. När den är i sitt foilande läge, det vill säga när den står uppe på bärplanen, och körs i drygt 20 knop (37 km/h) drar den lika lite el som när den guppar fram i 4-5 knop (8 km/h).

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.