Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Lindlahr

Provkörning av Mercedes GLE 300 d 4Matic

USA-bygget Mercedes GLE trotsar den allmänna samhällskritiken och fortsätter på förutbestämd rutt. Fullstor suv är kanske inte det mest politiskt korrekta att köra 2019, men ack så njutningsfullt. Vi provar för fulla muggar i Texas, på prärien, i bergen och längs ändlösa highways.

Det här är nytt!

Tuscaloosa

I Alabama, USA, har Mercedes tillverkat över två miljoner suvar sedan 1995.

E-Active Body Control

Ensam om att erbjuda individuell styrning av fjädring samt stötdämpning på varje enskilt hjul.

48-volt

Elektronisk start- och extraskjutshjälp ökar vridmomentet med +250 Nm och effekten med +22 hk. Till en början enbart på bensinaren GLE 450.

MBUX

Mercedes egenutvecklade gränssnitt mellan förare-bil. Instrumentpanelen löper över mer än halva bilens inre bredd och röststyrs med ”Hey Mercedes”-kommando.

Fjärde generations fullstora suv från Mercedes på dryga 20 år innebär att generationsskiftena kommer vart sjunde år. Alltså, dags för nya GLE, eller ML/M-klass som modelltypen hette förr, som alltid tillverkats­ i, och för, USA. Det är ju här den absolut största kundgruppen för fullstora suvar finns. Men nu är ju inte nya GLE direkt fullstor jämfört med Ford F-150, Chevrolet Suburban och andra verkliga jänkejärn.

”Think big” eller ”XXXL” och GLE känns mer som en kompaktsuv over here. GLE är helt ny från scratch hävdar det influgna tyska Mercedesfolket på plats i vackra San Antonio, Texas. USA:s sjunde största stad, starkt präglad av sitt mexikanska ursprung, med downtown som tvärtemot ”vanliga” Amerika inte innehåller könlösa skyskrapor, fula kontorshus eller shopping malls. I stället lite vilda västern-känsla med olika sorters barer och restauranger samt en vacker – förvisso anlagd – ”river-walk” att strosa längs.

Avskalat med färre knappar, men reglage på dörren för stolen och rattväxelspak. Japp, det är fortfarande en Mercedes. Foto: Andreas Lindlahr

GLE är från grunden ny, men på utsidan­ märks inte nyhetsvärdet särskilt, designen är återhållsam även om budskapet är klart. Alla Mercedessignalementen och särskilt GLE-tecknen finns där. I siluettprofil är släktskapet allra enklast att plocka, den svängda C-stolpen har Mercedes fullstora suv alltid haft. Men rakt bakifrån är GLE mer anonym, de smala baklamporna och släta plåtytorna utan veck gör att bilen lika gärna kunde tas för en Lexus. Det är först när man kommer nära och ser stjärnemblemet som tvekan­ upphör.

Interiört är dock nyhetsvärdet på topp. Utrymmesmässigt har GLE vuxit rejält, vilket­ särskilt kommit baksätet till del – ben och knän har gott om plats. Tre fullvuxna sitter bra i baksätet och har ni många mindre barn i hushållet kan man beställa nya GLE med en uppfällbar tredje sätesrad, men notera att sätet inte rymmer fullvuxna. De små medpass­agerarna får inte heller ha anlag för åksjuka eftersom sikten ut genom de smala sidorutorna­ är i princip noll. Det vanliga baksätet – rad två – kan dock fås med fullt individuell eljustering för maximal komfort. För den som vill se andra stjärnor än den på ratt och motorhuv finns både vanlig­ taklucka och/eller fullstort öppningsbart panoramaglastak.

Kupékomfortinställningen ”Warmth” ger dig en brasa på skärmen. Känner du dig avslappnad nu? Foto: Andreas Lindlahr

Mercedes gör stor affär av sitt nya gränssnitt på en långsmal surfplatte­liknande instrumentbräda. Utformningen kallas MBUX och känns modernt ”ljus och fräsch” men inte alltid­ användarvänligt funktionellt. Beroende på ditt humör kan du ställa in det grafiska uttrycket i fyra olika miljöer: Modern Classic (klassisk display stil), Sport (high-tech turbin look), Progressive (avskalad digital form) samt Discreet (återhållsamt minimalistiskt). Graden av personifiering är stor, informations­mängden slösande men inte alltid av den mest lättanvända sorten.

