Provkörning av Kia Cerato
Första intrycket
Ungefär som en Corolla från slutet av 1990-talet. När det gäller krocksäkerhet och köregenskaper matchar Cerato inte någon modern europeisk bil i samma storlek.
Basfakta
CERATO 1,6 EX (2,0 EX)
Motor
Tvärställd 4-cyl rak med 2 överliggande kamaxlar och 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,0. Borrning/slag 76,5/87 mm, volym 1599 cm3. Max effekt 105 hk (77 kW) vid 5800 r/min. Max vridmoment 143 Nm vid 4500 r/min. (10,1, 82/93,5 mm, 1975 cm3, 143 hk (105 kW) vid 6000 r/min, 186 Nm vid 4500 r/min).
Kraftöverföring
Motorn fram, framhjulsdrift. 5-växlad manuell alt 4-växlad automat. Hastighet vid 1000 r/min, högsta växeln: 34,1 (32,3) km/h.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring med fjäderben, krängningshämmare. Fram undre triangellänkar (McPherson), bak enkla längs- och dubbla tvärlänkar.
Styrning
Kuggstång, servo. 2,7 rattvarv, vändcirkel 11,4 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.
Hjul
Fälgbredd 6 tum, däck 195/60 HR15.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 261, längd 448, bredd 174, höjd 147, spårvidd fram/bak 150/149. Tjänstevikt 1180?1250, maxlast 485?540. Tank 55 l.
Fartresurser*
Toppfart 186 km/h. Acceleration 0?100 km/h 11 s.
Förbrukning*
Stad 0,91, landsväg 0,55, blandad körning 0,68 l/mil.
* Enligt tillverkaren
Bilen på allas läppar
- En bil på allas läppar, vitsade en kollega ironiskt; för omtalad och diskuterad är nämligen just vad Kia Cerato aldrig kommer att bli.
Detta är bilen Anonym, bilen Vanlig, bilen Bil: Därmed inte nödvändigtvis en dålig bil.
Som flertalet andra vanliga familjebilar är även Kia Cerato framhjulsdriven av en tvärställd fyrcylindrig motor via en femväxlad låda och chassit följer också den vanliga mallen; skruvfjädring och krängningshämmare både fram och bak, framvagn av McPherson-typ och en mer eller mindre individuell bakvagn - i fallet Kia Cerato gäller "mer": bakhjulen är helt individuellt upphängda.
Resultatet är också det vanliga. Hygglig fjädringskomfort, om än lite småskumpigt på halvdana vägar, och vägegenskaper som inte i något avseende är inspirerande utan bara - just det, vanliga.
Med full last knäar Cerato betänkligt och sladdar brett i "älgtestet", alltså en hastig undanmanöver, och styrningen hinner inte med vid upprepade snabba rattrörelser.
Interiören är rejält plastig, grå upptill och beige i underkant, och skinnklädseln i den mest påkostade EX-versionen (som blir svensk standard?) både ser ut och känns som plast. Men sittkomforten är godkänd och baksätet är inte heller så pjåkigt. Inget under av komfort, men soffan är hyggligt bekväm och det är gott om plats både för ben och huvud, lite axeltrångt dock om tre vuxna ska samsas där.
Förarmiljö "standard 1A", alltså riktigt bra om än inte särskilt mysig eller kul eller ful eller något annat att slösa bokstäver på. Minus dock för att ratten, som i de flesta asiatiska bilar, bara kan justeras i höjdled. Många förvaringsfack inklusive påkostad, utfällbar tvåmuggshållare för baksätet. Bagageutrymmet är tämligen rymligt och flexibelt, baksätet är fäll- och delbart inte bara i halvkombin utan även i sedanversionen.
Sex krockkuddar - front och sida fram plus "sidogardiner" som skyddar huvudena både fram och bak - en krockkuddkonfiguration som nästan är standard numera. Så långt som att se till att de åkande använder den allra viktigaste säkerhetsutrustningen, bältet således, har Kia-teknikerna dock inte kommit. Det finns visserligen en bältespåminnare men den är helt felkonstruerad. Irriterande nog plongar den sex gånger bara när man startar motorn utan att ha kopplat bältet först, och om man tar av bältet under körning plongar den åter sex gånger - men sedan tystnar den. Dubbelfel således, och ej godkänt av Euro NCAP.
Cerato finns med två bensinmotorer på 1,6 och 2 liter med 105 respektive 143 hk. Motorerna kommer liksom mycket annat i den här bilen från systermodellen Hyundai Elantra och inte helt oväntat känns den mindre maskinen lite väl andefattig. Den kräver en hel del varvande för att ge någorlunda respons och då låter det också en hel del. Målgruppen är knappast bilentusiaster, men tvålitersmotorn är inte bara betydligt trevligare att köra, den är också bekvämare - lägre ljudnivå och bättre körkomfort tack vare den starkare motorn som inte behöver växlas mest hela tiden. Till båda motorerna finns även en fyrväxlad automat mot ett pristillägg på 10000 kronor.
Cerato finns också med en tvåliters turbodiesel på 112 hk, men om den kommer till Sverige blir det först nästa år. Bensinversionerna når de svenska återförsäljarna i slutet av oktober.
Billigaste modellen 1,6 EX kostar 139900 kronor och är då närmast komplett utrustad inklusive manuell luftkonditionering.Halvkombin kostar 5000 extra och tvålitersmotorn ytterligare en "tia".
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se