Provkörning av Lorinser L35GS
Om Lorinser-Mercor nu inte översvämmade Sverige på 1980- och 1990-talet så såldes de i alla fall. Nu är de närmast utrotade i Sverige, men de finns. Vi har provkört C-klass L35GS.
Första intrycket #110
Ett snyggt jobb av Lorinser, både optiskt och akustiskt. Trist att EU-reglerna inte är desamma över hela EU. Då vore det enklare att köra Lorinser även här hemma.
Lorinser är ett företag med anor. Redan den 1 mars 1930 startade bilmekanikern Erwin firman som han gav sitt eget efternamn. Företaget har sedan gått i arv på svärdssidan, först till sonen Manfred 1974 och 2006 till sonsonen Marcus.
Företagets byggen är inte speciellt vilda, de siktar in sig mer på utseende och häftig motormusik. Detaljer som går hem hos köpare som inte vill flasha med jättelika bakvingar eller feta skärmbreddare, men som ändå vill ha något speciellt.
I dag har Lorinser återförsäljare i 42 länder och, som för alla andra tillverkare, är det de forna öststaterna, Asien och arabländerna som är de nya stora kunderna. Inte utan stolthet påpekar Lorinser att de är större än AMG. Sant. Men bara i Japan!
Lorinser tillverkar kit till samtliga Mercedesmodeller. Det kan röra sig om motortrimning, karossmodifiering, inredning eller allt på en gång.
Den C-klass vi har satt tänderna i har fått sig en ganska rejäl omgång även om det inte syns så mycket. Det är snyggt gjort, helt enkelt. Och det är ju de små detaljerna som gör det.
Fronten har fått en helt ny underdel som är framstående men betydligt diskretare än på till exempel C 63 AMG. Små nätta kjolar löper längs karossens nederdel. Baktill är de kaxiga slutrören integrerade i stötfångaren.
Fälgar är något av Lorinsers specialitet och L35GS har förstås inte sluppit undan. 19 tum höga RSK-6-hjul tar plats i hjulhusen och eftersom fjädringen samtidigt sänkts ser Lorinsern närmast ut som en tävlingsbil.
Och visst rör den på sig även om det inte är någon busbil. Motorn är trimmad från 272 hästkrafter till 305, vilket ju inte är någon höggradig vässning. Ny kamaxel, nytt avgassystem och lite trixande med databoxen så kommer de 33 extra hästkrafterna fram rätt enkelt.
0–100 km/h tar cirka sex sekunder och toppfarten är 270 km/h. Den sexcylindriga motorn levererar 380 Nm i vridmoment som bäst.
Allt detta har förstås ett pris. Den vi har kört kostar motsvarande 835 000 kronor i Tyskland. Då ingår en hel del extrautrustning och Lorinser sköter även om registrering och besiktning av bilen åt dig. I Tyskland vill säga. Men det kanske går att fråga om de har lust att komma hit och försöka, alltid har de lärt sig några tricks genom åren.
Lorinser har återförsäljare i Sverige, Lison Bil i Göteborg, men de låter bara uppgivna när vi pratar med dem.
– De som vill köpa bil får inte dem genom bilprovningen så det är ganska lönlöst. Vi säljer lite fälgar och några databoxar till dieselmotorerna, det är allt, säger en talesman för företaget. I nya bilar är det i stort sett omöjligt att ändra på något och få dem körbara på lagligt sätt. Vi fråntar oss allt ansvar för vad kunderna gör med delarna och de får skriva under ett kontrakt på detta, fortsätter han.
Det innebär att många, inte bara Lorinserägare förstås, rullar omkring med olagliga motorer, för stora hjul och så vidare. Om man enbart har bytt en databox är det svårt att märka någon skillnad, och många rullar genom Bilprovningen på däck de bara använder för detta tillfälle.
Vi försvarar förstås inte det men en C-klass blir inte farligare på grund av 30 extra hästkrafter eller en högre dimension på fälgar och däck. I synnerhet inte om vägegenskaperna och bromsarna förbättras i samma stund.
Lorinser L35GS
Pris
Ca 835 000 kronor (i Tyskland).
Motor
Bensin. 6-cyl längsmonterad V-motor, 2 överliggande kamaxlar per cylinderrad, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,7:1. Borrning/slag 92,9/86 mm, cylindervolym 3 498 cm3. Max effekt 305 hk (224 kW) vid 6 200 r/min, max vridmoment 380 Nm vid 5 000 r/min.
Kraftöverföring
Motorn fram, bakhjulsdrift. 7-växlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben (McPherson) och trelänksupphängning. Bak multilänkaxel. Självjusterande stötdämpare fram och bak.
Styrning
Kuggstång, elektromekanisk servo. Vändcirkel 10,8 meter.
Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak. Låsningsfritt system.
Hjul
Fälg 8,5 tum. Däck 225/35 R 19.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 276, längd 458, bredd 177, höjd 145, spårvidd f/b 155/155. Tjänstevikt ca 1 610, maxlast ca 485, max släpvikt ingen uppgift. Tank 66 liter.
Fartresurser*
Toppfart 270 km/h. Acceleration 0–100 km/h ca 6 s.
Bränsleförbrukning/miljö*
Blandad körning ca 1,02. CO2 ca 232 g/km.
*Enligt tillverkaren.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se