Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tvåtonslack, stjärna och randig grill – så känner du igen en Maybach.Tvåtonslack, stjärna och randig grill – så känner du igen en Maybach.Tvåtonslack, stjärna och randig grill – så känner du igen en Maybach.
Tvåtonslack, stjärna och randig grill – så känner du igen en Maybach. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Provkörning av Mercedes-Maybach GLS 600 4Matic

Premium För vissa är lyx snabb laddning och lång räckvidd på el. För andra är det många hästkrafter och rejält vridmoment från en stor motor. Maybach har genom åren försökt sig på några sätt att lyxa till Mercedes redan relativt lyxiga modeller. Men går det verkligen att göra något åt en redan lyxig och bekväm Mercedes GLS?

Det första som möter dig är den kritstrecksrandiga grillen och siluetten från Mercedes-stjärnan som annars försvunnit från Mercedes bilar. Ja, och tvåtonslacken som Mercedes döpt till mojavesilver och smaragdgrön. Metalliclacken kostar 204 000 extra men den ger onekligen bilen ett eget uttryck.
Det första som slår mig är de rejäla fotstegen som fälls ut automatiskt när dörren öppnas. Upplysta och helt i aluminium går de inte att undvika. Ska du ut eller in i en Maybach GLS går det inte att hoppa över fotstegen, då gör det ont på smalbenen.
För mig blir det ett problem eftersom bilen inte är tillräckligt hög, jag måste kliva upp men krypa ihop på samma gång. 22-tums fälgar är standard, och på provkörningsbilen sitter specialdesignade 23-tums smidda fälgar till den nätta kostnaden av 69 000 kronor.