Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Provkörning av Dacia Pick-Up 4+4 1,9D
Provkörning av Dacia Pick-Up 4+4 1,9D
Provkörning av Dacia Pick-Up 4+4 1,9D
Provkörning av Dacia Pick-Up 4+4 1,9D

Provkörning av Dacia Pick-Up 4+4 1,9D

Första intrycket #385

Knappast en bil man har lust att leva i ett monogamt förhållande med, det krävs en partner till på garageuppfarten för att det ska fungera. Men som billigt arbetsredskap är den väl värd att fundera över.

Basfakta

Pris 

Från 114 500 kr exkl. moms

Motor

 4-cyl tvärställd radmotor, 1 kamaxel, 2 ventiler per cylinder. Kompression 21,5. Borrning/slag 80/93 mm, cylindervolym 1 870 cm3. Max effekt 65 hk (46 kW) vid 4 500 r/min, max vridmoment 120 Nm vid 2 250 r/min.

Kraftöverföring

 Bakhjulsdrift med elektriskt inkopplingsbar fyrhjulsdrift. 5-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

 Fram fjäderben med undre triangellänk, bak stel axel med bladfjädrar.

 Kuggstång utan servo. 4,2 rattvarv. Vändcirkel ca 10 meter.

Bromsar

 Skivor fram och trummor bak.

Hjul

 Fälg 5,5 tum, däck 175/70 CR 14.

Mått & vikt (cm/kg)

 Axelavstånd 279, längd 495, bredd 164, höjd 152, spårvidd f/b 134/134. Tjänstevikt ca 1 280, maxlast 970, max släpvikt 995. Tank 45 liter.

Fartresurser

 Toppfart ca 140 km/h. Acceleration 0-100 km/h ca 27,0 s. *

Bränsleförbrukning

 Blandad körning 0,65 l/mil. *

* Enligt tillverkaren.

 

Billig på alla sätt

Den andas 80-tal, inredningen är plastig och bräcklig. Men den har fyrhjulsdrift, är bränslesnål – och kostar endast 114 500 kronor.

Det finns utseenden som inte ens en mor kan älska, och frågan är om inte Dacia Pick-up begåvats med ett sådant. Ett annat talesätt säger att skönheten kommer inifrån och det kan man säga att den gör i detta fall. Åtminstone om man ser till prislappen.

Vad vi här har är Sveriges absolut billigaste fyrhjulsdrivna pick-up, För versionen med enkelhytt betalar du 114 500 kronor! En dubbelhytt kostar 8 500 kronor till. Priserna är exklusive moms eftersom detta i allra första hand är en bil som vänder sig till företag som har möjlighet att lyfta momsen.

Dacia Pick-up är inte bara billig i pris, den känns billig i det mesta. Vi pratar här absolut inte om en bil som är lämpad att köras långa sträckor på motorväg eller användas ens som vardagsfordon. Det är en arbetsbil, punkt slut.

Allt andas om inte 70-tal så i alla fall 80-tal. Sätena är platta som köksstolar, instrumenteringen tillverkad i vad som förefaller vara ämnat för en båt, reglagen spinkiga och ser så bräckliga ut att man tror de skall gå sönder vid beröring.

Motorn är en 1,9-liters Renault diesel på 65 hk som inte har ett dugg gemensamt med vad vi i dag känner som moderna dieselmotorer. Det mesta av mekaniken kommer från Renaults överskottslager, de äger ju Dacia. Den som en gång i tiden kört Renault 12 kommer att känna sig hemma.

Har du blivit bortskämd med utrustningsnivån på dagens bilar blir det till att backa tillbaka ett par decennier.

Elhissar till sidofönstren? Nix, veva själv.

Luftkonditionering? Ja, genom att veva ner sidofönstren.

Centrallås? Använd nyckeln ditt lata skrälle.

Servostyrning? Var lade jag gymkortet nu igen?

CD? Upp på vinden och leta efter dina gamla kassetter, för en spelare för sådana ingår! 

Inget av det ovan nämnda går ens att få, hur mycket du än bönar och ber. Däremot kan du beställa dragkrok för 2 900 kronor, kåpa över flaket kostar 10 000 och ett flakinlägg av plast 2 900 riksdaler. Allt plus moms förstås. Däremot ingår frontbåge, skyddsplåt undertill fram och dimljus.

Dacia Pick-up är normalt bakhjulsdriven, men med ett enkelt knapptryck kopplas drivning till framhjulen in, och det till hundra procent. Framkomligheten i eländig terräng blir super, och du kan inte köra fortare än i 40 km/h.

Som ni förstår är det en bil för folk med behov att ta sig ut till sin grävmaskin i skogen, för de som behöver lasta tunga pryttlar och köra dem kortare sträckor. Tillåten maxlast är hela 970 kg, släpvagnsvikten inte lika imponerade: 995 kg.

Eftersom Dacia pick-up är lastbilsregistrerad blir vägskatten bara en dryg tusenlapp per år, och försäkringsklassen är låg, 2-12-12. Detta eftersom reservdelspriserna till den Rumänientillverkade Dacia också är löjligt låga, ungefär som på 80-talet. Därtill slickar inte bilen i sig mer än 0,65 liter diesel per mil blandad körning.

L-G Bil i Mellerud som är agent för Dacia Pick-up har sålt ett fyrtiotal bilar. Och visst, för de med rätt behov av en sådan här bil är det ju inget annat än ett fynd. 120 000 kronor tappar du lätt i värdeminskning på en dyrare, flådigare och modernare pick-up på ett par år. 

Med andra ord kan du använda en Dacia i tre-fyra år, skrota den, köpa en ny och ändå ha tjänat pengar i jämförelse.