Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Koppar är Cupras signatur-färg och här syns det i emblemet i grillen.Koppar är Cupras signatur-färg och här syns det i emblemet i grillen.Koppar är Cupras signatur-färg och här syns det i emblemet i grillen.
Koppar är Cupras signatur-färg och här syns det i emblemet i grillen. Foto: Jan-Erik Berggre / Expressen Lifestyle

Provkörning av Cupra Formentor 1,5 TSI 150

Vi letar och letar men det finns verkligen bara ett enda tanklock på Cupra Formentor 150. Och där ska det rinna ner bensin. Att köra en ny bil utan någon form av elektrisk hjälpmotor sommaren 2023 känns verkligen annorlunda.

Den svenska VW-gruppen ­fyller 75 år som importör i sommar. Med märken som Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda, Seat och Cupra är det här en gigant på den svenska bilmarknaden.
Varje år genomför det största märket i gruppen, Volkswagen, en undersökning bland sina bilägare. I år svarade totalt 4 000 på frågor där samtliga typer av drivlinor var representerade: elbilar, hybrider, bensinbilar och dieselbilar. En av frågorna var vilken typ av bil bilägaren funderade på att köpa nästa gång det var dags för bilbyte.

Det här är nytt

Motor

Cupra rusar in i elbilseran men det hindrar inte från att montera en gammal hederlig bensinare i Formentor.

Design

Formentor sticker ut med en sportig exteriördesign.

Räckvidd

70 mil på en laddad tank bensin. Låt vara att det inte är så klimatvänligt som att köra på ren el.

I några år har elbilar varit det givna svaret men årets undersökning hade en uppstickare. Jämfört med tidigare år var det gruppen med de som funderade på att nästa bil ska vara en bensinbil som ökade allra mest.
VW-märkets chef tog det som anledning att sparka lite på regeringen som plockade bort elbilsbonusen över en natt förra året. 

Och kanske är ett resultat av den undersökningen den version av Cupra Formentor som jag styr runt med i Stockholmstrafiken. För bara en bensinmotor på 150 hästkrafter känns verkligen inte som försommaren 2023. Det var längesedan vi körde VW-koncernens fyrcylindriga 150 TSI-motor på 1,5 liter. Men VW:s undersökning visar att målgruppen för den här typen av bilar faktiskt är ökande. Anledningen kan vi spekulera om men det är givet att Formentor 150 har sina fördelar jämfört med de elbilar som samma företag, VW-koncernen, nu säljer allt fler av.

Tuff design men klen prestanda. Kommer köparna att gilla det?Tuff design men klen prestanda. Kommer köparna att gilla det?Tuff design men klen prestanda. Kommer köparna att gilla det?
Tuff design men klen prestanda. Kommer köparna att gilla det? Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

150 relativt pigga hästkrafter räcker gott och väl till för att ta hand om tjänstevikten på 1 500 kilo. En räckvidd på 70 mil med fulltankad bil tilltalar förstås också, precis som tanktiden på fem minuter. En maximal dragvikt på 1 500 kilo och maxlast på 481 kilo betyder att det här i nödfall kan vara en bil för semesterresan med den lilla husvagnen.
Vi har tidigare testat Cupra Formentor som laddhybrid, med en tvålitersmotor på 310 hästkrafter och värstingen VZ5 med en femcylindrig motor på hela 390 hästkrafter. Prestandan på de här bilarna har matchat den tuffa och snygga designen. De olika testlagen har gnällt lite på att Formentor känts stötig och med allt för styvt satta stötdämpare. 

På samma sätt har de kraftigt skålade sportstolarna varit obekväma för korta förare. Den höga midjan framför mittstolpen betyder att alla olika förare har lite svårt att se snett bakåt.  Cupra Formentor är inte heller speciellt tyst i kupén när du kör på grov asfalt.
Allt det här har hängt med till versionen som ska tilltala de som inte främst är ute efter vass styrning, tuff design och en bil som ska inbjuda till en sväng på den kurviga favoritvägen.
Och kanske är det här som Cupra Formentor kan få problem.
Kommer bilköparen som sneglar på en bil med 150 hästkrafter – hur pigga de än må vara – att vilja ha sportstolar?
Kommer bilköparen som dras till den tuffa designen att nöja sig med automatlåda och en med dagens mått mätt rätt medelmåttig motor?

Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

Mina 189 centimeter har inga problem med sportstolarna. Jag använder de tydliga speglarna för att se bakåt och backkameran gör det enkelt att fickparkera. Filkörningsassistenten bråkar lite lagom med mig och att Formentor typgodkändes för Europa redan strax före covid-året 2020 betyder att den saknar det irriterande pipande ljudet när vi kör lite, lite för snabbt någonstans. Bara en sådan sak kan få många bilköpare att välja en bil som godkänts före 2023. Formentor sköter sig också fint på långkörningen där förbrukningen i motorvägsfart stannar på strax över 0,7 liter per mil. Benen är pigga och rumpan spänstig efter tre timmar i sportstolarna.

