Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Daniel har betydligt högre luftmotstånds-koefficient än Ioniq 6.
Daniel har betydligt högre luftmotstånds-koefficient än Ioniq 6.
Daniel har betydligt högre luftmotstånds-koefficient än Ioniq 6.
1 AV 2
Daniel Östlund provkör Hyundais Saab-inspirerade elbil
2 AV 2
Daniel har betydligt högre luftmotstånds-koefficient än Ioniq 6.
Foto: Daniel Östlund / Expressen Lifestyle

Provkörning av Hyundai Ioniq 6 77,4 kWh AWD

Hyundais senaste sedan ser inte ut som någonting annat. Formerna är inte bara för syns skull, det låga luftmotståndet innebär att räckvidden sträckts ut ordentligt.

Två ord, joner och unik, var tydligen inspirationen när Hyundai döpte sin elbilsserie. Ioniq sägs vara ett amalgam av de engelska uttrycken ”ion”, av vilka det finns gott om i elbilsbatterierna, och ”unique”. När de nu har petat ut Ioniq 6 i rampljuset, ja, då är det lätt att hålla med om det sista.
För formerna liknar verkligen ingenting annat. Här finns en helt egen attityd och karaktär. Kanske skaver de mot ögat något, men det går inte att bortse från att det här doftar 1930-talets formmässiga framtidsdrömmar. Var det någon som nämnde Delahaye?
I verkligheten ser Ioniq 6 slank och rätt läcker ut. Kanske är den inte fullt så spektakulär som på bild, utan smälter rätt bra in i trafikbilden. Kanske beror det på att den inte är så stor, dimensionerna är återhållsamma. I detaljerna används stora mängder genomskinlig plast, inte minst i antennfenan på taket så att det elektroniska innanmätet syns.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.