Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Provkörning av Lamborghini Gallardo LP 570-4 SuperleggeraProvkörning av Lamborghini Gallardo LP 570-4 SuperleggeraProvkörning av Lamborghini Gallardo LP 570-4 Superleggera
Provkörning av Lamborghini Gallardo LP 570-4 Superleggera

Provkörning av Lamborghini Gallardo LP 570-4 Superleggera

Inte nog med att vi tvingats till att nöta racingasfalt med Lamborghini Superleggera under 2010 års Bankalas, nu är det dags att se hur den fixar vardagens bestyr.

Första intrycket #251

Superbravissimo! Går inte annat än att buga för lättviktaren från Sant’Agata. Djävulskt snabb, samtidigt överraskande smidig i vardagen. Stark konkurrent till Porsche 911.

Det har knappast undgått någon av Teknikens Världs läsare att vår sommartermin alltid inleds på ett strålande vis. Den årliga sportvagnsveckan på Ring Knutstorp redovisas under vinjetten Bankalaset och i år var Lamborghini Gallardo LP 570-4 i lättat Superleggera-utförande oantastlig trots motstånd från Porsche 911 Turbo, Mercedes SLS AMG och flärdfulla koncernkusinen Audi R8 5,2 FSI Spyder. För den som vill läsa om hur matchen gick till närmare rekommenderas att läsa TV nr 17/2010.

 Motorblocket – 5,2 liters V10 – är gemensamt hos Lamborghini Gallardo och Audi R8 men det är klart och tydligt att det är det italienska varumärket som tillåts utstråla mest kraft och körglädje. Maskinen har i LP 570-4 mappats upp tio hästkrafter jämfört med vanliga Gallardo – soundet är knastrigt, metalliskt, rakt igenom hjärtskärande. Allt på samma gång. Det skulle inte förvåna mig om någon rik galning får för sig att köpa sin vagn enbart för ljudkulissens skull.

 Men det är inte effektökningen som är den egentliga grejen med Superleggera, ”superlätt” på italienska. 

 Tjänstevikten har minskat med 70 kilo jämfört med den vanliga modellen, Lamborghinifolket har konsekvent och systematiskt sett över grundkonstruktionen innan rakkniven plockats fram. Det räcker med att förklara att hjulmuttrarna är i titan, det säger egentligen allt. Flitig använding av kolfiber i karossen sänker vikten och höjer priset. ­Spoilers och vindsplitters runt om är i det svarta artificiella materialet, bakvingen finns i två storlekar. Allt för att kunna minimera vikt enligt kundens önskemål.

 Bakre sidorutor och bakruta är i tunnaste plast, i inredningen märks särskilt den kala lättplasten på dörrarnas insida och skalstolarnas ryggsida. Men lite overkill syns ändå, de inre dörrhandtagens lösa tygstroppar har påsydda kolfiberbleck, inget annat än effektsökeri.

 Tunt tyg är lättare än läderskinn, givetvis är inredningen i övrigt helklädd i mockaliknande alcantara.

 Med vid övningarna i Skåne är bildesigner Joel Alexandersson, som bland annat ansvarat för racingstuket på den salta konceptbilen Volvo C30 Polestar. Alexandersson inspekterar tydligt och noterar de flesta detaljer.

 – Proffsigt utfört, är expertens utlåtande. ­Undertecknad håller med.

 Nog snackat, vi skulle ju ut från banan och utforska allt det där rejsiga som hör en sportbil till – fast i verkligheten. Spänner fast mig, plåtslagare Lindberg tar tid på sig när han försöker knäppa fast fyrpunktsselen i högerstolen. Syftet är att vi ska köpa gummistövlar åt lill-Glenn. Det stod ju vardagsgöra på schemat denna dag.

 Fyrhjulsdriften gör Gallardo LP 570-4 Superleggera fast som berg när det kommer till väggrepp. Även i väta törs man trycka ner gaspedalen, raskt växlar drivlinan över mer vridmoment till de främre hjulparen. 

 Effekten ger en känsla av kontroll och makt, men fyrhjulsdriftens förlust är faktiskt en aning diffus styrkänsla. Mer som att man ibland åker med än styr själv. Men nu snackar vi hårfina definitioner. Att nyligen pensionerade Valentino Balboni, Lamborghinis absolute förstetestförare, hedrades med en egen enbart bakhjulsdriven jubileumsutgåva av Gallardo säger oss att vi är något på spåret. 

