Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mercedes

Provkörning av Mercedes-AMG GT Black Series

Mercedes-AMG GT är en verklig sportbil som främst konkurrerar med Porsche 911 men i sitt senaste utförande går AMG ett steg längre. Inspirerad av deras tävlingsbil GT3 är nya versionen Black Series en överdängare på det mesta. En verklig racerbil anpassad för gatan, inte tvärtom. Priset? 3,8 miljoner kronor.

Att jobba extra är bra, så länge det inte handlar om svartjobb. Nu kommer Mercedes-AMG med slutprodukten av allt övertidsarbete – GT Black Series. Efternamnet står för det hårdaste som Mercedes har att erbjuda, som har trimmats extra med högre effekt, lägre vikt och optimerad aerodynamik för att bli en banbil för gatbruk.

Historien om AMG är välkänd för bilnördar, här kommer en kort resumé: 1967 börjar före detta Mercedes-ingenjörerna Hans Werner Aufrecht (född 1938) och Erhard Melcher (1940) bygga tävlingsmotorer i tyska byn Burgstall an der Murr utanför Stuttgart i nytecknade firman ”AMG Motorenbau und Entwicklungsgesellschaft mbH”. Initialerna hämtas från herrarnas efternamn samt Aufrechts födelseort Großaspach. Första egenutvecklade tävlingsbilen var AMG 300 SEL 6,3 (W109) ”Red Snow” som tävlade 1971. 1976 flyttas merparten av verksamheten till staden Affalterbach, samtidigt kliver Melcher av sitt delägarskap och påbörjar fast anställning hos motorutvecklingsavdelningen som är kvar i Burgstall. 1999 blir Mercedes huvudägare i företaget och sex år senare köps resterande andel. Huvudkontoret för Mercedes-AMG ligger fortfarande i Affalterbach.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.