Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Provkörning av Jaguar S-type V6 mot Volvo S80 T6Provkörning av Jaguar S-type V6 mot Volvo S80 T6Provkörning av Jaguar S-type V6 mot Volvo S80 T6
Provkörning av Jaguar S-type V6 mot Volvo S80 T6

Provkörning av Jaguar S-type V6 mot Volvo S80 T6

Basfakta Jaguar

MOTOR

6-cyl V, längsmonterad. 2 överliggande kamaxlar per cylinderrad, 4 ventiler per cylinder. Volym 2 967 cm3. Effekt 238 (175 kW) vid 6 800 r/min. Vridmoment 293 Nm vid 4 500 r/min.

KRAFTÖVERFÖRING

Bakhjulsdrift, 5-stegs automatlåda.

FJÄDRING OCH HJULSTÄLL

Individuell upphängning med dubbla triangellänkar, skruvfjädring och krängningshämmare runt om.

MÅTT/VIKT (cm/kg)

Axelavstånd 291, längd 486, bredd 182, höjd 144, spårvidd f/b 154/154. Tjänstevikt ca 1 700, maxlast 440. Tanken rymmer 69,5 liter.

PRESTANDA (fabriksuppgifter)

Acceleration 0-100 km/h 7,5 s, toppfart 234 km/h. Bränsleförbrukning blandad körning 1,11 l/mil.

Basfakta Volvo

MOTOR

6-cyl rak, tvärmonterad. 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Dubbla turbo, laddluftkylare. Volym 2 783 cm3. Effekt 272 hk (200 kW) vid 5 400 r/min. Vridmoment 380 Nm mellan 2 000 och 5 800 r/min.

KRAFTÖVERFÖRING

Framhjulsdrift, 4-stegs automatlåda.

FJÄDRING OCH HJULSTÄLL

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben (McPherson), undre triangellänkar. Bak multilänkaxel.

MÅTT/VIKT (cm/kg)

Axelavstånd 279, längd 482, bredd 183, höjd 145, spårvidd f/b 158/156. Tjänstevikt 1 695, maxlast ca 400. Tanken rymmer 80 liter.

PRESTANDA (fabriksuppgifter)

Acceleration 0-100 km/h 7,4 s, toppfart 250 km/h. Bränsleförbrukning blandad körning 1,16 l/mil.

 

Skilda vägar

Volvo och Jaguar, ett påtvingat kusinskap där meten helst ska ske under största möjliga diskretion.

Premier Automotive Group. Där inrangeras numera Volvo tillsammans med Jaguar, Lincoln och Aston Martin i den gigantiska Fordfamiljen. 

 En grupp, men ingen i dess "top brass" försummar att markera att det är fyra självständiga företag. Här ska inte tummas en tum eller ens en centimeter på märkenas identitet, "badge engineering" från den brittiska bilindustrins dystra 1960-tal är bannlyst.

 Högste chef är Wolfgang Reitzle, fordom BMW:s utvecklingschef men avsatt efter de kostsamma turerna när bayrarna förvärvat krisdrabbade engelska Rover 1994. Nu har han två andra anrika engelska bilmärken att utveckla, ett amerikanskt som vill bredda sin repertoar och satsa utanför USA, och så vårt en gång så svenska Volvo.

 Perspektiven är klart skilda inför den här provkörningen av två sexcylindriga prestigebilar i stora mellanklassen, Jaguar S-Type V6 Executive à 422 000 kronor och Volvo S80 T6 för en hundralapp under 400 000.

 Jaguar har acklimatiserat sig till sina ägare under tio år. Ford köpte företaget för motsvarande drygt 20 miljarder kronor i december 1989 och har enligt de flesta bedömare spenderat ytterligare 25 för att få fason på produkterna och utvecklingen av nya modeller. 

 Det Coventrybaserade Jaguars roll är tydlig: elegant linjeföring med tydliga referenser bakåt i tiden, utmärkta köregenskaper, lyx parad med viss sportighet utan att bilarna blir oåtkomligt dyra. Det är ingen slump att Jackie Stewarts F1-team i dagarna döpts om till Jaguar och att man ska satsa på specialmodeller under samlingsnamnet "R". I fokus finns förstås BMW. 

 Produktionen, som för några år sedan linkade fram på 50 000 bilar om året, planeras till 200 000 bilar om två år och mellan 350 000 och 400 000 som mest.

 Dit kan man inte nå med lyxbilar. De ger visserligen mer i kassakistan per såld bil men kan aldrig komma upp i de volymer som krävs för att tillverkaren enbart ska kunna luta sig mot dem.

 Nya modeller alltså. Konsten blir att få till dem så att varumärket och prestigen inte vattnas ur på vägen neråt i klasserna. De som köper en "billig" Jag vill åt allt märket förknippas med. Omvänt vill de som kör de stora modellerna inte att auran solkas av de enk-lare modellerna. En delikat balansgång som nästa projekt X400, en konkurrent till BMW:s 3-serie, ska klara.

 Först ut var alltså S-Type, "en bil som vi aldrig kunnat ta fram själva på bara 3,5 år", som Jaguars marknadschef Roger Putnam uttryckte det vid modellens introduktion för ett år sedan. Plattformen och många osynliga komponenter delas med Lincoln LS, en bil som är på gång till Europa och Sverige under nästa år.

