Ny ljusgeometri och skarpare ”tigernos” märks som nyheter fram liksom skarpare veck och nya dimljus. Foto: Peter Klemensberger / Teknikens Värld

Provkörning av Kia Picanto 1,0 T-GDi 100 hk GT Line

Kias minsting uppdateras och växer till sig. Men inte i mått mätt. Nya tekniska funktioner hämtas från större modeller men Picanto är fortfarande liten – på gott och ont.

Kias minsta modell Picanto, lanserad 2017, uppdateras. Inte mycket att skriva hem om, ­tänker du, men i fjol var detta landets bäst säljande modell som mäter in på under fyra meter i längd. Kosmetiskt märks mer aggressiv form i fronten och på baken samt ny strålkastargeometri, mer har hänt under skalet.
Pekskärmen har nytt utförande och har växt till åtta tum och framför ratten finns en 4,2 tums färgskärm kopplad till ­färddatorn. Bilen har ett nyckellöst system med startknapp. En större nyhet är dock adderandet av säkerhetsfunktioner. Dessa känner vi från märkets större modeller men även från senaste upplagan av syskonmodellen Hyundai i10 (se provkörning i Teknikens Värld ­nummer 4/2020). Filvarning och assistans, dödavinkeln­varnare, krockvarnare, trötthetsvarnare och varning/autobroms för bakomvarande fordon när man backar hör till dessa. Funktioner som man inte är bortskämd med i denna storleksklass.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill