Provkörning av Caresto P1800 GTe
En av Sveriges främsta bilbyggare Leif Tufvesson sätter sågen i helgonet Volvo P1800. Under huven sitter nu inte bara en elmotor, utan två, vilket gör att Caresto P1800 GTe krafsar på alla fyra.
”Det här kan jag! Det kan jag säga, det här kan jag!”
Leif Tufvesson är lugn men självsäker i rösten, betonar orden när han säger dem. Han syftar givetvis på att bygga bilar. Vi står i hans nybyggda lokaler i Utvälinge, nära Ängelholm, omringade av hemliga projekt. Under ett skynke gömmer sig… något. Får vi titta? Men Leif skakar bara på huvudet. Köparen vill vara anonym, så även det som döljer sig därunder.
– Det här är kul, men ni får inte skriva ett ord om det än!, säger han och visar något helt annat. Ja, vi får väl återkomma.
I bilbyggar-Sverige är Leif välkänd, främst för sina Hot Rod-Volvos. Caresto T6 Roadster vann ”Hot Rod of the Year” år 2004 i USA. Andra bilar är V8 Speedster och Hot Rod Jakob – en hyllning till Volvos första bil ÖV 4. För att inte tala om Rebellion R2K åt influencern Jon Olsson samt en Batmobil åt en kund i Saudiarabien.
Leif började sin karriär som tekniker hos Volvo och jobbade senare sex år med utvecklingen av Koenigsegg på 1990-talet, för att efter det helt fokusera på det egna företaget Caresto.
Egentligen började det tidigare än så. Som 13-åring byggde han efter eget huvud Sixten, en låg moped i bästa chopper-stil med långa gafflar som nu står permanent parkerad på toaletten på kontoret.
– Den kan vara bra att påminnas om ibland.
Anledningen till att vi är här heter Caresto P1800 GTe, en elkonverterad version av den klassiska modellen. Men med mer än en twist ska det visa sig.
– När vi rullade in den på eCar Expo var det ingen som vände sig om. De som är intresserade av elbilar har inte samma referensramar. De frågade bara hur långt den gick på el och gick vidare, säger Leif Tufvesson.
– De hade varit mer intresserade om jag rullat fram en laddstolpe, fortsätter han.
Däremot fick Leif beröm för linjerna av P1800-fadern Pelle Pettersson när han besökte montern.
Marken är ännu blöt där ute så det blir tid för lite extra garagehäng och möjlighet att komma bilen och dess skapare under skinnet.
Leif Tufvesson skulle kunna ha nöjt sig med lyfta ur den originalmonterade bensinfyran och ersätta den med en elmotor, men Leif är ingen man som gör det lätt för sig. Och att elkonvertera en bil är svårare än vad man tror, poängterar han.
Att uppgradera en bil med ny bensinmotor är egentligen inte särskilt svårt. Man lyfter ut den befintliga och ersätter den med en ny och kopplar in allt igen. En elmotor däremot behöver en helt ny layout med plats för en rad nya komponenter som inte finns i gamla bilar.
I fallet med Caresto P1800 GTe blev det än mer komplicerat då två elmotorer skulle ner i karossen. Den ena framtill som hos originalbilen och en bak, gömd under bagageutrymmets golv. Batterierna är placerade i kardantunneln som dock är ombyggd för ändamålet.
Själva tekniken är hämtad från Volvos första elbil C30 electric, en parantes i elbilshistorien och som blott tillverkades i 250 exemplar och aldrig fanns ute för försäljning. Motorerna är som sagt två till antalet och så även dess vidhängande teknik som kontrollenheter och kylsystem. Batterierna har dock kapats till antalet och paketet har en sammanlagd kapacitet på 12,5 mot donatormodellens 24 kilowattimmar. Det liksom räckvidden på 8-10 mil och tio år gammal laddprestanda gör att bilen har fått utstå kritik när den visats upp för allmänheten. Men då har man missat idén med bygget – att visa för traditionella bilnördar att det kan vara kul med elbilar.
Förvisso tycker Leif att det är intressant att jobba med den nya tekniken men ett bevis på att hjärtat fortfarande ligger hos motorer som mullrar är ett bygge som står i garaget rakt över den blöta gårdsplanen: en solblekt Cheva-van från 1978 som han hämtat hem från USA. Ett elbilsprojekt som ändrat riktning, nu monteras i stället en Corvette C7-motor under huven.