Att Cupra har en gammal designchef som vd syns lite här och var. Wayne Griffiths fick stort manöverutrymme när dåvarande vd:n Luca de Meo, i dag vd för Renault, skapade bilmärket Cupra som ett komplement till Seat. Griffith har avslöjat att Cupra rör sig sakta men säkert mot en elektrifierad framtid. Vad som ska hända med Seat är mer osäkert, troligen utvecklas märket till en slags mobilitetstjänst. Allt det här först och främst i Europa. På andra marknader, Cupra sneglar mycket på USA, är det andra förutsättningar.

Griffith har också satt fart på Cupras utveckling av interiörmaterial och design av framför allt grafik, knappar och symboler.
Det syns lite spår av det redan i Formentor men här är det fortfarande lite rörigt, grafiken är lite otydlig och skärmen inte speciellt responsiv.

450 liter ryms i bagageutrymmet och det finns också en genomlastningslucka.450 liter ryms i bagageutrymmet och det finns också en genomlastningslucka.450 liter ryms i bagageutrymmet och det finns också en genomlastningslucka.
450 liter ryms i bagageutrymmet och det finns också en genomlastningslucka. Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

Att Cupra inom inte allt för många år bara ska sälja elbilar i Europa betyder inte att en bil som Cupra Formentor 150 blir omöjlig att äga. VW-gruppens MBE-plattform är garant för att det kommer att finnas reservdelar i många år.
Så hur går det med andrahandsvärdet på en bensinbil när hela kontinenten kör på el inom tio år? Med en nybilsförsäljning i Europa bara i år på minst 10 miljoner bensindrivna bilar så förstår alla att det kommer att finnas bensin att köpa till den här bilens livslängd och lite till.

En annan sak är förstås hur mycket den bensinen kostar och om du kommer att få köra med den i till exempel Stockholms innerstad.
Sveriges skattesystem straffar redan nu Formentor 150 med en årlig fordonsskatt på 5 655 kronor de tre första åren. Sedan sjunker skatten till mer behagliga 1 328. Som renodlad bensinbil kommer det inte att bli billigare än så här, det kan vi vara säkra på.
Cupra har satt ett frånpris på 379 900 kronor för Formentor 150. Det är i alla fall minst 100 000 kronor billigare än flertalet ladd­hybrider i samma storleksklass, eller elbilar för den delen. Stigande räntor och höga mat- och boendekostnader gör också Formentor 150 till ett allt mer attraktivt alternativ.

Cupra Formentor 1,5 TSI 150

Pris: 379 900 kronor. Säljs nu.

Motor: Bensin. 4-cylindrig tvärställd radmotor, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 74,5/85,9,  cylindervolym 1 498 cm3. Max effekt 150 hk (110 kW) vid 5 000–6 000 r/­min, max vrid­moment 250 Nm vid 1 500–3 500 r/­min. 

Kraftöverföring: Motor fram, framhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda.

Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring, krängnings­hämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.

Styrning: Elmotordriven servo. Vänd­cirkel 10,7 meter.

Bromsar: Skivor fram (ventilerade) och bak.

Hjul: Lättmetallfälg. Fälgbredd 8 tum. Däck 245/45 R18.

Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 268, längd 445, bredd 184, höjd 151, spårvidd f/b 158/155. Mark­frigång i.u.. Tjänstevikt 1 450, maxlast 481, max släpvagnsvikt 1 500. Tank 50. Bagagevolym (VDA-liter) 450 liter.

Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 8,9 s, toppfart 204 km/h.

Bränsleförbrukning (WLTP): Blandad körning 0,67 l/mil. CO2 151 g/km.

Garantier: Nybil 3 år, rostskydd 12 år, lack 2 år, vagnskada 3 år.

Skatt: 5 655 kronor per år de första tre åren, där­efter 1 328 kronor per år.

Rivaler

Foto: Linus Pröjtz / Expressen Lifestyle

Renault Arkana
Precis som Formentor en lite ny och spännande design. Finns som mildhybrid med frånpriset nedan men kan också köpas som fullhybrid med en nivå som Formentor, 379 000 kronor.
Pris: från 329 900 kronor.

Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Mazda CX-5
Precis som Formentor 150 utan elektrisk hjälp. Och vi kostar på oss varianten med bensinare på 194 hästkrafter för att nå samma prisbild som Formentor 150. Lite mer suv än Cupra-konkurrenten.
Pris: från 381 800 kronor.