Provkörning av Citroën C5 Exklusive och Hyundai Grandeur
Citroën C5 och Hyundai Grandeur är bilar som man gärna tar en lång tur med.
Hyundai Grandeur
Detta är en bra bil, kanske en av de bästa Hyundai byggt.
Prislappen är på tok för hög.
Basfakta
Pris
324 900 kronor.
Motor
6-cyl tvärmonterad V-motor,
2 överliggande kamaxlar per cylinderrad, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,4. Borrning/slag 92/83,8 mm, cylindervolym 3 342 cm3. Max effekt 235 hk (173 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 305 Nm vid 3 500 r/min.
Kraftöverföring
Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre länkarmar, bak multilänkaxel.
Styrning
Kuggstång med servo. Vändcirkel 11,4 meter.
Bromsar
Skivbromsar fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system
Hjul
Fälg 7 tum, däck 235/55 R 17.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 278, längd 490, bredd 187, höjd 149, spårvidd f/b 158/157. Tjänstevikt 1 790, maxlast ca 430, max släpvikt 1 800. Tank 75 liter.
Fartresurser*
Toppfart 237 km/h. Acceleration 0-100 km/h 7,8 s.
Bränsleförbrukning/miljö*
Stad 1,51, landsväg 0,74, blandad körning 1,02 l/mil. CO2 245 g/km.
* Enligt tillverkaren.
Citroën C5
Väldigt välutrustad med tanke på det betydligt billigare priset.
Tar tid att vänja sig vid bilen.
Basfakta
Pris
270 900 kronor.
Motor
6-cyl tvärmonterad V-motor,
2 överliggande kamaxlar per cylinderrad, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,9. Borrning/slag 87/82,6 mm, cylindervolym 2 946 cm3. Max effekt 210 hk (152 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 285 Nm vid 3 750 r/min.
Kraftöverföring
Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Hydraktiv 3-fjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram McPhersontyp med undre triangellänkar, bak individuella bärarmar.
Styrning
Kuggstång med servo. Vändcirkel 11,8 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system
Hjul
Fälg 6,5 tum, däck 215/55 R 16.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 275, längd 475, bredd 178, höjd 148, spårvidd f/b 155/151. Tjänstevikt 1 680, maxlast ca 420, max släpvikt 1 700. Tank 66 liter.
Fartresurser*
Toppfart 230 km/h. Acceleration 0-100 km/h 8,6 s.
Bränsleförbrukning/miljö*
Stad 1,47, landsväg 0,72, blandad körning 1,00 l/mil. CO2 238 g/km.
* Enligt tillverkaren.
Alternativt lyxliv
Lite lyx och flärd sätter piff på vardagen Men alla har inte råd med tyskar som Mercedes S-klass, BMW 7-serie och Audi A8. Tur att det då finns alternativ - som Hyundai Grandeur och Citroën C5.
Hyundai Grandeur 3,3 V6 och Citroën C5 3,0i V6 Exclusive bjuder på nästan lika mycket lyx, om än lite mindre färd.
Ungefär som att välja gymmet på Friskis och Svettis i stället för S.A.T.S. Allt du behöver finns där, det är bara inte lika snyggt förpackat, men kommer till en betydligt mindre flärd.
Grandeur är ny på den svenska marknaden och ersätter egentligen XG30 som såldes här utan större framgång. Dess vapen var ett lågt pris och mycket utrustning, vilket möjligen kan få Hyundai Sverige att bli orolig för det är exakt samma försäljningsargument Grandeur har.
Koreanen ser gigantisk ut, och visst är 490 cm en imponerande längd. Men den är bara tio centimeter längre än märkesbrodern Sonata och till Volvo S80 har den blott fem centimeters försprång.
Men nog har Grandeur spaciösa innerutrymmen, inte tu tal om det.
Den yttre designen talar för att detta skall vara en riktig komfortbil, men skenet bedrar ordentligt.Det upplevs närmast som att Grandeur siktar på GTI-klassen.