 Börjar vant leka med halvautomatiska växellådan E-gear. I värsta läget Corsa kastas växlarna i en efter en, i normalläget blir även ballaste Superleggera något svajig i växlingshumöret med för långa ledtider. Mellanläget är ”lagom”. På rattstången sitter fasta paddlar för kuggskifte, bra att de inte följer med vid rattvridningar.

 V10-motorn levererar hela tiden, aldrig verkar den trött eller utmattad. Vardagar är rena barnleken för en supermaskin. 570 hästkrafter och 540 newtonmeter skickar iväg Superleggera från 0 till 100 km/h på 3,4 sekunder, toppfarten är kriminella 325 km/h. Passar ju mig perfekt, hinner jag tänka när blicken irrar över hastighetsmätaren och gasfoten blir till bromsdito. 

 Instrumenteringen liknar dock något från en sportig Fiat från mitten av det glada 1980-talet. Otydligt, grafiskt osnyggt och ergonomiskt felaktigt. Gallardo har i princip sett likadan ut sedan introduktionen våren 2003, vilket märks vid detaljgranskning. Mittkonsolens display är kopierad från Audi, ser mest ditklistrad ut. En uppdatering och -gradering hade varit på sin plats.

 Runtomsikten är alltid sisådär i en mittmotorsportbil. Att se ut mellan spjälorna som bär upp bakspoilern och genom trekantsfönstrena bakom dörrarna ger dålig koll på trafiken. Funktionen att man kan slå på backkameran även i fart hjälper en del, men mest liknar den flyende horisonten en tyst musikvideo. Bra imponeringsfaktor för passagerare utan åksjukeanlag dock!

 Vägarna i Skåne löper kors och tvärs, det är inte svårt att komma vilse mellan korsvirkeshus, slott och alléer. Genom bokskogar och backar runt Vram letar vi oss, men med fylld bensintank skapar inga tidförseningar direkt oro för föraren bakom ratten på Superleggera.

 Reglerar volymen med högerfoten och ljudet som strömmar fritt ur orgelpiporna som tittar ut från den elakt utformade diffusorn i aktern är inget annat än skönsång. 

 – Fy f-n vad skönt! 

 Svänger in på ICA Maxi och ögon börjar stirra. Bland Sierror, V70 och 9-3 blir den väldigt dyra och lysande pippigula kilen till något av en utomjordisk farkost. När publiken ser att det tyvärr varken är en stjärnkung eller galaxprins bakom ratten vrids huvuden åter in mot Mammons tempel.

 Matkassar ryms hjälpligt i skuffen fram, middagen till enpersonshushållet fixar Gallardo galant. Men med fotografens nyköpta högskaftade gummi-Tretorn blir det snart fullt, men uppdraget är utfört.

 Länge sedan vardagsshopping var så här rolig. 

 Kriminellt roligt helt enkelt.

lamborghini gallardo lp570-4

Pris

Cirka 2 200 000 kronor.

Motor

Bensin, 10-cyl längsmonterad V-motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderrad och 4 ventiler per cylinder. Kompression 12,5:1. Borrning/slag 84,5/92,8 mm, volym 5 204 cm3. Max effekt 570 hk (417 kW) vid 8 000 r/min. Max vridmoment 540 Nm vid 6 500 r/min. Kraftöverföring Mittmotor, fyrhjulsdrift, 6-växlad man/halvautomatisk låda.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, dubbla triangellänkar, krängningshämmare.

Bromsar

Ventilerade och borrade skivbromsar fram och bak. ABS, antisladdsystem. Keramiska skivor tillval.

Hjul

Fälg fram 8,5 tum, bak 11 tum. Däck fram 235/35 R19, bak 295/30 R19.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 256, längd 439, bredd 190, höjd 117. Tjänstevikt 1 330, maxlast ca 300. Tank 90 liter.

Fartresurser*

Acceleration 0-100 km/h 3,4 s, toppfart 325 km/h.

Bränsleförbrukning/miljö*

Stad 2,22 (aut. 2,04), landsväg 1,00 (0,94), blandad 1,44 (1,35) l/mil. CO2 344 (319) g/km.

Skatt

3 735 kronor per år.

* Enligt tillverkaren.