Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Provkörning av Ford Focus RSProvkörning av Ford Focus RSProvkörning av Ford Focus RS
Provkörning av Ford Focus RS

Provkörning av Ford Focus RS

Den långa väntan på Ford Focus RS är över. Vi har provkört besten på krokigaste tänkbara franska bergsvägar utanför Nice.

Första intrycket #204

Ford Focus RS lyckas inte bara hantera den för framhjulsdrift extrema effekten, balansen är förbluffande fin och lekfullheten är precis lika bra som den gröna kulören är skrikig.

Ford Focus RS skriker ut sin existens med jättehjul, skärmbreddare och 305 turbohästar, men blir helheten lika imponerande som detaljerna?

Ford Focus RS generation två har varit på gång länge, med 300 hästar och fyrhjulsdrift. Projektet har åkt upp och ner från hyllan på utvecklingsavdelningen, ibland skulle den tillverkas, ibland inte. 

 Men efter sju sorger och åtta bedrövelser är den här. De 300 hästkrafterna (305 för att vara exakt) är kvar, men fyrhjulsdriften blev aldrig verklighet vilket väcker frågor om bilens köregenskaper. Visserligen har det gått tio år sedan Saab 9-3 Viggen presenterades, men minnet av framvagnens fruktansvärda uppträdande under fullgas satte djupa spår. Och det med bara 225 turbo­hästkrafter.

 Basen för Focus RS har varit lille­bror ST i tredörrarsutförande. RS finns bara som tredörrars, men inte mycket har lämnats orört vare sig under eller på skalet. Påfrestningarna som 305 hästkrafter och 440 Newtonmeter utsätter de drivande framhjulen för är gigantiska vilket ställer oerhört höga krav på chassit. 

 Modifieringarna jämfört med ST är många, men låt oss börja med det viktigaste: RevoKnuckle. Detta är en patenterad Ford-lösning som än så länge bara finns på just Focus RS. 

 Enkelt uttryckt har man separerat fjäderbenet från styrningen och därigenom fått benet att stå med brantare vinkel. Dessutom har benet inte längre direkt kontakt med styrningen. Allt detta gör att vinkelförändringarna vid kompression/retur av fjädringen inte blir lika stora. Eller för att tala klarspråk, Ford-systemet gör att däckets anläggningsyta mot vägen hålls intakt i långt större utsträckning än med konventionella fjäderben. Vidare har chassit blivit 20 procent styvare, 20 millimeter längre och spårvidden har ökat med 40 millimeter. Men något lättviktsbygge är det inte. På grund av diffbromsen, de större bromsarna och de stora hjulen väger RS 75 kg mer än ST.

 Vissa skulle kalla det dumdristigt med bara framhjulsdrift, andra våghalsigt. Men jag som har kört bilen konstaterar att Ford Focus RS klarar sig långt bättre än väntat. Redan från första kurvan känns det att 305 hk inte är för mycket. För varje mil av sydfransk bergsväg som avverkas under bilen stiger den i graderna för att till slut framstå som en vinnare. Hur mycket nytta Revo-Knuckle gör och hur mycket beröm differentialbromsen från brittiska Quaife ska ha kan jag inte avgöra. Men kombinationen av de båda är grymt effektiv. 

 RS viker in mycket bra i kurvorna tack vare den direkta styrningen (bara 2,3 rattvarv stopp till stopp). Bilen är fullkomligt spårsäker och viker sig inte under pressen när jag lägger på full kraft i utgångarna av kurvorna. Överhuvudtaget är RS väldigt lätt att placera på vägen, den kränger knappt nämnvärt och känns aldrig svår att hantera.

 Den femcylindriga motorn på 2,5 liter kommer från Volvo och är en kraftkälla av rang. Inte fullt lika sofistikerad som Audis fina 2,0 TFSI-motor, men karaktären är snarlik med en varvvillighet klart olik en turbomotor. Maxvarvet ligger på 7 050 r/min! Växellådan är samma sexväxlade manuella som i ST, fast med starkare komponenter. Spaken är kortare liksom slagen när jag växlar.

 Motorn är rejält omarbetad med bland annat lättare kolvar, starkare vevstakar, modifierat insug, grenrör och topplock, ändrade kamprofiler och en ny turbo. Max laddtryck har höjts från 0,7 i ST till 1,4 bar i Focus RS. Och det är där RS skiljer sig från Audi-motorn. Turbon har en mer framträdande roll; den frustar, puffar och blåser iväg mot horisonten. På avdrag smäller det lätt i avgasröret, men Ford intygar att det är en konstruerad företeelse – alltså inte en massa oförbränd soppa som tar fyr. 

 Precis som på alla andra prestanda­vagnar av rang har även ljudet trimmats för att bli precis som det är – nämligen rätt. Mellanrått, halvdjupt med en tilltagande spets högre upp i varvtalet. Eller som Ford säger själva: ett rått, motorsportigt ljud.

 Kopplingen till Fords VM-satsning i rally märks verkligen och man behöver inget tränat öga för att se detaljerna. Rejält luftintag i fronten, bredare stötfångare fram och bak liksom breddade skärmar, 15-ekrade 19-tumshjul (standard) och sist men inte minst en rejäl vinge. Focus RS genererar marktryck genom sina svartlackerade aerodynamiska hjälpmedel, med lite mer tryck fram än bak.

 Inuti utmärker sig RS med bland annat mittkonsol med kolfiberlook och rejält skålade stolar från Recaro. Men märkligt nog är stolen inte justerbar i höjd utan är fast monterad. Körställningen är bra, men jag skulle vilja ha längre justermån på ratten samt en lägre sittställning. Komforten är för biltypen helt okej, men ett bredare omdöme dröjer tills vi har testat den på svenska vägar.

 Ford Focus RS kommer att tillverkas i 8 000 exemplar under 2009 och 2010, varav totalt 70 bilar kommer till Sverige. För 310 900 kronor får den anses vara ett kap, inte minst med tanke på att flertalet av konkurrenterna lätt spräcker 400 000-kronorsvallen. RS klarar första provkörningen med glans, 305 hästkrafter och framhjulsdrift fungerar fint hur knasigt det än låter. Så Lancer Evolution, Impreza WRX STi och ni andra får se upp – så fort RS landar på svensk mark blir det test!

Ford Focus RS

Pris

310 900 kronor.

Motor

Bensin. Tvärställd 5-cyl radmotor, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 8,5:1. Borrning/slag 83/93 mm, volym 2 522 cm3. Max effekt 305 hk (224 kW) vid 6 500 r/min. Max vridmoment 440 Nm vid 2 300–4 500 r/min.

Kraftöverföring

Frontmotor, framhjulsdrift. 6-växlad manuell låda. Mekanisk differentialbroms.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben, bak multilänkaxel.

Styrning

Kuggstångstyrning. Vändcirkel 12,2 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak, låsningsfritt system.

Hjul

Fälgbredd 8,5 tum, däck 235/35 R19.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 264, längd 440, bredd 184, höjd 150, spårvidd fram/bak 159-161/159-161. Tjänstevikt 1 468, totalvikt 1 860. Tank 62 liter.

Fartresurser*

Toppfart 263 km/h. Acceleration 0–100 km/h 5,9 s.

Förbrukning/miljö*

Blandad körning 0,94 l/mil, stadskörning 1,34 l/mil, landsväg 0,70 l/mil. CO2 225 g/km.

Skatt

2 235 kronor.

* Enligt tillverkaren