 Volvo köptes av Ford i april i år och är inne i en intensiv period då det sociala umgänget formas. Premier Automotive Group har sitt högsäte i London och det är fullspikat på planen från och till Landvetter. Just nu finns cirka 20 olika team i gång med integrationen. Det gäller produktutveckling, inköp, marknadsföring, IT-lösningar, tillverkningsprocesser och allt annat i den komplicerade väv som är biltillverkning. Grupperna leds av chefen för Volvo Personvagnar, Tuve Johannesson.

 - Det är bättre att identifiera skillnaderna än att ha föreställningar om att vi skulle vara så lika att integrationen skulle löpa helt smärtfritt. Skillnader kan vara något mycket positivt, så låt oss inte låtsas att vi är så väldigt lika, sade han i en intervju i Automotive News nyligen.

 Volvos uppgift är att fortsätta utvecklingen bort från sin image av säkra men inte så lite tråkiga herrgårdsvagnar, till ett program med roligare, trendiga bilar för moderna familjer. Fortfarande med säkerhet och trygghet i botten, "vänliga modeller" som Wolfgang Rietzle uttryckt det.

 Produktionen ska öka från drygt 450 000 bilar till 600 000 om året, störst i gruppen. Ännu fler nischbilar än C70, Cross Country och de andra är att vänta, först och främst en riktig SUV, en bil av samma typ som BMW X5 och Jeep Grand Cherokee.

 Jaguar S-Type V6 Executive och Volvo S80 T6 är alltså samma andes barn, men inte samma andas.

 Det är signifikativt att det till S-Type i stort sett bara finns riktigt reservhjul att beställa (2 500 kronor). Redan efter de första fem minuterna är karaktären hos den utstuderat formade bilen tydlig: mjuk, mycket tyst och lätt glittrande i stort och smått. 

 Skrapar man lite på den medvetna ytan visar sig S-Type väl så bra som BMW 5-serie på den kanske viktigaste punkten, köregenskaperna.

 Påkostade hjulupphängningar med dubbla triangellänkar och låg ofjädrad vikt gör bilen just så spänstig man förväntar sig. Utsökt balans (motorn sitter långt bak) i nästan alla lägen, fast vid hård kurvtagning kränger bilen en hel del där både S80 och BMW fortsätter platt och effektivt.

 Motorn är den samma som i Lincoln LS, men förfinad hos Jaguar med variabla ventiltider och omställbara insugsrör. Karaktären är något för spetsig, maximalt vridmoment finns först vid 4 500 r/min och man irriteras ofta av motorns sömnighet på mellangas. Dessutom finns det en allt annat än sportig fördröjning i kickdowneffekten.

 Största problemet med bilen är faktiskt sittkomforten; framstolarna verkar komma från från någon gammal Ford Scorpio och är trots mängder av inställningsmöjligheter ald-rig riktigt behagliga. Vi ställer ideligen om dem under provperioden. Bagageutrymmet är också ynkligt, lågt i tak och grunt.

 Uppdraget att göra en modern bil som anpassar sig till Jaguars traditioner kan inte ha varit lätt. Förmodligen hade det inte kunnat bli någon annan bil än S-Type, men frågan är väl om Jaguar kan leva hur länge som helst på lösningar som denna. Den kommande, lilla modellen måste peka mer framåt och har väl alla förutsättningar att göra det eftersom den ska vända sig till en kategori köpare som inte har några tidigare relationer till märket.

 S80 är Volvos sista egenutvecklade modell. På ett diametralt annorlunda sätt än Jaguar uppfattar man den stora skapelsen som en modern bil, även om formgivarchef Peter Horbury blandat en hel del traditionella grepp i såsen.

 Volvon är faktiskt ännu behagligare att åka i än Jaguar, åtminstone när vägen är jämn. T6 flyter effektivt fram även i alldeles för hög fart, styrningen är ledig, ljudnivån låg och på alla platser sitter man överlägset mycket bättre. Bagageutrymmet är lite bättre än i Jaguar men ändå tämligen dåligt för en bil av denna storlek.

 Tyvärr är T6 märkligt stötig så fort vägen blir sämre, skarvar förmår den stummare fjädringen inte svälja alls och under gaspådrag på krokiga vägar finns en tydlig påverkan på kursttabiliteten från drivaxlarna. Det slipper man i den bakhjulsdrivna, alltid kontrollbara Jaggan.

 Trots duktig framtunghet är S80 annars förvånande kvick i reaktionerna och mer "körglad" än dess svulstiga former låter ana.

 Inredningen är också totalt annorlunda, här är det verkligen fråga om stilval kusinerna emellan. Volvo är mycket öppnare, ljusare rymligare och effektivare - det finns säkert ett begrepp som Swedish Modern för att slå fast vad det rör sig om. Jaguar är inte alls lika enhetlig eller medveten i stilen som Volvo - även om ett och annat är mycket snyggt gjort.

 En av de idéer som detaljstuderas inom Premier Automotive Group är att låta de fyra märkena ha gemensamma återförsäljare världen över, men där det främst är arbetet bakom kulisserna som är samorganiserat. Exponeringen för kunderna ska skilja sig åt och karaktärisera respektive tillverkare på ett tydligt manér. 

 Med S80 och S-Type som utgångspunkt låter inte det som ett särskilt märkvärdigt uppdrag, det här är två lyxiga bilar ungefär så olika de kan bli.