Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Provkörning av Lamborghini Gallardo LP 550-2 Valentino BalboniProvkörning av Lamborghini Gallardo LP 550-2 Valentino BalboniProvkörning av Lamborghini Gallardo LP 550-2 Valentino Balboni
Provkörning av Lamborghini Gallardo LP 550-2 Valentino Balboni

Provkörning av Lamborghini Gallardo LP 550-2 Valentino Balboni

Det år få förunnat att få en bil uppkallad efter sig. Men Lamborghinis legendariske testförare Valentino Balboni har fått det. Och inte vilken bil som helst!

Första intrycket #43

Det tar en stund att acklimatisera sig men efter den första ljudchocken från motorn är det bara att njuta. Inte så mycket av komforten som av den ursinniga kraften och det underbara ljudet.

Långt mellan varven kan tyckas, men jag mötte Valentino Balboni i mitten av 1980-talet. Jag stod ute i den norrländska glesbygden för en kort paus i biltestandet.

Plötsligt hördes ett ryt från skogen. Ett till. Och ljudet kom närmare. Snabbt.

En galen björn?

– Det är bara Balboni som roar sig igen, sa en luttrad ortsbo.

Snart rullade en mattsvart Lamborghini Countach 5000 QV in där vi stod. Motorn genererade massor av värme och det knäppte hemtrevligt i skogen. Föraren, som uppenbarligen var Balboni, log brett.

Han hade försett Lamborghinin med specialgjorda vinterdäck, fulla med rallydubb som klistrats fast av traktens orakel på det området, Björn "Klisterlappen" Hagström.

Valentino Balboni vinkade åt oss innan han gav full gas igen och med ett rytande, ackompanjerat av ett fett uppställ, försvann den svarta Countachen.

Detta drar jag mig till minnes eftersom jag nu, snart trettio år senare, står vid en svart Lamborghini Gallardo LP 550-2 Valentino Balboni. Namngiven efter, och specificerad av, samme man jag nyss berättat om. Den legendariske testföraren för Lamborghini.

Att få en bil namngiven efter sig är stort. Ferrari Enzo, Mercedes SLR Stirling Moss bara för att nämna några. Exakt hur stort det är med en Seat Ibiza "Måns Zelmerlöv Edition" lämnar vi därhän.

Valentino Balboni har testat Lamborghinis sedan Miura-tiden på 1960-talet. Men efter Diablo SV 1995 har han fått hålla till godo med enbart fyrhjulsdrivna bilar och det är något som inte helt faller den sladdbenägne Balboni i smaken.

Därför är bilen som bär hans namn bakhjulsdriven vilket bland annat har resulterat i 30 kilo mindre vikt än en fyrhjulsdriven, men samtidigt har maxeffekten ur den 5,2 liter stora vinkeltian skruvats ner med tio hästkrafter till 550 stycken. Som om någon skulle märka skillnad!

Får startnyckeln i min hand till denna privatägda (en av tre i Sverige) bil. Det är förre detta styrelsemedlemmen i von Braun Sportscars, Göran Strandberg, som har modet att låna ut sin juvel.

Tar mig ned i det läderklädda sätet. Ingen lek, man får tråckla en hel del och lyfta in vänsterbenet med hjälp av handen. Noterar till min glädje att även den betydligt yngre Erik Wedberg har problem med insteget.

Redan startnyckeln har indikerat släktskapet med Audi och det bekräftas när jag detaljstuderar instrumentpanel, knappar, spakar och vred. Mycket tyskt här.

Normalt sitter det en sexväxlad manuell låda i en Balboni-specad bil, men denna i den korta raden av 250 tillverkade, har E-gear. Det går därmed att köra bilen automat­växlad eller sköta växlingarna med paddlar på ratten.

E-gear har modifierats en aning jämfört med en "vanlig" Gallardo. I normalläge prioriteras högfartsstabilitet, medan "Corsa" tillåter ganska feta sladdar innan ESP-systemet griper in. Antisladdsystemet går också att stänga av helt och hållet för den som saknar spänning i livet.

Vrider om startnyckeln och V10-motorn startar med ett brak, ljudligt nog för att väcka halva grannskapet där bilen bor.

Det är inte vardagsmat för mig att starta V10:or från Lamborghini och det är nästan så jag hoppar till i ren förskräckelse.

Men det är fräckt, och jag sitter bara och njuter av motorsången som ligger på ganska högt tomgångsvarv innan den blivit lite varmare och slutligen faller ned i tonerna.

Gallardo LP550-2 är härligt kärvt mekanisk i sitt uppförande. Det smäller ganska hårt när växeldreven ska falla i rätt läge. Baxaxeln, med sin 45 procent låsbara diffbroms, knorrar lite innan den blivit varm och utförseln från den ganska trånga gården blir en utdragen historia.

Bilen är nästan två meter bred och en repa i lacken är det sista jag vill ha, så det blir mycket tittande i backspeglarna.

Tack och lov finns det backkamera som standard, annars hade man behövt en medhjälpare vid alla utflykter.

Enligt Lamborghini var det inte enkelt att konvertera bilen till bakhjulsdrift. Stötdämpare, fjädrar och krängnings­hämmare fick justeras om genom ändringen av viktförhållandet och den något lägre vikten.

Må vara hur det vill med det, det tar inte många meter förrän jag inser att det här är en bil som är lika fast i köttet som Arnold Schwarzenegger en gång var.

Styr försiktigt ut i Stockholmstrafiken. Det här är en bil som man inte bara behöver passa själv, man får passa den för andra lyckliga medtrafikanter också.

Hipp-faktorn är sanslöst hög och "alla" vill titta närmare, pekar och gestikulerar. Stanna vid en bensinmack och räkna med många kommentarer och faktiskt inte en enda negativ.

Även om Lamborghinin drar lika mycket bränsle som en stor suv är det här liksom mer legitimt. Även om alla inte klockrent identifierar den.

– Väldigt fin bil, säger mannen på Smådalarös golfbana. Är det en sån där Ferrari kanske?

Nästan.

Det är, med bakhjulsdriften, i alla fall det närmaste Lamborghini kommit Ferrari F430/458 Italia.

Att driften på framhjulen försvunnit innebär att Gallardo LP 550-2 styr in bättre och snabbare i kurvorna. Den känns livligare, men det ska mycket till innan de breda (295/30 ZR 19) bakdäcken tappar fästet. Om de gör det går det lätt att parera med gasen. Helst vill man dock ha både bred och trafikgles väg eftersom det lätt går aningen för fort.

På vanliga svenska vägar är det, om man ska vara laglig, omöjligt att utforska bilens vägegenskaper till fullo.

Men det går i alla fall att komma underfund med att det är en ruggigt hårdhudad motor.

0-100 km/h tar 3,9 sekunder vilket bara är 0,2 sekunder långsammare än med fyrhjulsdrift. Toppfarten anges till 320 km/h.

Men det är ljudet som imponerar mest.

Mellangas vid nedväxlingar kommer per automatik och akustiken är av den typen att man nästan skrämmer medtrafikanter av vägen. Att ligga bakom bilen är ljudporr av högsta klass.

För ovanlighetens skull finner jag att växling med paddlarna är att föredra, det känns helt rätt för biltypen. Annars brukar jag tröttna rätt fort på det och låta automatiken ta över.

Att lägga i backväxeln sker för övrigt med en helt separat knapp på vänster sida om ratten.

Utseendemässigt är det ­ganska enkelt att skilja en Balboni från övriga Gallardo­sortimentet. Det löper en "fartrand" över hela bilen.

I standardutrustningen finns sådant som backkamera, navigation och helläder. Det sistnämnda inte helt perfekt då det gnekar en hel del mellan stolarna och brandväggen.

Men, det finns bot för det. Gasa lite mer så hör du det inte!

Lamborghini Gallardo LP 550-2

Pris

Ca 2 miljoner kronor.

Motor

Bensin. 10-cyl längsmonterad V-motor, 2 överliggande kamaxlar per cylinderrad, 4 ventiler per cylinder. Kompression 12,5:1. Borrning/slag 84,5/92,8 mm, cylindervolym 5 204 cm3. Max effekt 550 hk (405 kW) vid 8 000 r/min, max vridmoment 540 Nm vid 6 500 r/min.

Kraftöverföring

Motorn mittmonterad, bakhjulsdrift. 6-växlad manuell alt.6-växlad automat med möjlighet att växla med paddlar.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring. Dubbla triangellänkar bak och fram, krängningshämmare.

Styrning

Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 11,5 meter.

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak, 365 resp. 356 mm i diameter. 8-kolvsok fram, 4-kolvsok bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg f/b 8,5/11 tum, däck f/b 235/35 ZR 19 – 295/30 ZR 19.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 256, längd 435, bredd 190, höjd 117, spårvidd f/b 163/160. Tjänstevikt ca 1 450, maxlast ca 350. Tank 90 liter.

Bagagevolym

(VDA-liter) ca 110 liter.

Fartresurser*

Toppfart 320 km/h. ­Acceleration 0-100 km/h 3,9 s.

Bränsleförbrukning*

Stad 2,00, landsväg 0,92, blandad körning 1,33 l/mil. CO2 315 g/km.

Garantier

2 år nybil.

Skatt

3 585 kronor.

* Enligt tillverkaren.