Skillnaden på USA- respektive Europa-specificerade bilar är betydande. Röststyrningen kräver exakta, mer bestämda önskemål och krav för att utförandet­ ska bli korrekt. Mercedes arbetar intensivt med att få sina bilar harmoniskt anpassade till förarens aktuella situation. Om du är stressad ska bilen hjälpa dig komma ner i humör precis som den ska bygga på eventuell feelgood-känsla om så är fallet. ”Energizing” är en kupékomfortinställning som ska bygga på ditt rådande välbefinnande. Programlägen som ”Freshness”, ”Warmth”, ”Vitality”, ”Joy” och ”Comfort” är kopplade till massagefunktion, ljudupplevelse, klimatanläggningen och MBUX-displayens bildvisning. I exempelvis­ läget ”Warmth” börjar en artificiell brasa visas samtidigt som stolen och mittarmstödet värms upp.

Allt är större i The Lone Star State, men med amerikanska mått mätt är GLE en liten suv. Foto: Andreas Lindlahr

Jag kör en av Texas många och långa Interstate-motorvägar. Ibland är det skyltat 65 miles per hour, men tempot är högre än så. Även om jag kör 75 mph så svischar texasbor förbi mig. Vid ett köruppehåll råkar jag i samtal med en texasbo och förklaringen är att ”vår delstat är stor och sheriffen ser mellan fingrarna”. För att vara i USA så är trafikmoralen vad gäller att hålla hastighetsgränserna diametralt annorlunda än på många andra håll i Trumpland där bilister gärna tangerar eller ligger en bit lägre än skyltad hastighetsgräns för att vara på den säkra sidan.

Ombonat och rymligare än tidigare generation M-klass/GLE. Finns som sjusitig för minstingarna. Foto: Andreas Lindlahr

Mercedes har hög nivå på säkerhet och deras farthållare Distronic med pilotfunktion är av senaste typ i nya GLE. När vägen börjar kurva sig upptäcker jag till min förvåning att bilen styr och gasar under betydligt längre tid än jag är van vid. Orsaken är att provbilen har USA-specifikation och då tillåts autokörning i upp till en och en halv minut! I Europa är maximal tidsgräns hälften.­ Effekten blir att man förlitar sig blint på pilotsystemet, men där infrastrukturen brister med omålade körfiler eller framförvarande bil saknas – ”Följa John”-funktion inte aktiveras – så kan den autopilotassisterade GLE-färden ta en ände med förskräckelse. Men när förhållandena är de rätta så är den aktiva säkerheten skön och trygg att använda. Personligen gillar jag att använda de flesta hängslena och livremmarna, hos GLE bildar de sammankopplade körhjälpssystemen en bra helhetsskänsla.

Ingen V6:a här inte. De snedställda kvadraterna skvallrar om att det ruvar fyra cylindrar under kåpan. Foto: Andreas Lindlahr

300 d står det på den rundade bakluckan och enligt historisk nomenklatur ska det då rymmas en sexcylindrig rak maskin under motorhuven, men den ledsagningen gäller inte alls längre. Nu återfinns i stället en fyrcyl­indrig dieselmotor med två liters slagvolym lite vilsen nere i det tilltagna motorrummet. Plasttäcklocket har fyra markerade snedställda rutor i relief som ska symbolisera cylinderantalet. Tillsammans med 350 d – rak sexcylindrig diesel på tre (!) liter – kommer 300 d stå för huvuddelen av antalet sålda GLE i Sverige.

På bensinsidan kommer initialt rak sexcylindrig 3,0-liters med 48-volts mildhybridsteknik betitlad ”450”. Bensinaren har via 48-voltssystemet även E-Activity Body Control, aktiv chassidyn­amik via luft- och hydropneumatisk fjädring och stereokamerateknik. Varje hjul anpassas individuellt för att minimera samt motarbeta rolltendenser, upplevelsen att köra genom snäva kurvor där den stora GLE:n lutar INÅT är klart uppseendeväckande. Fyrhjulsdrivning 4Matic är standard i Sverige, men i USA säljs GLE även med enbart bakhjulsdrift till de svagare motorversionerna. Den svenska importören hävdar att ”Zwei-Matic” inte lär bli aktuellt eftersom­ Mercedes och GLE är förknippade med fyrhjulsdrift.

