Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Provkörning av Hyundai ix35 2,0 CRDi
Provkörning av Hyundai ix35 2,0 CRDi
Provkörning av Hyundai ix35 2,0 CRDi
Provkörning av Hyundai ix35 2,0 CRDi

Provkörning av Hyundai ix35 2,0 CRDi

Suv-marknaden är inte död – tvärt­om. Kompakta suvar ökar starkt i hela ­Europa. Hyundai kliver på tåget med nya ix35 som är snål, kompakt – och lättare att stava till än Nissan Qash­qai.

Första intrycket #111

En suv i tidens anda – relativt kompakt och bränslesnål, och dessutom framhjulsdriven. Nu får Qashqai-kunderna något att tänka på.

Det svänger snabbt i bilbranschen. För tio år sedan var det bara suvar som gällde – ju större desto bättre. Ett par år senare var samma bilar hatade. Asfaltsindianer härjade i stockholmsnatten och tömde jeepdäcken på luft, och vissa politiker drömde på fullt allvar om att förbjuda stadsjeepar i city. Förslaget blev dock inte verklighet.

Men det politiker och rödskinn inte klarade av fixade konjunkturen. Den ekonomiska krisen slog resolut igen plånböcker. Den som fortfarande hade en slant att gräva fram och till äventyrs övervägde en suv ändrade sig snabbt inför risken att bli stämplad som miljöbov. Vi var nog många som trodde att fenomenet därmed var överspelat. Men icke. Det spritter fortfarande i suven. 

 2010 är förvisso Audi Q7 och Porsche Cayenne inte längre valet för männen runt Stureplan. I stället har en ny, smartare suv klivit in på marknaden. Med mindre motor, gärna en liten diesel, och nedbantat till 1 700 kilo framstår den nya kompaktsuven inte längre som en glaciärsmältare. Men manligheten finns kvar, med aggressiv front och en öltunna runt midjan. 

 Och bilköparna gillar det. 

 Nissan Qashqai är bevis nog, 500 000 sålda bilar på tre år. Det är de kompakta, framhjulsdrivna modellerna som gör att suv-segmentet fortsätter att växa. 

 Inte undra på att Hyundai slår på sin allra största PR-trumma när man presenterar nya ix35, efterföljaren till Tucson. 

 Konceptet följer dagens trend. Framhjulsdrift erbjuds i basmodellerna, och en liten 1,7-liters dieselmotor och start/stopp-system har fått ner bränsleförbrukningen till relativt anständiga 0,53 liter per mil, eller 139 gram. Det är duktigt jobbat och säkrar för tillfället titeln ”bäst i klassen”. Men placeringen känns ändå som en vinst i skol-DM när man vet att stora Volvo V70 lämnar efter sig 119 gram CO2. 

 Snålmotorn får vi dock se först i höst. När bilen lanseras hos Hyundai-handlarna i slutet av mars har den en 2,0-liters bensinmotor samt två dieselvarianter på 2,0 liter. Lilla dieseln har 136 hästkrafter och är framhjulsdriven. Den kraftigare har 184 hästkrafter och fyrhjulsdrift.

 Designen har av Hyundai fått ett eget namn, ”fluid sculpture”. Kärnvärdena i formspråket är – och nu läser jag direkt ur pressreleasen – ”förfining, självförtroende, dynamik”. Det bullar och böljar om linjerna så det står härligt till.

 Men snyggt? Personligen skulle jag välja lösskägg om jag skulle tvingas köra den i min hemstad. I mina ögon blev det lite för mycket av det goda. 

 I ärlighetens namn ska jag säga att merparten av dem jag mötte – icke Hyundai-anställda alltså – tyckte att ix35 var riktigt snygg. 

 Men de har å andra sidan inte samma utvecklade smak som jag ...

 När du kliver in bakom ratten möts du av en panel med den märkes­typiska, blå instrumentbelysningen. Reglagen sitter bra till, och jag är glad att man inte har gömt klimatanläggningen längst ner framför växel­spaken. Testbilens navigationssystem led av att skärmbilden stördes av infallande reflexer. Svenska generalagenten löser elegant problemet genom att inte erbjuda tillvalet på svenska marknaden. 

 Stolarna är sköna, och har relativt korta dynor. Stödet är sämre för långbenta, men doktorn säger att korta dynor underlättar blodcirkulationen på långfärd.

