Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kompakt, snygg och snabb. Visst, smaken är som baken – men vår utsände är säker. Ferrari 296 GTB är betydligt snyggare i verkligheten än på bild.Kompakt, snygg och snabb. Visst, smaken är som baken – men vår utsände är säker. Ferrari 296 GTB är betydligt snyggare i verkligheten än på bild.Kompakt, snygg och snabb. Visst, smaken är som baken – men vår utsände är säker. Ferrari 296 GTB är betydligt snyggare i verkligheten än på bild.
1 AV 2
Superbil och laddhybrid i ett
2 AV 2
Kompakt, snygg och snabb. Visst, smaken är som baken – men vår utsände är säker. Ferrari 296 GTB är betydligt snyggare i verkligheten än på bild.
Foto: Linus Pröjtz / Teknikens Värld

Provkörning av Ferrari 296 GTB

Premium Med V6-motor och laddhybriddrift ska ­Ferrari 296 GTB definiera körglädje. Stämmer det? Vi åker till Spanien för världslansering och provkörning.

Det är ett historiskt event här på racerbanan Circuito Monteblanco, alldeles väster om Sevilla i sydvästra Spanien. När Ferrari lanserar sin laddhybrid 296 GTB är det första gången någonsin under märkets 75-åriga historia som en lansering av en ny modell sker utanför Italien.
När jag sätter mig bakom ratten i 296 GTB känns det nytt, men även inarbetat. Det handlar om en produkt i samma linje som Ferrari började rita när numera klassiska 308 visades på Paris bilsalong 1975. Arvet med mittmotor och bakhjulsdrift finns där, även om allt annat – och då menar jag verkligen allt annat – har förändrats under resans gång. Från rörramskonstruktion i stål till självbärande kaross i aluminium, från tvärställd till längsmonterad mittmotor. Från V8 på 2 927 ­kubikcentimeter och 252 hästar till V6 på 2 992 cm3 med dubbel­turbo och laddhybriddrift på 819 ­hästar. För inte så länge sedan hade den effektsiffran klassat in 296 GTB som hyperbil, men sanningen ska visa sig vara en annan.