Bagaget i uppfällt läge är mindre än Volvo XC90, men växer till stora 2 055 VDA nedfällt. Foto: Andreas Lindlahr

660 000 kronor är grundpriset på GLE 300 d (GLE 450 från 699 000 kronor) men Mercedes Sverige introducerar som vanligt en SE Edition för tjänstebilsfolket. Prispåslaget är rabatterat till 9 900 kronor och köper det livsnödvändigaste. Både premium- och förarassistentpaket innebär bland annat LED-strålkastare, parkeringshjälp plus 360-graders kamera, Distronic farthållare, aktiv styr- och bromsassistent samt säkerhetspaket Pre-Safe Plus. Efter ett par långa provkörningsdagar med nya Mercedes GLE i ”The Lone Star State” – Texas – är övertygelsen att modellen främst kommer att locka de redan stjärnfrälsta men att en och annan nytillkommen kund också kommer att välja högbygget från Alabama.

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=702&player=sp&part_id=230289&addons=000&time=0&disable_sharing=false

Tre frågor

Frederik Knothe – ansvarig ­inredningsdesigner Mercedes GLE.

Vad är ni mest nöjda med hos GLE?

– Införandet av vårt nyutvecklade instrument- och infosystem ”MBUX” är vi ensamma om i klassen. Det ger både föraren och de åkande ytterligare en dimension på sin resa.

Men tredje sätesraden är exempelvis inte lika rymlig som hos Volvo XC90?

– Är man storvuxen rekommenderas vår större GLS men den uppfällbara tredje raden hos GLE är perfekt för kortare personer och barn.

Kan du berätta något särskilt, gärna hemligt, från arbetet med GLE?

– Det är många saker, förstås. Under utvecklingsfasen arbetade vi med två olika axelavstånd men vi valde att gå för det längsta. Det blev bäst både för innerutrymmena och karossens flytande linjespel.

Mercedes GLE 300 d 4Matic

Pris

660 000 kronor, säljstart nu. Första leverans februari 2019.

 

Motor

Diesel Längsmonterad 4-cyl radmotor med 2 överliggande kamaxlar. 4 ventiler per cylinder. Kamkedja. Turbo. Kompression 15,5:1. Borrning/slag 82,0/92,3 mm, cylindervolym 1 950 cm3. Max effekt 245 hk (180 kW) vid 4 200 r/­min, max vridmoment 500 Nm mellan 1 600-2 400 r/­min.

 

Kraftöverföring

Motor fram, fyrhjulsdrift. 9-växlad automatlåda.

 

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring fram och bak, krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med dubbla triangellänkar. Bak multilänkaxel.

 

Styrning

Elmotordriven servo. Vändcirkel 12,0 meter.

 

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Antisladdsystem.

 

Hjul

Lättmetallfälg. Fälgbredd 7,5 tum, däck 235/60 R18.

 

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 300, längd 506, bredd 195, höjd 177, spårvidd f/b 167/169. Markfrigång 18. Rampvinkel fram/bak 25/25, frigångsvinkel 17. Tjänstevikt ca 2 165, maxlast ca 745, max släpvagnsvikt 3 500. Tank 65 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 630-2 055 liter.

 

Fartresurser

Acceleration 0-100 km/h 7,2 s, toppfart 225 km/h.

 

Bränsleförbrukning (NEDC)

Blandad körning 0,61 l/mil. CO2 161 g/km.

 

Garantier

Nybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år.

 

Skatt

8 723 kronor under de första 3 åren.

Rivaler

BMW X5 xDrive30d

GLE-kunden sneglar nog mest på BMW X5. Bayraren (också byggd i USA) har kraftfull 30d-diesel på 265 hk. Liknande utrymmen och prestanda.

Pris: 684 100 kronor.

Volvo XC90 D5

Hög tid för ett facelift. Storsvensken lever på tunga meriter som rymlig och förhållandevis snål, samt stark fyrcylindrig D5-dieseldrivlina.

Pris: 560 000 kronor.