Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av Ford Fairlane Thunderbolt 1964

Bakom det hårda modellnamnet Fairlane Thunderbolt döljer sig en bil av ännu hårdare slag. Från början en NASCAR-prototyp och dragrace-specialare – nu en extremt uppskattad vinnare på Goodwood Revival med Tom Kristensen bakom ratten. Vi tar ut vinnarbilen på bana och hoppar in bakom ratten.

Kraften tar liksom inte slut i Ford Fairlane Thunderbolt från 1964. Det finns hur mycket som helst av den varan, men med greppet är det värre. En dag som denna med regnfuktig asfalt och höstlöven snyggt utspridda över banbeläggningen känns grepp som något utopiskt. Icke närvarande.

Därför blir det något av ett äventyr att släppa lös runt 600 hästar och 700 newtonmeter i en drygt 50 år gammal amerikanare som väger bortom 1,5 ton. På kalla däck. Men lik förbannat sitter jag här och flinar och kan inte låta bli att fullgasattackera gång på gång på tredje växeln. Bakdäcken blir som bäst ljumna när de jazzar mot underlaget, bakvagnen lever sitt eget liv under min befallning samtidigt som den sju liter stora motorn lockar med kraft och pockar på uppmärksamheten. För det är något beroendeframkallande med big-block-motorer och det här fallet är inget undantag.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill