Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mercedes SLS AMGMercedes SLS AMGMercedes SLS AMG
Mercedes SLS AMG

Provkörning av Mercedes SLS AMG

Nya Mercedes SLS AMG är en klassiker direkt. Med ett arv som ingen annan sportbil rullar den in i historieböckerna innan vi ens hunnit provköra den. Första exklusiva rapporten från legendariska racerbanan Laguna Seca ger mersmak.

Första intrycket #245

Knappt har intrycken av SLS AMG lagt sig innan drömmarna börjar igen. Bilen är ett verkligt drömobjekt från början till slut. V8-motorn är sagolik och med de klassiska måsvingedörrarna på plats är SLS AMG inget annat än en enastående reklampelare för Mercedes.

Att axla ett designarv och en märkeshistorik som är mer än sprängfylld ställde stenhårda krav på Mercedes- och AMG-folket när man skred till med utvecklingen av nya SLS AMG. Siktet är högt ställt, den tidigare supermodellen SLR McLaren hade givetvis spårat väl, men SLS är en heltysk affär till skillnad från den anglotyska föregångaren.

Bilen byggs hos dotterföretaget Mercedes-AMG som även hade huvudansvaret för utvecklingen. Det sportiga arvet går som en röd tråd när jag skummar pressmaterialet inför den stundande provkörningen. 

 Konkurrenterna till SLS AMG, Mercedes internkod är C197, är det vassaste som går att köpa från Ferrari, Lamborghini och Porsche. För kraften står den erkänt varvvilliga 6,2-liters V8-motorn som är kopplad till en sjuväxlad Speedshift DCT, fabrikat Getrag. Växellådan är placerad vid bakaxeln via transaxeln. Viktfördelningen är uträknad för att ge sitt mesta vid bankörning med förhållandet 47/53 mellan fram- och bakaxel. Tjänstevikten är endast 1 620 kilo.

 Sittandes i depån inför premiärturen blir det tid över att granska karosslinjerna. Designchef Gordon Wagener är ung (39 år), ändå har han och hans team stilfullt prickat det mesta rätt enligt undertecknad. Kanske beror det på att familjen Wagener faktiskt äger en 300 SL? Proportionerna och linjespelet är lugna och sansade till skillnad från SLR. Lång motorhuv, kort kupéöverbyggnad och små överhäng är grundreceptet. Lägg till detaljer som luftutsläppen på sidorna, den breda grillöppningen med stor stjärna mitt i och de så iögonfallande dörrarna. Rena signaler utan krimskrams som bulor på huven, inkonsekventa hjulhus eller spoiler­arrangemang. Möjligtvis kan kritik riktas mot att profilen andas för mycket av BMW Z8 med hardtop och att framlyktorna ser ut som Honda Prelude och aktern i vissa vinklar ger sken av Lexus SC430.

 Platsen som Mercedes-AMG valt att lansera SLS är delvis på Laguna Seca i Kalifornien. En racerbana som består av elva kurvpartier där den åttonde i ordningen är ”The Corkscrew”, Korkskruven. Efter att tagit sig upp till banans högsta punkt på häftigt kuperade Laguna Seca är det dags att rikta ner mot depåområdet igen. Korkskruven består av en vänster och högersväng som mitt i böjen även innebär att banan faller dramatiskt i fallhöjd. Fel körd kommer bilen efter kurvan få för litet moment på bakvagnen. I så fall blir följden sidokast och snurrning nerför backen.

 Eftersom jag aldrig kört en meter på banan tar jag plats bredvid DTM-mästaren Bernd Schneider i en speciallackad SLS AMG i kolfiberlook.

 – Hallo, hälsar Bernd på tysk­engelska innan passagerar­dörren stängs igen och vi fullaccelererar ut på det första av fem lärovarv. Ett varv är 3,2 kilometer långt och när de två sista varven kvarstår får Bernd något skarpt i blicken och han håller stumt hela tiden. 

 Innan jag ens hunnit köra en meter själv bakom ratten på SLS är imponeringsfaktorn på topp. Det där bakvagnslyftet mitt i ”Korkskruven” är tydligen det snabbaste viset att skära genom krokarna, enligt Bernd.

 Dags att ta plats själv bakom ratten helt enkelt. Dörrarna är största snackisen och den viktigaste detaljen på SLS AMG tycker folk som sett bilen på bild. Så länge du står ute i det fria är det inga problem att lyfta måsvinge­dörrarna i skyn. I låga, trånga parkeringsgarage gäller det att inte skrapa i garagetaket så självfallet har AMG-tyskarna en dörrvakt som elektriskt hejdar eventuella misstag. Om du slår runt och landar på taket med SLS aktiveras en säkerhetsfunktion som ändå tillåter dörröppning. En liten detonator skjuter bort dörren. 

 I verkligheten – bakom ratten – blir världsbilden något annorlunda. Måsvingedörrarna avdramatiseras till något i marginalen eftersom totalintrycket i stället övertas av motor och chassi. SLS AMG är en körmaskin utan dess like helt enkelt. Fartsensationen är unik med V8-sugmotorn på 6,2 liter och toppeffekt på 571 hästkrafter vid 6 800 r/min och vridmoment på 650 newtonmeter vid 4 750 r/min.

 Den sjuväxlade AMG Speedshift DCT 7-dubbelkopplingslådan har fyra olika växlingslägen, ”C” (Controlled Efficiency), ”S” (Sport), ”S+” (Sport plus) samt ”M” (Manuell). Inställningen sker via det runda AMG Drive Unit-vredet intill den lilla vick-växelspaken.

 ESP-systemet har tre nivåer, men aldrig låter SLS AMG bli körd helt utan översyn. Även i det ”öppnaste” läget – ESP OFF – återfinns fortfarande en trygghetsfunktion. I ESP Sport-läget stramas tömmarna åt men det krävs ändå en hel del misstag innan flytet och rytmen förstörs.