Faktum var att P1800 GTe har gått den andra vägen och var ursprungligen tänkt att få bensinmotor. Volvo kom med på resan när det hörde talas om den nya idén. Först var en testmotor från tillverkarens nya generationer av elbilar aktuell men det tog stopp någonstans högre upp i beslutsleden.
Det torkar upp. Vi öppnar garagets glasdörrar och får möjlighet att betrakta P1800 GTe i sin helhet. Det är lätt att ta bilen för en lätt hottad originalbil men så är det naturligtvis inte. Så jobbar inte Leif Tufvesson. Tydligast märks det omfattande arbetet på hjulhusen som kapats ner rejält. Mycket jobb har även lagts på karossdelarnas passform där originalet inte imponerade på Leif. Den gröna metalliclacken ser fin ut, men är så klart bara en del av historien. Leif var en av tolv bilbyggare som fick i uppdrag att plocka fram en kulör år R-M Paint. Nu finns Caresto Northern Light, inspirerad av norrsken, i deras kollektion.
Fälgarna är en egen konstruktion, en nytolkning av den klöverdesign som kom med modellen i ett senare skede. De krökta stötfångarna fram och det kromade luftintaget vid motorhuven blickar dock bakåt och fanns inte ursprungligen på denna bil som är av årsmodell 1965.
Vi kliver ner i bilen och glider fort och tyst iväg. Det enda som ”stör” är ett kompressorljud som styr bromshydrauliken.
Även interiört samsas gammalt och nytt. Eller halvnytt, rättare sagt. Ovansidan av instrumentbrädan är original men plåtren. Instrumenten kommer från C30 electric om än monterade i strutar och växelspaken känner vi från samma bil, men stilen som helhet går i den gamla bilens anda om än avskalad.
Eldriften gör den mer sportig än vad originalet någonsin var. Men eftersom bilens batteri är konstruerat för att driva en elmotor, inte två, kan det inte ge tillräckligt med ström för full effekt åt de båda motorerna.
Och att byta batteri är inte aktuellt, Leif behöver inte bevisa något mer. Han är klar. Men när vi ringer en månad senare för att faktakolla en uppgift kommer det på tal igen.
– Jo, det blir nog så att jag byter till ett modernare batteri. Jag hade väl så mycket annat i huvudet då för en månad sedan, och jag byter kanske inte batteri denna sommar, men till nästa.
En bilbyggare blir tydligen aldrig klar, inte ens Sveriges främsta.
Andra bilar byggda av Caresto
Caresto 6x6 (2012)
Teknikens Världs egen fotopickup Mitsubishi L200 får ursäkta. Två Volvo XC60 av första generation, den ena kapad bakom bakre hjulaxel, bildar Caresto 6x6. Bilen beställdes av Volvo och agerar ”kamerastativ” åt fotografer på reklamfilmsfotograferingar och pr-resor. Byggd för att inte synas med täckta lampor och mattsvart lack. Dubbla elsystem för uppkoppling av fotoljus. Drivs fram av starkaste bensinaren T6.
Caresto Batmobile (2016)
Förlagan är en liten leksaksbil, Batmobilen som syns i tv-spelet Arkham Knight. Från grunden en Lamborghini Gallardo, men bara drivlinan på 560 hästkrafter blev kvar, resten är specialbyggt. Att köra på allmän väg i Sverige är knepigt, då bilen mäter 2,5 meter på bredden. Hjulen är 26 tum stora och de specialbyggda navkapslarna är stilla när bilen rullar. Har använts i lyxbilsracet Gumball 3000.
Hot Rod Jakob (2008)
Lagom till Volvos 80-årsfirande stod den där, Leifs tolkning av märkets första bil ÖV 4, mer känd som Volvo Jakob. Givetvis mycket mindre än originalet med sina två sittplatser och avskalad i sin design. Originalet har en sidventilsmotor som ger 28 hästkrafter, Hot Rod-tolkningen har något som var typiskt för tidigt 2000-tal – en etanolkonverterad T5-motor på 265 hästkrafter. Bor på Volvo Museum i dag.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se