Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En transportversion vid namn Spring Cargo är på gång och rymmer 1 100 liter och 325 kg.En transportversion vid namn Spring Cargo är på gång och rymmer 1 100 liter och 325 kg.En transportversion vid namn Spring Cargo är på gång och rymmer 1 100 liter och 325 kg.
En transportversion vid namn Spring Cargo är på gång och rymmer 1 100 liter och 325 kg. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Provkörning av Dacia Spring Comfort Plus

Premium Slaget om att bygga den billigaste elbilen verkar äntligen ta fart. Nu lanseras Dacia Spring i Danmark, men om den kommer till Sverige är ännu oklart.

Drömmen om den riktigt billiga elbilen har kommit och gått. Ni kanske med skräckblandad förtjusning minns Think och trillingbilarna Citroën C-Zero, Mitsubishi i-Miev och Peugeot iOn som kom för tio år sedan? Billiga var de, men bara till utförandet. Det i kombination med kort räckvidd och kryddade prislappar fick privatkunderna att rygga tillbaka.

Nytt hopp kom med trillingkullen från Volkswagen-koncernen: Skoda Citigo iV, Seat Mii electric och Volkswagen e-Up. Andra biltillverkare och nya aktörer pratade med stora bokstäver om att de också minsann skulle lansera billiga elbilar. Det ryktades om priskrig men inte mycket hände. I stället ströks Skodan ur modellprogrammet och Folkan tycks även den ha gått upp i rök. Seaten blev dock kvar i saluhallen och har i dag ett svenskt pris på 204 900 kronor efter en klimatbonus på 70 000 kronor.
Det gjorde den till landets billigaste elbil innan nya eldrivna Fiat 500 nyligen rullades fram och kontrade med ett pris på 191 900 kronor efter bonus. Nu ger sig Renault in i leken via sitt budgetmärke Dacia. Modellen Spring har siktet inställt på att bli Europas billigaste elbil.