Provkörning av Lancia Flavia 2,4 AT6 170 hk
Lancia går kräftgång i Sverige. Kan en cabriolet med ett historiskt klingade namn och nordamerikanska proportioner råda bot på det?
Första intrycket
Frågan är om det går att misshandla ett varumärke mer än i fallet nya Lancia Flavia. Kan du ta det samt få kontroll över bilens mått, så är affären inte så tokig.
Italiensk
0/10
Prisvärd
8/10
Det ska sägas direkt. Lancia Flavia är ingen ny bil. Modellnamnet känner vi igen från 1960-talet och bilen vi kör nu är egentligen en Chrysler 200 presenterad 2010. Om vi släktforskar vidare finner vi att 200 i själva verket är en uppdaterad Sebring som kom redan 2007.
Lancia har ersatt Chrysler, som sedan 2009 ingår i Fiat-koncernen, i de svenska bilhallarna. Modellerna Ypsilon och Delta är ”riktiga” italienare medan Thema och Voyager är omarbetade versioner av de gamla Chrysler-modellerna 300C och Grand Voyager.
Försäljningen i Sverige går uselt. På håll hör jag hur en säljare pratar ut med en bekant.
– Bara Voyager säljer. Och det för att den har kvar just ”Voyager” i modellnamnet, suckar han.
Kan senaste tillskottet Flavia få fart på försäljningen? En titt på prislappen och konkurrenterna skulle kunna tala för det. Cabrioleter för fyra växer inte på träd. Flavia kommer välutrustad med bland annat läderklädsel, 18-tums lättmetallfälgar, luftkonditionering, multifunktionsratt i läder, LED-halogenljus, navigationssystem och en riktigt bra ljudanläggning som du kan koppla dig till via såväl USB som bluetooth.
Klyschan ”mycket bil för pengarna” gäller även på ett annat plan. Flavia har rent av skräckinjagande mått och mäter nästan fem meter på längden.
Att köra långt är inga problem. Stolarna må vara stumma men sköna och Flavias fjädring är väl avstämd. Karossen flexar en del men utan gnek och inte allt för mycket daller.
Suffletten ger ett rejält intryck, acceptabelt med brus från trafik och vindsus läcker in i kupén. I baksätet sitter man riktigt bra men de höga karossidorna ger en instängd känsla.
Men det finns saker att klanka ner på. Flavia har ingen backvarnare, det finns inte ens som tillbehör. Det skulle behövas – det pingisbordstora akterpartiet är omöjligt att få kontroll över.
Bagageluckan är inte bara stor utan också tung. Det skulle inte sitta fel med elektrisk assistans.
Suffletten tar för mycket utrymme i skuffen. Konstruktionen är blottad och det ser inte särskilt aptitligt ut när man kikar ner i bagageutrymmet. Motorn, en radfyra på 170 hästkrafter, för mycket väsen när den pressas utan att leverera ögonbrynshöjande prestandasiffror. Automatlådan, den enda lådan som finns att tillgå, är sexstegad men ger ett veligt och osäkert intryck.
Tvillingmodellen Chrysler 200 finns även med en V6 på 3,6 liter och 286 hästar – den kan Flavia-spekulanten glömma. Märkligt, du kan nämligen få den till Lancia-modellerna Thema och Voyager.
När Chrysler 300C blev Lancia Thema lade italienarna ner stort arbete på material, utseende och invändig finish. Resultatet imponerade. Även Flavia har Europa-anpassats med styvare fjädring och andra materialval. Inredningen känns dock igen från Chrysler 200 men här med utbytta logotyper på rattcentrum och mittpanelens urtavla. Materialmässigt blandas högt och lågt. Skärmens grafiska snitt känns daterad och instrumenteringen andas USA med sin inbyggda kompass. Småsaker irriterar. Baksätesbelysningen, nere vid golvet, har samma finish som en billig leksak från förr. Att sminkspegeln i passagerarens solskydd saknar belysning höjer inte stämningen på weekendtrippen.
Det största problemet med Flavia är dock bristen på identitet. Att folk köper könlösa bilar för att bruksa omkring i är en sak – men vem slår till på en anonym cabriolet på fem meter?
Prismässigt ligger den på en egen nivå snäppet över bilar som Renault Megane Floride och Peugeot 308 CC men lägre än tyska premiumvagnar. Väldigt mycket lägre om du börjar kryssa i deras tillbehörslistor.
Storleksmässigt, sett till totallängd, blir Flavia endast slagen av Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé. Statusmässigt ligger den kanske inte längst ner men väl i en gråzon. Kan du leva med det så ska du ta dig en funderare. Kanske kan Flavia vara något för dig.
Rivaler
Audi A5 Cabriolet
Stor men ändå en skollinjal kortare än Flavia. Vridstyv kaross. Liksom Flavia med tygsufflett. Med likvärdig utrustning som Flavia får du lägga på kring 100 000 kronor.
Pris: Från 358 000 kronor.
BMW 320i Cabriolet
Väljer du 3-serien får du nöja dig med förra generationen presenterad 2005, nya cabben kommer till hösten. Plåtcab. Testvinnare 2007. Du får lägga på kring 50 000 kr för att få den i samma utrustningsnivå som Flavia.
Pris: 387 000 kronor.
Lancia Flavia 2,4 AT6 170 hk
Pris
339 900 kronor.
Motor
Bensin, 4-cyl tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,5:1. Borrning/slag 88/97 mm, cylindervolym 2 360 cm3. Max effekt 170 hk (125 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 220 Nm vid 4 500 r/min.
Kraftöverföring
Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring fram och bak. Fram McPhersonben. Bak multilänkaxel.
Styrning
Kuggstångstyrning, servo. Vändcirkel 11,6 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem. Bromsfördelare.
Hjul
Fälg 7 tum, däck 215/55 R18.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 277, längd 495, bredd 184, höjd 148, spårvidd f/b 157/157. Markfrigång 13. Tjänstevikt 1 840, maxlast 292, max släpvikt 450. Tank 64 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 377 liter.
Fartresurser
Toppfart 195 km/h. Acceleration 0-100 km/h 10,8 s.
Bränsleförbrukning
0,94 liter/mil vid blandad körning. CO2 221 g/km.
Skatt
2 440 kr/år.
Garantier
5 år (eller 15 000 mil) nybil, 3 år vagnskada, 8 år rostskydd, 3 år vägassistans.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se