 Baksätet är ingen höjdare, bokstavligt talat. Sittdynan är väldigt låg och min knävinkel blir obekvämt skarp. Mittplatsen är hård och obekväm. Bagageutrymmet är stort med tanke på billängden. Under insynsskyddet ryms 591 liter, lika mycket som i Volvo V70. Med baksätet nedfällt ryms 1 436 liter, en inte lika imponerande siffra. Det beror på att golvet inte är plant, i fällt läge skapar ryggstödet en anspråkslös sluttning, inte helt olik slalombacken på Hallandsåsens nordsida. 

 Provkörningen har Hyundai valt att förlägga i en bergig, lantlig del av Lazio, söder om Rom. Enligt märkets representanter ger vägarna ett prov på vilka utmaningar som ix35 kommer att ställas inför. Jag kan således rapportera att bilen klarar både uppförsbackar och nedförsbackar på vanlig landsväg. Vilket jag för övrigt också såg hundratals gamla slitna Fiat Panda klara av. Till sin hjälp kan ix35-föraren utnyttja automatisk broms i både ut- och uppförsbackar. Däremot kändes bilen väl bred i många trånga gränder.

 Det är gott om gropar och hål i vägarna. Alla lappningar skakar om ix35, och det känns att chassit är påtagligt stelt. Nej, någon komfortbil är det inte. Samma problem lider också många andra suvar av.

 Jag kör de båda 2,0-liters dieselmodellerna. Skillnaden är marginell. Den kralligare motorn bjuder på 20 procent mer vridmoment, 383 Nm i stället för 320 Nm. Skillnaden i effekt är större, 35 procent, men när varvar man en diesel till max? Min favorit är lilla motorn, den räcker. 

 Växellådan är sexväxlad i diesel­modellerna, femväxlad i bensinversionen. En brukslåda, varken mer eller mindre. Kopplingen i dieselmodellerna kändes bra och hade ett relativt långt dragläge vilket minskar risken för ”gubbstopp”. Styrning har en elservo som drar ganska hårt mot mitten och inte ger mycket vägkänsla.

 Fönsterraden har fått en coupé­sväng vilket dödar sikten runt om. Köper du den dyraste modellen, ix35 Exclusive, ingår backkamera, det hjälper. 

 Sammantaget får det bli en motvillig ”tummen upp”. Motvilligt för att jag trodde jag hade tillfrisknat från suv-sjukan. För ett par år sedan körde jag en Jeep Wagoneer V8 från 1984. Två år av ständiga reparationer och frenetiskt tankande gjorde mig till en i dag nykter 4WD-alkoholist. Det krävs att man går till botten i 4WD-träsket.

 Men ix35 verkar rätt prissatt och känns som en bil som skulle kunna göra rätt för sig en vinter som i år. Inte illa alls.

 Men vänta… har inte Hyundai glömt något. Det viktigaste av allt. Är ix35 ”dynamisk”? Jag såg inte ordet i rubriken i pressreleasen den här gången. 

 Jag måste kontrollera… ett ögonblick. Aha! Det har halkat ned, till rad två i första stycket: ”ix35 är designad för att motsvara kraven hos kundernas dynamiska livsstil.”

Hyundai ix35 2.0 CRDi

Pris

224 900 kronor.

Motor

Diesel. 4-cyl tvärställd radmotor, Två överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 16,5. Borrning/slag 84/90 mm, cylindervolym 1995 cm3. Max effekt 136 hk (100 kW) vid 4 000 r/min, max vridmoment 320 Nm vid 1 800 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad växellåda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädrar och krängningshämmare fram och bak. Bak multilänkupphängning.

Styrning

Elservo. Kuggstångsstyrning. Max rattvarv 3,0. Vändcirkel 10,6 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem. Bromskraftförstärkning.

Hjul

Fälg 6,5 tum, däck 215/70-R16.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 264, längd 441, bredd 182, höjd 167, spårvidd f/b 159/159. Tjänstevikt 1 690, maxlast 400, max släpvikt 2 000. Tank 58 liter.

Fartresurser

Toppfart 182 km/h. Acceleration 0-100 km/h 9,4 s.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 0,66, landsväg 0,49, blandad körning 0,55 l/mil. CO2 147.

Skatt

3 335 kr per år.

* Enligt tillverkaren.