Provkörning av Mercedes EQA 250
Med nya rent eldrivna EQA har Mercedes möjlighet att plocka stora andelar på en växande marknad, men modellen andas nödlösning.
Dagen innan världspremiären av Mercedes EQA (onsdagen den 20 januari) är vi på plats vid Upplands Motor i Akalla strax norr om Stockholm. Uppdraget är enkelt och tydligt, vi ska provköra en förseriebil av kommande EQA 250, som synes med marginell maskering. Redan vid första mötet ser man tydligt, det här är en Mercedes GLA. Karossen, med sina markerade hjulhus känns igen liksom hela profilen. Grillens plana utseende är nytt för EQA och modellen har även LED-strålkastare samt en fiberoptisk remsa som förbinder de bägge strålkastarna. Dessvärre syns inte allt detta på vår maskerade bil, men det syns på bilderna som Mercedes nu har skickat ut.
Med eldrivna EQA ska Mercedes börja plocka marknadsandelar man inte alls når med sitt övriga modellprogram – i en prisklass där betydligt fler rör sig jämfört med suven EQC. Svenskt pris är 524 900 kronor och EQA är berättigad till 60 000 kronor i statlig bonus, snart 70 000 kronor.
Det här är nytt
MFA2
EQA bygger på GLA, lanserad under 2020 på den svenska marknaden. Plattformen MFA2 har möjliggjort batteriplacering utan att behöva bygga en helt ny bil, men det tar både last- och passagerarplats i anspråk.
42,6 mil
Räckvidden anges till 426 WLTP-certifierade kilometer och förbrukningen ska ligga på 1,77 kWh per mil. Kapaciteten hos litium-jon-batteriet anges till 66,5 kWh.
Storleksmässigt ligger EQA mitt emellan Volkswagens eldrivna ID.3 och ID.4 som bägge kommer att bli konkurrenter. Till skillnad från de bägge nykonstruerade konkurrenterna från Volkswagen så bygger EQA på redan existerande bensin- och dieseldrivna GLA. Plattformen MFA2 visade sig kunna härbärgera tillräckligt stora batteripaket för att göra modellen intressant som rent eldriven. Det 66,5 kWh stora litiumjon-batteripaketet på 420 volt sitter monterat under baksätet och under golvet, vilket tvingat Mercedes att höja golvet för att all teknik ska få plats. Detta innebär även att bagagevolymen blir mindre än i GLA med baksätet uppfällt. EQA redovisas för 340 liter mot 435 liter för GLA (1 320 mot 1 430 med fällda säten).
När jag sätter mig i baksätet ”bakom mig själv” inser jag direkt att komforten har drabbats. GLA erbjuder klassledande utrymme i baksätet, allra mest tack vare mycket bra plats för fötter och ben vilket ger en ledig och avslappnad sittställning. Det saknas i EQA, fötterna kilas fast under stolen framför och låren får bara halvdant stöd av dynan, på grund av det högre golvet. Dessvärre en tydlig eftergift för att Mercedes använt en existerande plattform, som inte är framtagen för eldrift. Positiv är dock 40/20/40-delningen av baksätet.
Bakom ratten känns EQA igen som en GLA och den känns fräsch. Mercedes MBUX (Mercedes-Benz User Experience), vilket tydligast illustreras med skärmlösningarna, fungerar bra. Förarmiljön är näst intill oförändrad jämfört med GLA, även om bland annat några EQ-unika inslag i menysystem på skärmlösningarna märks. Körställningen blir bra med hyfsat uppskjuten placering. Ratten har rejäl justermån, stolen likaså och överblickbarheten i trafiken blir bra.
Vilket för oss in på den stora nyheten – eldriften. Vår bil är en framhjulsdriven EQA 250, vilket innebär 190 hästkrafter, 375 Nm och en angiven räckvidd enligt WLTP på 426 km.
Redan från start gör sig elkraften tydligt påmind, på ett bra sätt. EQA tar sig iväg från stillastående på ett effektivt, men ändå avmätt sätt. Eller så här, det känns effektivt utan att bli överdrivet spänstigt. Via körlägesväljaren växlar jag mellan Eco, Normal och Sport där Eco direkt visar sig vara segare i responsen. Så efter ett tag väljer jag Normal och rullar vidare.
