Provkörning av Ligier BeUp
Basfakta
Motor
Tvärställd 2-cyl radmotor, 1 överliggande kamaxel, 2 ventiler per cylinder. Kompression 8,5. Borrning/slag 72,0/62 mm, volym 50 cm3. Max effekt 15 hk (20 kW) vid 4200 r/min. Max vridmoment 36 Nm vid 3000 r/min.
Kraftöverföring
Motorn fram, framhjulsdrift. Automatlåda med steglös utväxling.
Styrning
Kuggstång, ej servo. Vändcirkel 8,3 m.
Bromsar
Skivbromsar fram och bak.
Fjädring och hjulställ
Skruvfjädring fram och bak. Fram fjäderben, bak undre tvärlänkar.
Hjul/däck
Däck 135/80 R13.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 170, längd 271, bredd 142, höjd 156, spårvidd fram/bak 156/159. Tjänstevikt 335. Taklast 0. Släpvikt 0. Tanken rymmer
17 liter.
Rörglädje
Ligier BeUp rekommenderas bara när det blåser varma vindar.
På 1950-talet började antalet mc-bilar öka i antal. Suget efter riktiga bilar var stort men ekonomi och tillgång gjorde att somliga fick välja mindre åkdon som Heinkel Kabine och Messerschmitt. Praktiska kupor för vanligt folk.
Nu börjar det åter florera moped/mc-bilar på svenska vägar, mest som en effekt av nya EU-bestämmelser och trender. Mopedvarianter som inte kräver körkort (endast förarbevis) gillas av såväl ynglingar som äldre. Ett av de saltaste bidragen i denna nygamla klass är franska Ligier BeUp, formad av det italienska designhuset Giugiaro och importerad till Sverige av anrika Norsjö Mekaniska, företaget som fortfarande tillverkar den klassiska flakmoppen.
BeUp är glosögd med sina kromade lyktor fram och bak. Ett synligt fackverk av rör löper runt den lilla bilen, som om den virat in sig i spaghetti.
Att äntra skapelsen är enkelt, öppna grinden (som av någon underlig anledning är försedd med lås) och stig på. Väl på plats är förnimmelsen som att sitta på en balkong, det här är en perfekt bil för folk med anlag för klaustrofobi - instängd är det sista man känner sig.
Inredningen är utförd i slag-, väder- och vindtålig glasfiberarmerad plast. Värme? No, no, för körning i kallare väder gäller det att klä på sig rejält. Ett finmaskigt nät spänt mellan golv och tak bakom sätena reducerar vinddraget för nacke och axlar, men det blåser förstås från de öppna sidorna. Varmvindskörning rekommenderas!
Bakom sätena finns två förvaringsfack, ett öppet (vad annars?) och ovanför det ett låsbart mindre. Det räcker för att pinna i väg på shoppingrunda, månne ser vi här den första "NK-traktorn".
Under den otympliga motorhuven fram återfinns en tvåcylindrig motor 505-kubikare av fabrikat Lombardi. Vrid på nyckeln och du märker om du sitter i en moped- eller mc-version! I mopedversionen är motorn dieselkonverterad, effekten laganpassade 5,5 hk vid 3000 r/min, vridmomentet beskedliga 15 Nm vid 2400 r/min, att jämföra med MC-versionens bensinmotor på 15 hk och 36 Nm). Priset, 95000 kronor, är det samma för bägge varianterna.
För provkörning fanns mc-versionen till hands. Eftersom undertecknad saknar A-behörighet gjordes det inget lagbrott vid provkörningen, fyrhjuliga motorcyklar får nämligen köras på vanligt bilkörkort.
Framhjulen river till lite i det lösa gruset när gasen pressas mot plåtdurken. Växellådan är av steglös typ; framåt, neutral och bakåt är lägena. Lättkört! "Virrrrr" sjunger det från motor och växellåda när vi drar i väg, men det låter betydligt mer än det går.
Så länge du håller dig innanför stadstullarna, eller ute på sommarön, har BeUp tillräckliga fartresurser. Toppfarten är visserligen drygt hundra knyck men den nås först när man tillbringat en stund i någon utförslöpa. Omkörningar förekommer inte alls, men reseupplevelsen är påtaglit intensiv i alla lägen.
Styrningen går lekande lätt, man sitter hela tiden och funderar om man trots allt inte kört vilse från Lisebergs radiobilsattraktion:
Bilen studsar och far, lever om och har sig - en skojig leksak helt enkelt! Förnuftet, tja det får andra stå för.
Solklart är också att du syns garanterat mer i en Ligier BeUp än i en Porsche för tiodubbla priset!
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se