Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Provkörning av Lamborghini Murciélago LP 640
Provkörning av Lamborghini Murciélago LP 640
Provkörning av Lamborghini Murciélago LP 640
Provkörning av Lamborghini Murciélago LP 640

Provkörning av Lamborghini Murciélago LP 640

Första intrycket #69

Lamborghini Murciélago LP 640 – en legend i sin egen tid. Stor, fet och snabb som tusan. Samtidigt föråldrad tekniskt men ändå alldeles underbar – en fullgasacceleration med 640 hästkrafter är extremt övertygande och beroendeframkallande.

Basfakta

Pris 

Cirka 2 500 000 kronor.

Motor 

Längsmonterad 12-cyl V-motor, 2 överliggande kamaxlar per cylinderbank, 4 ventiler per cylinder. Kompression 11,0. Borrning/slag 88/89 mm, volym 6 496 cm3. Max effekt 640 hk (471 kW) vid 8 000 r/min. Max vridmoment 660 Nm vid 6 000 r/min.

Kraftöverföring 

Mittmotor, fyrhjulsdrift. 6-växlad manuell låda alt. halvautomatisk E-Gear.

Fjädring/hjulställ 

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben av coil-over-typ och dubbla tvärlänkar per sida, bak dubbla tvärlänkar och dubbla coil-over per sida.

Styrning 

Kuggstångstyrning, servo. Vändcirkel 12,6 meter.

Bromsar 

Ventilerade skivor fram och bak, keramiska bromsskivor är extrautrustning. Låsningsfritt system.

Hjul 

Fälgbredd fram 8,5 tum, däck 245/35 ZR18, bak 13 tum, däck 335/30 ZR18, hastighetsklass ZR Y= över 300 km/h.

Mått & vikt (cm/kg) 

Axelavstånd 267, längd 461, bredd 206, höjd 114, spårvidd fram/bak 164/170. Tomvikt 1 665, uppgift om svensk tjänstevikt saknas. Tank 100 liter.

Fartresurser* 

Toppfart 340 km/h. Acceleration 0-100 km/h 3,4 s.

Förbrukning* 

Blandad körning 2,13 l/mil, stadskörning 3,23 l/mil, landsväg 1,5 l/mil.

*Enligt tillverkaren

 

Tjurrusning i Mugello

Detta är en av de starkaste, snabbaste och mest hårresande bestarna som finns på marknaden. Möt nya Lamborghini Murciélago LP 640, så nära en fyrhjulsdriven målstyrd raket man kan komma.

Det är inte ofta man har 640 hästkrafter att förfoga över och ännu mer sällan en bil med tilläggsnamnet Longitudinale Posteriore. För att vara helt ärlig hör inte supersportbilar till de mest frekventa besökarna i testbilsgaraget. De extrema typerna med hjärtat på rätt ställe och hjärnan någon annanstans och med en prislapp bortom all sans och balans lyser oftast med sin frånvaro. I bästa fall säljs några hundra per år – över hela jordklotet. En eller ett par letar sig kanske till Sverige om vi har tur. Kort och gott, de är exotiska.

Precis så är det med nya Lamborghini Murciélago LP 640 som debuterade på Genèvesalongen i vintras. Enkelt uttryckt handlar det om en lätt lyftning av Murciélago-formen, mer effekt och nya detaljer. För en modell som kommer att tillverkas i 300 exemplar 2006 blir det en ganska stor radda nyheter. Och den största av dem alla återfinns under huven, V12-motorn har vuxit från 6,2 till 6,5 liter, från 579 till 640 hästkrafter (precis som modellnamnet antyder) och toppeffekten är uppflyttad från 7 500 till 8 000 r/min. För att lyckas med detta har Lamborghini, bortsett från att öka slagvolymen, konstruerat om topplocken samt insugssystemet. Ventilstyrningsmekanismen har fintrimmats liksom avgassystemet, kamaxlar och vevaxel. Dessutom har man monterat en oljekylare i bakre delen av bilens vänstra tröskelparti. Resultatet är alltså 640 hästkrafter.

Som om inte det vore nog har jag för dagen fri tillgång till racerbanan Mugello, en sanslöst läcker kuperad tävlingsslinga strax utanför Florens i mellersta Italien, för att få känna på LP 640. Jodå, solen skiner också. Var det någon som sa ”köp en lott, grabben”?

Saxdörren står redan uppställd så jag fäller ner/in baken över den breda tröskeln och vidare ner i stolen, viker in benen och tar plats bakom ratten. Inredningen är en läcker historia i läder med inslag av aluminiumdetaljer i min gula bil, men för den som vill är det bara fantasin och/eller plånboken som stoppar möjligheterna för hur interiören kan vara utförd. Detaljarbetet däremot känns inte som det bör göra i en bil för 2,5 miljoner, bland annat för att gamla Fiat-komponenter blandas i den annars så exklusiva mixen. Att Audi äger företaget är inte alls lika påtagligt som i Gallardo, bara takpanelen med innerbelysning skvallrar om detta.

Den skålade stolen går att ställa i längdled och ryggstödet går att vinkla, svankstödet går att ställa – det är allt. Sittställningen är lätt halvliggande och bältena är monterade i mitten av bilen – härligt udda. Ratten går att ställa i höjd- och längdled, men körställningen blir bara sådär. Rattvinkeln är lite fel och de olika arbetsstationerna pedal och ratt är lite förskjutna från varandra. Unikt exotiskt eller trist – bestäm själv. 

