Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Laddad med gods. En elbil kommer lastad till köpcentret. Tyst å rent.Laddad med gods. En elbil kommer lastad till köpcentret. Tyst å rent.Laddad med gods. En elbil kommer lastad till köpcentret. Tyst å rent.
Varje kund kan skräddarsy sitt skåp eller sitt flak efter behov.Varje kund kan skräddarsy sitt skåp eller sitt flak efter behov.Varje kund kan skräddarsy sitt skåp eller sitt flak efter behov.
1 AV 2
Laddad med gods. En elbil kommer lastad till köpcentret. Tyst å rent.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld
2 AV 2
Varje kund kan skräddarsy sitt skåp eller sitt flak efter behov.
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Provkörning av Inzile Pro4 Van

Premium Värstingsportbil från Porsche, folkbil från Volkswagen och storsatsning från Volvo. 2020 blev elbilarnas stora genombrottsår. Den andra vågen ser ni här: det är små, enkla transportbilar för budfirmor och serviceföretag i stadsmiljö. Det är framtiden och en av pionjärerna heter Inzile och håller till i Västervik.

Inziles vd Ragnar Åhgren visar hur Inzile bygger bilar i den lilla lokalen i Västervik. Produktionen ska nå 1 000 bilar per år, vilket är gränsen för ett nationellt typgodkännande och därmed en lite lägre tröskel in på marknaden. Inzilebilen kan skräddarsys från den enkla plattformen som består av ett batteripaket på 20 kWh. Köparen kan få allt från flak till skåp med kylmöjligheter. En leverantör av elsparkcyklar har beställt ett flak med plats för laddbara batterier. Räckvidden är 12 mil men det går att montera två batterier – placerade under stolarna – för att dubbla den siffran.
För budbilar och transportbilar är lastförmågan viktig och Inzile har lagt sig på ett ton, både i skåpet och på dragkroken. Väljer jag haren på växellådan är toppfarten cirka 55 km/h och väljer jag sköldpaddan begränsas toppfarten till 18 km/h. Låg toppfart och ett relativt litet effektuttag betyder mycket för räckvidden.