 Runt-om-sikten är bättre än man kan tänka sig men de breda b-stolparna stjäl en del och osäkerheten tränger sig på när jag ska backa ut ”min” SLS mellan två lika silvergråa exemplar. En extra sidobakruta hade gjort susen och gjort nya SLS ännu mer lik ”originalet” 300 SL.

 Inredningen är inspirerad av en flygcockpit, personligen störs jag av den relativt låga kvalitetsnivån. Ställd mot exempelvis en Porsche 911 Turbo har SLS AMG en lägre klass på detaljerna. Vred och reglage saknar den sista skärpan.

 Sittställningen är givetvis låg och kompakt, i praktiken klär jag på mig SLS-karossen när jag drar igen måsvingen. Dörrautomatik har AMG-teknikerna valt bort. Elmotorer i taket hade gjort bilen tung och rubbat den låga tyngdpunkten.

 Jag ger de kaliforniska småvägarna en chans innan jag beger mig ut på banan. Orret och vrålet ur det biffiga ändrören baktill skänker glädje. Folk hejar och vinkar glatt när de ser SLS komma rullandes. Precis som en filmstjärna ute i det fria. Härlig känsla där annars supersportbilar kan belastas med dumattityd från betraktare. Liberala västkust-amerikaner gillar vad de ser – och hör! V8-mullret blir till rivigt toppljud när jag låter låga växlar ligga kvar uppför bergsvägarna i vindalarna strax innanför klassiska Highway One.

 Instyrningen är knivskarp, tacka den avancerade hjulupphängningen med dubbla triangellänkar som tillåter hjulen arbeta korrekt för det. Keramiska bromsar kostar extra, men betalar sig i form av i princip noll mattningstendenser när nedförsbackarna aldrig vill ta slut.

 Ute på Laguna Seca blir det examensdags för mig och SLS AMG. Första varven går i memoreringstempo och för varje gång det schackrutiga asfaltsmönstret passeras på start/mål-rakan trissas farten upp.

 Samma fart som Bernd Schneider vågar jag mig aldrig på men de bestående intrycket av SLS AMG på bana är lättheten och den förtroendeingivande balans som chassit förmedlar. Den kortslagiga V8-motorns kickar i ryggslutet är som hammarslag, gång på gång. På väg ner genom Laguna Secas korkskruv igen för femte gången börjar flytet infinna sig och mina tankar går till om AMG någonsin kommer släppa sin markering på SLS-modellen? Innan jag dykt ner i rävgrytet före depårakan hinner jag fantisera om en SLS 350, en bil med mindre motoreffekt men samma härliga vägkänsla. Kanske en fyrcylindrig maskin matad via kompressor?

 SLR McLaren fanns i tre karossutförande – coupé, cabriolet samt som speedstern ”Stirling Moss” (interna kodnamnen är C-, R- respektive Z199) och nya SLS har redan siktats som öppen roadster på testtur runt Nürburgring. De flaxande måsvingedörrarna ersätts av traditionella och taket blir i sufflettyg, allt för att associera med öppna 300 SL från 1950-talet. Vidare kommer en lättad Black Edition-version baserad på coupén med trimmad motor. Enligt rykten kommer bantningen bli rejäla 300 kg.

 Mest intressant är en eldriven SLS AMG som beräknas stå klar 2012-13. Batteritekniken består av vätskekylda litiumjonenheter på 400 volt, 48 kWh och 40 Ah. Elmotorerna är tänkt att placeras i hjulnaven och effekten på 525 hästkrafter och maffiga 880 newtonmeter i vridmoment lär skjuta fart ordentligt på elektriska SLS.

 Jag studerar utrustningslistan till SLS AMG som visar att det mesta är standard. Ett par extra kryss i tillvalsrutorna kan dock ge keramiska bromsar, styvare stötdämpare, smidda fälgar samt attitydhöjare i form av bättre stereo, inredningspaneler i kolfiberlook samt de nya läckra mattlackerna ”designo magno allanite grey” och ”AMG monza grey magno”. Prislappan på 1,8 miljoner kronor köper i dagsläget en av världens saltaste sportbilar.

Läs mer

Mercedes SLS AMG

Pris

1 800 000 kronor.

Motor

Bensin, 8-cyl längsmonterad V-motor, dubbla överliggande kamaxlar,

4 ventiler per cylinder. Kompression 11,3:1. Borrning/slag 102,2/94,6 mm, 6 208 cm3. Max effekt 571 hk (420 kW) vid 6 800 r/min, max vridmoment 680 Nm vid 4 750 r/min.

Kraftöverföring

Bakhjulsdrift, 7-växlad automatisk låda. Aktivt anti­sladdsystem (ESP).

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring, krängningshämmare och dubbla triangellänkar fram och bak.

Styrning

Kuggstång, servo. Vändcirkel 11,9 meter.

Bromsar Ventilerade och borrade keramiska skivor fram och bak. Sensotronic Brake Control, SBC, elektro-hydrauliskt system, ABS.

Hjul

Fälg fram 9,5 tum, bak 11 tum. Däck fram 265/35 ZR19, bak 295/30 ZR20.

Mått/vikt(cm/kg)

Axelavstånd 268, längd 465, bredd 194, höjd 126, spårvidd fram/bak 167/165. Tjänstevikt ca 1 620, maxlast ca 240 kg. Tank 85 liter.

Fartresurser*

Acceleration 0-100 km/h 3,8 s, toppfart 317 km/h.

Bränsleförbrukning/miljö*

Blandad körning 1,32 l/mil. CO2 314 g/km.

Skatt

3 570 kr per år.

* Enligt tillverkaren