Ljudnivån är relativt låg och kraftutvecklingen passar biltypen. Tjänstevikten anges till 2 040 kg och chassimässigt känns modellen som väl avstämd. Mindre och större ojämnheter sorteras bort bra och komforten i stads- och förortstrafik är bra. Styrningen är inget under av känsla och bitvis upplevs bilen som aningen mer understyrd än GLA – men det kan även bero på de nordiska dubbfria vinterdäcken i dimension 215/60 R18 och delvis halt underlag. Oavsett så är det tydligt att EQA är komfortinriktad. Jag ska nämna att stolarna är relativt hårda, vilket vid tidigare betydligt längre provkörningsperioder av GLA inneburit brister i komfort. Exakt hur EQA klarar de längre körpassen får vi återkomma till – vi har helt enkelt inte bilen tillräckligt länge för att kunna avgöra det i dag. Jag noterar att autobroms och aktiv filhållningsassistans ingår i standardutrustningen och att EQA går att utrusta med dragkrok. Mercedes flaggar för att det kommer ett helt EQA-modellprogram där 250 är insteget. Starkare versioner upp till 270 hästar, fyrhjulsdrivna versioner (där bakre motorn blir av synkron-typ) samt även längre räckvidd (mer än 500 km) ska erbjudas. Oklart när dock.
Ljudnivån på motorväg får godkänt, återigen med nordiska vinterdäck. EQA verkar vara relativt bra ljudisolerad och kanske gynnas MFA2-plattformen av batteriplaceringen runt bakaxeln?
Accelerationen 0-100 km/h anges till 8,9 sekunder och körbarheten är mycket bra. Bromskraftsregenereringen kan justeras i fyra olika steg via paddlarna i ratten. Från D+ som innebär i stort sett ingen bromsverkan när jag släpper gaspedalen, till D- - som innebär väldigt mycket bromskraft. Vid normal stadstrafik fastnar jag för D-. Med lite planering i körningen behöver jag knappt använda bromspedalen alls.
EQA ska kunna ta emot 100 kW vid snabbladdning, vilket är rent ut sagt dåligt, och ombordladdaren ska klara av 11 kW. Mercedes redovisar att EQA ska kunna snabbladdas 10-80 procent på 30 minuter och via laddbox från 10-100 procent på 5 timmar och 45 minuter. Vilket i praktiken innebär att du laddar bilen från tom till full över natten hemma. Batterimodulen kyls och värms efter behov vilket innebär att upprepade snabbladdningar vid långkörning inte bör vara något problem. Om navigationssystemet är aktivt så ska MBUX-systemet se till att temperaturmässigt göra batteriet redo för laddning, vilket kan förkorta laddtiden. Inget nytt i sig, men en klok detalj att bygga in i elbilar.
Jag tror inte att EQA blir ett större ljus i tunneln för Mercedes – det krävs mer helhetsomfattande kompetens för det. En av styrkorna i GLA är baksätet, en detalj som liksom bagageutrymmet blivit sämre i EQA – just på grund av att Mercedes elkonverterat en existerande plattform. Den tyska tillverkaren har än så länge inte lanserat en enda personbil primärt utvecklad för eldrift.
Mercedes EQA 250
Pris: 524 900 kronor, säljs nu. Första kundleverans senare under våren.
Motor: El. Asynkronmotor. Max effekt 190 hk (140 kW), max vridmoment 375 Nm. Batterityp litium-jon, 66,5 kWh nettokapacitet. Max laddeffekt 100 kW (DC), 11 kW (AC). Laddtider: CSS 10-80% 30 minuter, Laddbox hemma 10-100% 5 timmar 45 minuter.
Kraftöverföring: Motor fram, framhjulsdrift. 1-växlad låda.
Fjädring/hjulställ: Skruvfjädring, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.
Styrning: Elmotordriven servo. Vändcirkel 11,4 meter.
Bromsar: Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.
Hjul: Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 235/55 R18.
Mått/vikt (cm/kg): Axelavstånd 273, längd 446, bredd 183, höjd 162, spårvidd f/b 159/158. Markfrigång uppgift saknas. Tjänstevikt 2 040, maxlast 430, max släpvagnsvikt 750 kg. Bagagevolym (VDA-liter) 340/1 320 med baksätet uppfällt/fällt.
Fartresurser: Acceleration 0-100 km/h 8,9 s, toppfart 160 km/h.
Elförbrukning (WLTP): Blandad 1,77 kWh/mil. Räckvidd 42,6 mil.
Garantier: Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 30 år, lack 3 år, batterigaranti 8 år/16 000 mil, assistansgarantin förnyas i upp till 30 år vid varje intervallservice utförd av auktoriserad märkesverkstad.
Skatt: 360 kronor per år de första tre åren. Därefter 360 kronor per år.
Rivaler
Volkswagen ID.3 Business
Några kilometer kortare räckvidd, men mer prestanda. Volkswagen ID.3 är en storsäljare på svenska marknaden och naturlig konkurrent.
Pris: 473 900 kronor.
Kia e-Niro
Lite kortare än EQA, men i övrigt väldigt lik i format och utförande. Lite starkare, lite snabbare och rymligare bagage. Räckvidd 455 km.
Pris: 484 900 kronor.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se