Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ny front och ny fälgdesign med nya logotypen hör till de få nyheterna för Dacia Sandero, här i versionen Stepway.Ny front och ny fälgdesign med nya logotypen hör till de få nyheterna för Dacia Sandero, här i versionen Stepway.Ny front och ny fälgdesign med nya logotypen hör till de få nyheterna för Dacia Sandero, här i versionen Stepway.
Ny front och ny fälgdesign med nya logotypen hör till de få nyheterna för Dacia Sandero, här i versionen Stepway. Foto: Peter Klemensberger / Expressen Lifestyle

Provkörning av Dacia Sandero Stepway TCe 90 Expression CVT

Premium I skuggan av nylanserade och dyra elbilar uppdateras Dacia Sandero, men bara visuellt. Hur står sig budgetbilen i sin uppdaterade form, tre år efter lanseringen? Vi provkör den suvinspirerande versionen Stepway – svenskarnas val.

Det är lätt att bli förbannad när något blir dyrare, speciellt om det är något billigt. Dacia Sandero var vid vår provkörning 2021 Sveriges billigaste bil med ett startpris på 120 900 kronor, i dag startar kalaset på 164 900 kronor (rättelse: sedan denna text skrevs för ett par månader sedan har priset höjts till 174 900 kronor). Den här provkörda Stepway-versionen i sitt lyxigaste utförande Expression (tidigare Comfort) inklusive automatlåda startar nu på 209 900 kronor mot 161 400 kronor när vi testade den sommaren 2021. En höjning med 48 500 kronor, att jämföra med testets vinnare Hyundai i20 med automatlåda som stigit 30 000 kronor i pris sedan dess.
När vi kartlade de stigande bilpriserna förra året blev svaret som det brukar låta: Mer avancerad teknik, höjda omkostnader för råvaror, komponenter och arbetskraft samt en effekt av både pandemi och på det Rysslands invasion av Ukraina. Den konspiratoriska versionen är att biltillverkarna passar på att höja priserna för ”vanliga” bilar i och med att de lanserar nya och dyra elbilar. Lite som att en ”stor stark” har blivit dyrare bara för att det finns ett hantverksöl i pumpen bredvid.