Motorn är en 3,3 liter stor V6 som levererar 235 hk/304 Nm. Den är kopplad till en femväxlad automat.
När man trycker gasen i botten från stillastående blir man överraskad över hur sportigt det känns. De drivande framhjulen spinner loss en bit (trots antispinn) och automatlådan växlar väldigt aggresivt. Det känns dock våldsammare än det är för 0–100 km/h tar 7,8 sekunder. Det är jämförbart med Volvo S80, 2,5T.
Det är inte bara motor/växellåda som uppträder aggressivt. Fjädringen är hård och över broskarvar slår det rejält. Den styva uppsättningen gör dock att Grandeur går att forcera rejält med i kurvorna, i alla fall med tanke på att den väger 1 700 kg.
Invändigt är det snyggt och propert om än inte de förnämsta material. Benutrymmet bak är enormt men i mitten sitter en hög ”kardantunnel”.
Citroën C5 V6 Exclusive är en helt annan körupplevelse med sin gashydrauliska fjädring. Den är en tvekönad varelse. I låg fart slår det hårt i ojämnheter och bak skramlar det rejält. Visserligen var bilen 2 000 mil gammal men det borde varje modern bil klara utan att protestera.
I långa svepande kurvor i högre fart känns det som att åka rymdskepp (tror jag). Fjädringen jobbar hårt för att hålla bilen i plant läge och det pustar och stönar som det låter i en u-båtsfilm. Det ger en känsla av diffus vägkontakt även om det nödvändigtvis inte är så.
Treliterssexan med sina 210 hk/285 Nm är varken sportig eller rolig och den 6-växlade automatlådan har svårt att bestämma sig. Det känns som att den tar ”omtag” hela tiden.
Fjädringen har sportläge men det är oanvändbart, det är som att åka med järnspett mellan axel och kaross.
Styrningen är vag i mittläget men det fungerar efter ett tag. Och det är väl hela grejen med Citroën. De som väl vant sig vill inte ha annat.
Vad man verkligen behöver vänja sig vid är bromsarna som omfattas av samma hydraulik som fjädringen. Bara det lättaste tryck och du hänger som en snorloska i bältet. Säkerligen mycket effektivt den dag det behövs, men lite enerverande i stadstrafik.
Invändigt känns det inte lika fräscht som i Hyundai men så har ju bilen några år på nacken. Sämre stolar än koreanen men utrymmena är det absolut inget fel på.
Citroën kostar 270 900 kronor, Hyundai 324 900 kronor.
Utrustnisnivån är glimmrande i båda två med elstyrning av allt, inklusive främre stolarna. I koreanen gäller det även ratten. Om man jämför utrustningslistorna är det just ratten och det faktum att läderklädsel ingår som möjligen rättfärdigar Hyundais högre pris. Men inte så mycket eftersom Citroën har bi-xenonstålkastare med kurvljus.
Säkerhetsmässigt är det full uppsättning vad gäller krockkuddar, Citroën har en extra för förarens knä. C5 har även bältespåminnare för alla fem platser men den irriterar mest eftersom den alltid (i startögonblicket) talar om att de där bak inte har bältet på sig. Även om ingen sitter där.
Citroën har fått fem stjärnor i Euro-NCAP, Grandeur är inte testad där men Sonata fick bara fyra stjärnor vilket kan vara ett riktmärke.
Andrahandsvärdet för båda bilarna torde vara likvärdigt, med andra ord uselt. Begagnade Cittror med V6-motor säljs billigare än de med tvålitersmotor.
Trots att det handlar om lågprislyx känns prislapparna smärtsamt höga. Jag menar, vem skulle i nyktert tillstånd lägga upp 324 900 kronor för en Hyundai?
Du kommer att förlora pengar och du gör det minst vid ett Citroënköp så det är att ”rekommendera”.
Och de som köper är redan frälsta och förmodligen hemmablint helnöjda.
Bortse från priset och Hyundai Grandeur är den bättre bilen.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se