Provkörning av Ford Galaxy 2,8 CD VR6
Basfakta
MOTOR
6-cyl tvärställd v-motor med 15 graders vinkel mellan cylinderbankarna. Två överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,75. Borrning/slag 81/90,3 mm, volym 2792 cm3. Max effekt 204 hk (150 kW), 6000 r/min. Max vridmoment 268 Nm, 3200 r/min.
KRAFTÖVERFÖRING
Motorn fram, framhjulsdrift, 6-växlad manuell eller 5-växlad automatlåda.
FJÄDRING/HJULSTÄLL
Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänkar. Bak mjukstel axel och bakåtriktade bärarmar.
STYRNING
Kuggstång, servo. Vändcirkel 11,1 meter.
BROMSAR
Ventilerade skivor fram och bak. Låsningsfritt system.
HJUL
Fälgbredd 7 tum, däck 215/55 VR 16.
MÅTT/VIKT (cm/kg)
Axelavstånd 283, längd 464, bredd 181, höjd (med rails) 176, spårvidd fram/bak 153/152. Tjänstevikt 1700, maxlast cirka 700, släpvagnsvikt 1800. Bränsletank 70 liter.
PRESTANDA (fabriksuppgift)
Acceleration 0-100 km/h 9,9 s, toppfart 217 km/h. Bränsleförbrukning blandad körning 1,06 liter/mil (manuell låda).
Multimediabussen
Nysminkade Galaxy ger både kör- och spelglädje.
De portugisiska trillingarna Ford Galaxy, Seat Alhambra och Volkswagen Sharan har genomgått sina första och förmodligen enda skönhetsoperationer.
Galaxy premiärvisades 1995, på den tiden när Ford ägde fabriken tillsammans med Volkswagen. För ett år sedan sålde Ford sin hälft till VW, varför kan man spekulera i. Tror inte Ford på mellanstora familjebussar längre? De borde man göra eftersom Galaxy och dess syskon sålt bra hittills.
Ansiktslyfta Galaxy ska tillverkas fyra-fem år till, sedan löper kontraktet med Volkswagen ut. Utsidan har fått en välbehövlig uppryckning och släktskapet med övriga Fordfamiljen är tydligare. Fronten ansluter till märkets så kallade "New Edge" med nytt, lite kantigt stuk på skärmar, huv, grill och strålkastare (xenonljus finns numera som tillval). På sidorna och stötfångarna finns rejäla avbärarlister, baklamporna är nya, bagageluckan och stötfångarna också.
Fronten och bakpartiet är egentligen det enda som skiljer bilarna åt när det gäller utseendet. Jag kliver inombords och får känslan av att befinna mig i en Volkswagen. Så är det också i mångt och mycket, även om Ford gärna hävdar annat. Knappar, reglage, spakar, klimatanläggning, allt är från VW/Audi. En oval klocka och två förvaringsfack på instrumentpanelen är Galaxy ensam om, samt vissa inredningsfärger. I rattcentrum finns för säkerhets skull ett stort Ford-emblem för den som är osäker på vilket märke han kör.
Stolar och klädslar är mer påkostade än tidigare. Fram sitter man utomordentligt medan de bakre sätena fortfarande är så låga att man får sitta med skarp knävinkel. Allra längst bak, om man väljer till de två extrastolarna, bör man inte vara längre än 175 cm för att trivas.
Trots att inredningen alltså inte är unik ger den en ganska lyxig känsla, nästan det bästa med den nya modellen. Och det är som en exklusiv bil Ford vill att Galaxy ska uppfattas. Inte nödvändigtvis till bara för familjer med stor barnaskara utan också för den som är ute efter en rymligare personbil även om den råkar vara buss.
Galaxy finns med tre motoralternativ där ett av dem är Fords egen 2,3-litersfyra på 145 hk som känns igen från förra modellen. Det är en hygglig bruksmotor men inte så mycket mer och arbetar relativt tyst upp till 130 km/h. I provbilen var motorn kopplad till en fyrstegs så kallad SelectShift-automatlåda som också kan växlas manuellt. Samma funktion i Volkswagen kallas Tiptronic.
2,3-motorn passar nog bättre med manuell låda, dels för att den stjäl mindre effekt, dels för att automatlådan tvingas växla ideligen för att kompensera den måttliga motoreffekten i förhållande till bilens tyngd.
Värstingmotorn är Volkswagens VR6 på 204 hk, en rova som ger mycket bra fartresurser åt 1700 kg familjebuss men också hög bensinförbrukning.
Den direktinsprutade turbodieseln på 1,9 liter och 115 hk kommer också från Volkswagen och ger både bäst bränsle-ekonomi och det mest lättillgängliga effektregistret.
Både dieseln och VR6 har sexväxlad manuell låda som modet föreskriver, eller femväxlad automat. Aktivt antisladdsystem ESP är standard i VR6 och finns som tillval i TDi, men inte alls i 2,3-versionen. Ett märkligt förhållande eftersom den kommer att säljas i särklass mest, över 70 procent räknar man med.
Barn och sannolikt en och annan vuxen lär jubla över att bilen kan beställas med video, DVD-spelare och möjlighet att koppla in Playstation, Nintendospel eller dylikt - fast bara om du lagt ut cirka 30000 kronor extra som grejerna beräknas kosta.
På baksidan av respektive framstols nackskydd finns då en sjutums TFT-skärm med hög upplösning (340000 pixlar och 400 candela) för att ge bra bild i dagsljus. Jag kan själv konstatera att bildkvaliteten är utmärkt, åtminstone i de delar av Stjärnornas krig jag tittade på.
Skärmarna är synliga också från de två bakersta stolarna och systemet är flexibelt, ena barnet kan se på video medan det andra spelar Pokémon. Barn förresten, man behöver inte vara barn för att trivas i baksätet.
Risken att ungarna ska ta bilen i besittning för alltid är begränsad. Efter en timmes stillastående slår systemet av för att inte tömma bilens batteri.
Ford laborerar också med röststyrt internet, ljudanläggning, telefon och navigation. Inte klart när men det kommer. Tills vidare kan man i alla fall beställa ett "vanligt" navigationssystem, parkeringssensorer och automatiskt avbländbar backspegel.
Förutom att vara en bekväm spelhall är bilen trevlig att åka i. Chassit var redan tidigare bland klassens bästa och är nu ännu bättre.
Man har egentligen inte gjort något drastiskt utan bara filat lite här och var på bussningar, fjädrar, stötdämpare och toleranser. Rattstången och dess lagringar är nya för att ge bättre styrkänsla. Jag märkte skillnaden direkt, bilen går verkligen fint med en viss sportkänsla som de andra bilar av den här typen saknar.
I september kommer bilen hit. Priserna är inte fastställda, räkna med några tusenlappar upp jämfört med nuvarande modeller gissar vi.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se