Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
KTM X-Bow
KTM X-Bow
KTM X-Bow
KTM X-Bow

Provkörning av KTM X-Bow

Om du söker en grym kick bakom ratten har österrikiska motorcykeltillverkaren KTM bilen för dig! Öppen kaross, ingen vindruta och med en tjutande Audi-motor bakom ryggen är X-Bow ingenting annat än rent adrenalin.

Första intrycket #547

Saknar du mc-körkort är KTM X-Bow något för dig. Samma härliga öppna känsla och utsatthet för väder och vind. Betydligt mer lättkörd än det hårresande utseendet antyder, så länge du inte pressar den till gränsen vill säga … då blir det åka av!

Österrikiska KTM är känt för tillverka extrema cross- och sportmotorcyklar och företaget vill tillfredsställa en allt större andel kunder som saknar motorcykelkörkort. En fyrhjulig motorcykel har många tillverkare försökt att göra, men nu när en riktig hojtillverkare spottar ur sig en tingest som X-Bow skingras alla eventuella moln av tvivel. KTM menar allvar med X-Bow, det lekfulla utseendet till trots.

X-Bow (uttalas ”kråss-båu”) är formmässigt en motorcykel på fyra hjul. Bilen saknar dörrar och för att underlätta i- och urstigning går det att ta bort ratten. Karossen är full av vinklar och vrår, de flesta paneler går att ersätta med lättare – och dyra – kolfiberenheter. Sätena sitter fast monterade, men med justerbart pedalställ blir sittpositionen perfekt. Men först känns det faktiskt som att sitta i ett brett badkar, sidokanterna är så låga att man blottar hela överkroppen vilket ser lite lustigt ut på håll. Hela inredningen är utformad så att det går att spola ren med högtryck – precis som en motorcykel.

 Digitalinstrumentet sitter centralt och är den enda detaljen som plockats från KTM-motorcyklarnas värld. I ilsket orange lyser meningen ”Ready to race?” uppfordrande på displayen när maskinen går igång med ett startknappstryck. Minus två grader i luften, blöt asfalt och Pirelli friktionsdäck, njae – i dag blir det nog inget race. Mer en provsmakning av vad KTM har att erbjuda.

 Markeringen ”100” bakom störtbågen berättar att vår provbil kommer ur första serieproduktionen som utförts av italienska Dallara. Numera skruvar KTM själva ihop X-Bow, 500 bilar beräknas bli årsproduktionen. 

 Selar på mig fyrpunktsbältet och snäpper fast ratten. Växellådan är förvånsvärt lätt i sin känsla, inte alls motorcykellik. Den sexväxlade lådan kommer – precis som motorn – från Audi, därav den väluppfostrade känslan. Lägena ligger i H-mönster, inte sekventiellt upp och ner.

 KTM-personalen skruvar fast sidobackspeglarna före körningen. Stagen är tunna som grillspett och förhöjer inte X-Bows design, men nyttan av bakåtsikt gör att funktion får gå före form. Bilen är nästan två meter bred, så det tar en stund innan man förstår var den tar slut. Utsikten rakt fram är rå med synliga stötdämparfästen och framhjulen i det fria. Den öppna karossen straffar sig illa kvickt. Kör genom en vattenpöl mitt i en kurva och dränks direkt av sunkigt vägvatten. Torkar av hjälmvisiret med handskens utsida, växlar ner och ger fart ut ur böjen. Jo, nog är det motorcykelkänsla så det räcker till!

 Viktfördelningen är 35/65 på fram- respektive bakaxel, tjänstevikten 900 kilo är lätt att hantera i torrt väglag. I väta blir det besvärligt att balansera på gränsen till sladd som kommer reptilsnabbt när väl akterns massa satts i svängning.

 X-Bow saknar moderna trafiksäkerhetssystem som antisladd, låsningsfria bromsar och antispinn. Förarens skicklighet och djärvhet sätter gränsen. Det finns en differentialbroms att beställa extra. Underlättar om du kör mycket bankörning. 

 Körd till 70 procent är KTM X-Bow mer lättkörd än det salta utseendet ger sken av. Lättheten i styrning och växellåda imponerar, samtidigt som bilen hela tiden önskar att du pressar den ytterligare. 

 Fartupplevelsen är fantastisk. 0–100 km/h tar bara 3,9 sekunder och utan vindruta räcker toppfarten 220 km/h alldeles utmärkt. Hjälm är ett måste på grund av vinddraget men är inget lagkrav. Kylan i luften gör sig påmind och KTM-ingenjörerna har inte bemödat sig att rita in några värmeelement eller varmluftledningar från motorn. Eluppvärmd stol och ratt hade förlängt nöjet på våra breddgrader.

 Valet av motor är intressant. Fyrcylindrig Audi 2,0 TFSI på 240 hästkrafter har en linjär effektkurva utan ordentlig spets. Björnstark hela tiden, men lite mer karaktär hade inte skadat och ljudmässigt saknas det riktiga tjutet. Bensinförbrukningen är rimlig, men bara i förhållande till fartresurserna som erbjuds. Blandad körning kräver 1,2 liter per mil och släpper ut 185 g koldioxid/km. KTM har aviserat att en 300 hästkrafter stark version är på gång – vi skulle även vilja se en mindre motor i X-Bow. Audis lilla 1,4 TFSI-maskin på 125 hästkrafter för mindre peng och med färre utsläpp hade passat perfekt som instegsmodell. 

 Prismässigt är det svårt att placera X-Bow. 581 000 kronor för en makapär utan vare sig tak, värme eller bagageutrymme låter som rena snurren. En Porsche Boxster S kostar lika mycket och fixar komfortronderna i en handvändning, men saknar kicken hos KTM. Upplevelsemässigt klår den lilla raketen storheter som Ferrari F430 och Lamborghini Gallardo, och det till rena reapriset.

KTM X-Bow

Pris

581 000 kronor.

Motor

Bensin. 4-cyl tvärmonterad radmotor med 2 överliggande kamaxlar och 4 ventiler per cylinder. Turbo. Kompression 9,6:1. Borrning/slag 82,5/92,8 mm, volym 1 984 cm3. Max effekt 240 hk (177 kW) vid 6 000 r/min. Max vridmoment 310 Nm från 2 000–5 500 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, bakhjulsdrift, 6-växlad manuell låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak, dubbla triangellänkar.

Styrning

Kuggstång. Vändcirkel 10,8 meter.

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak.

Hjul

Däck fram 205/45 R17, bak 235/40 R18.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 243, längd 374, bredd 192, höjd 116, spårvidd fram/bak 167/162. Tjänstevikt ca 900. Tank 35 liter.

Fartresurser*

Acceleration 0–100 km/h 3,9 s, toppfart 220 km/h.

Bränsleförbrukning/miljö*

Blandad körning ca0,75 l/mil. CO2 185 g/km.

Skatt

1 635 kronor per år.

* Enligt tillverkaren.