Allt detta glöms när jag vrider på nyckeln. Ljudet av en V12:a som går på startmotorn är väldigt speciellt – tätt och härligt rullande. Men ljudet som utvecklas när motorn går igång är ännu bättre. Inte supervasst eller högljutt utan snarare välstämt och väldigt kraftfullt. För att inte tala om respektingivande.

Den rejäla växelspaken med sin runda knopp och sexiga aluminiumkuliss utstrålar urkraft, eller urtida supersportbil för den delen. Arvet från Countach och Diablo är påtagligt. Lamborghini säljer sju av tio bilar med konventionell manuell låda (tillskillnad från Ferrari vars halvautomatiska F1-låda sitter i 9 av 10 bilar) så det ter sig naturligt att vi ska köra Murciélago med vanlig låda. 

Ettan åker i och genast upptäcker jag hur enkel kopplingen är att hantera, inte alls särskilt tung eller svårmanövrerad som i exempelvis Porsche Carrera GT som jag provkörde för några år sedan (TV22/03). Vi glider ur depån och så fort gröna lampan lyser trampar jag fullt – Lambon svarar direkt. Bilen sätter sig lätt, de 640 hästkrafterna sparkar iväg och accelerationen är total – det går fort som själve dj-vulen! Tack vare fyrhjulsdriften går minimalt med kraft förlorad, men trots det tvingas antispinnsystemet gripa in. Inte mycket, men ändå. Enligt fabriken ska 0-100 km/h gå på 3,4 sekunder, inget vi kan styrka med testuppgifter – idag upplevs bilen bara som sanslöst snabb. Växellådan kräver ett bestämt handlag, men är inte alls så tungjobbad som jag från början trodde. Växlarna åker i med underbar precision och ett härligt klick-ljud. Det går kanske inte fullt lika snabbt som med en halvautomatisk växellåda, men förarens tillfredställelse efter en lyckad växling blir desto större.

Efter ett par varvs uppvärmning av förare och bil höjer vi tempot. Redan nu är det tydligt att Lamborghini Murciélago LP 640 är en stor bil, 470 cm lång och drygt två meter bred plus en tomvikt på 1 665 kg. Någon tjänsteviktsuppgift finns inte ännu, men räkna med 1 850-1 900 kg – detta är en seriöst tung bil. Stålrörsram, jätte-V12-motor och fyrhjulsdrift väger rejält och bilen är ungefär ett halvt ton tyngre än nyss nämnda Porsche Carrera GT (som precis slutat tillverkas). Tillsammans med de relativt smala framdäcken, 245/35 ZR18, blir framvagnsgreppet in i de tightare kurvorna lite sämre. För att åka riktigt fort bör man anamma tekniken ”sakta in, snabbt ut”. Att åka snabbt ur kurvorna är nämligen inga problem, fyrhjulsdriften ger ett formidabelt grepp och LP 640 skjuter sig iväg längs raksträckorna. Denna körstil kan vara nog så effektiv, men jag vill hellre ha bättre styrskärpa och bättre framvagnsgrepp. Att verkligen kunna sikta in i kurvorna och veta att man hamnar där man siktar är en stor fördel och skulle nog bli fallet med lite bredare framdäck. 

I de öppnare, mer långsträckta kurvorna passar Murciélago betydligt bättre. När man redan har hög fart in i kurvan, bilen har satt sig en aning och fyrhjulsdriften arbetar som bäst – då är denna bilen ett riktigt lyckopiller. Då kommer superbilen i Lamborghini Murciélago LP 640 fram på riktigt, inte minst när motorn får varva upp mot 8 000 r/min på trean, fyran och en bit på femman. Mer än så räcker inte banan till och toppfartsnoteringen för dagen blir därför blygsamma 238 km/h. Kanske en folktom autobahn kan locka ägarna i framtiden?

Lamborghini Murciélago LP 640 är ingen uttalad racerbil och troligtvis kommer de flesta LP 640 aldrig att hitta ut på tävlingsbanan. Bilen har inte riktigt den skärpa som behövs och den äter framdäck på löpande band, sedan är det ägaraspekten med att ta ut en investering för 2,5 miljoner kronor på racerbanan. Där skulle med största säkerhet nya Ferrari F599 F1 rasta Murciélago, dessutom till ett pris som är drygt 300 000 kronor lägre. Men som superbil betraktad är LP 640 svårslagen. Den delvis nya formen med ny frontspoiler och akterparti, nya baklysen, fälgar och maffigt centralmonterat avgasutblås tillsammans med de redan befästa Murciélago-attributen gör den till superbilarnas hövding. Få eller ingen bil väcker sådan uppmärksamhet eller ser så grym ut som Murciélago. Och ljudet som motorn ger ifrån sig över 5 000 r/min är… kort och gott imponerande. Kraftfullt, hårresande och framförallt snyggt. Vilket sammanfattar Lamborghini Murciélago LP 640 rätt bra. Inte världens snabbaste bil runt en racerbana, men svårslagen när det gäller att förvalta superbilsimagen.