Provkörning av Mini E
I experimentsyfte tillverkar BMW och Mini 500 stycken elbilar som ska studeras under ett år i storstäder som New York, Los Angeles och Berlin. Mini E saknar baksäte, men rolighetsfaktorn är högre än någonsin i den lilla hundkojan.
Första intrycket #437
Mini E förebådar el-framtiden inom BMW/Mini. Inom fem år finns en renodlad elbil från företagen. Att den kommer att vara designad för närortskörning och vara körglad är redan bestämt. Mini E verkar dock suga i sig mer el än vad BMW uppger.
Trycker plattan i mattan och känner hur framhjulen spinner loss för en kort stund. DSC-systemet hejdar krafset och lilla Mini E skjuter fart genom Münchens förorter, för dagen höljda i ett genomgrått dis. Drygt 300 kilo tyngre än den vanliga bensindrivna versionen och med den mesta mervikten över bakaxeln blir uppförandet mer platt, neutralt, än i en vanlig Mini. Framhjulen tappar snabbt greppet om den blötkalla asfalten om du pressar bilen för hårt.
Bakom ratten är det sig likt jämfört med standardbilarna. Lågt placerad stol, hög sidolinje och kompakta innermått bygger på det sportiga, även med en elmotor under den bulliga motorhuven. Varvräknaren placerad på rattstången är ersatt av en elförbrukningsmätare och i hastighetsmätaren är bränsleindikatorn ersatt av en energivisare som upplyser om vilken effekt som för stunden strömmar ur batterierna.
Tekniskt plockas karossen av från produktionsbandet i Oxford och skeppas till München för färdigställande. I stället för baksäte monteras ett batteripaket bestående av 5 088 små litiumjonbatterier, uppdelade på 48 utbytbara enheter. Energialstringen är 35 kWh och spänningen 380 volt som skickas till elmotorn, av märke AC Propulsion. Den är placerad mellan framhjulen och har en toppeffekt på 204 hästkrafter och ett vridmoment på 220 Newtonmeter.
Chassimässigt har Mini E stötdämpare och fjädring plockad från den sportigaste Cooper S-modellen för att hantera den ökade vikten.
Styrningen är som alltid hos Mini kvick och alert. Trots E-konverteringen är körglädjen oförstörd.
Acceleration 0–100 km/h uppges till snabba 8,5 sekunder, men toppfarten är begränsad till 152 km/h. Mini E saknar växellåda med flera steg. När elmotorn snurrar fullt vid 12 500 varv per minut hejdas framfarten snyggt och säkert. Mini E är tänkt som ett närtransportfordon i första hand även om BMW/Mini-teknikerna räknar med att bilen ska klara långresor.
Räckvidden uppges till 25 mil på full laddning. Beroende på elnätets kapacitet tar en laddning cirka 4,5 timmar. Vi nådde ner till trekvartstank redan efter tre–fyra provkörda mil, men då ingick en hel del fullaccelerationer och omkörningar.
Vill-ha-faktorn är hög hos Mini E men tyvärr är bilen inte till försäljning. 500 exemplar tillverkas just nu i en småserieproduktion. 450 bilar är beställda till kunder i Los Angeles och New York. Övriga 50 Mini E ska köras av utvalda personer och företag i trakten av Berlin. Endast ettårsleasing är aktuellt, månadskostnaden är cirka 7 500 kronor. Någon tanke på att ta bilen till Sverige är, trots svenska Vattenfalls medverkan, inte aktuell i nuläget.
Om bilen skulle gå att köpa ”rakt över disk” skulle den kosta drygt en miljon kronor, enligt tyska rykten.
Inom en femårsperiod lär BMW lansera en elbil som går att köpa för vanligt folk. Om detta blir en Mini eller lill-BMW är än så länge oklart.
”Vi får grön el från svenska Vattenfall”
4 frågor till Patrick Müller, projektledare för Mini E. Det tog ett och halvt år att utveckla Mini E.
Varför valde ni att göra elbil på Mini-plattformen?
– Storlek, format och image passade in för att utveckla våra idéer inom elbilsområdet.
Mini E saknar baksäte, hade inte Clubman passat bättre?
– Den prestanda och kapacitet vi önskade av Mini E hade även inkräktat på Clubmans större bagageutrymme, därför valde vi den vanliga Mini.
Innebär det att även kan komma en BMW-elbil?
– Absolut, men i nuläget analyserar vi resultaten på Mini E.
Elektrictet går att utveckla ur olja och kol med höga koldioxidutsläpp. Var kommer Mini E att hämta sin el från?
– För bilarna i Berlin kommer vi att få miljöcertifierad ”grön” el levererad från Vattenfall.
Eldriven Mini – redan för 36 år sedan!
Idén att bygga elbil av hundkojan är inte ny. Många tekniska universitet och högskolor i världen har använt den lätta och lättbyggda karossen till olika experiment. Redan 1973 levererades en el-Mini till Storbritanniens miljösekreterare Geoffrey Rippon (bilden). Bilen var baserad på en Mini Traveller – den var blytung och räckvidden var kort, bara fyra mil. En full el-uppladdning tog endast fyra timmar. Även toppfarten var av ringa karaktär, 65 km/h.
Mini E
Pris
Leasing, ca 7 500 kronor per månad (i Tyskland).
Motor
El. Likström. Max effekt 204 hk (150 kW) vid 5 500 r/min. Max vridmoment 220 Nm från start.
Kraftöverföring
Motorn fram, framhjulsdrift, enväxlad automatlåda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak, skruvfjädring bak. Fram fjäderben, multilänkaxel.
Styrning
Kuggstång, el-servo. Vändcirkel 10,7 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.
Hjul
Fälg 6,5 tum. Däck 195/55 R16. Runflat.
Mått/vikt (cm/kg)
Axelavstånd 247, längd 371, bredd 168, höjd 141, spårvidd fram/bak 145/146. Tjänstevikt ca 1 540, maxlast ca 120 kg.
Fartresurser*
Acceleration 0–100 km/h 8,5 s, toppfart 152 km/h (begränsad).
Elförbrukning/miljö*
0,12 kWh/km. Räckvidd vid bl. körn. 24 mil. CO2 0 g/km.
Skatt
360 kronor per år (om bilen fanns i Sverige).
* Enligt tillverkaren.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se