Provkörning av Nissan Juke 1,6i Turbo 4WD
Älska eller hata, det är den stora frågan. Ingen kommer i alla fall undan Nissan Juke, stekhet nykomling som vi kört i tropisk värme.
Första intrycket #254
Nissan satsar på att bygga bilar som kan slåss i flera segment. Juke har ett säreget utseende som det är svårt att veta hur marknaden tar emot. Men den känns helt okej!
Nissan har väl inte direkt vält bilvärlden de senaste åren. Valrossen Primera exempelvis, bara för att påminna er. Sunny, Almera…
Men för några år sedan kom Qashqai och den blev en sådan försäljningssuccé att till och med japanerna själva satte sushin i halsen. Över en halv miljon Qashqai har hittat ut på vägarna. I Sverige hoppar ekonomiavdelningen jämfota av glädje, 7 500 bilar har sålts sedan introduktionen 2007.
Det japanska bilföretaget har valt att ta strid med allt och alla. Qashqai slåss i flera olika segment. Inbytena hos handlarna har varierat kraftigt och många nya ägare hade aldrig haft en Nissan tidigare.
Nu, entré för Juke och Nissan hoppas på att upprepa historien. Målet är inte att Juke ska bli en nischbil utan en volymbil. Kan det vara möjligt? Ja, det kan det.
En till utseendet udda bil behöver inte vara dålig även om exempelvis Kia Soul inte bevisar detta. Vare sig huggtandsklädsel eller blinkande högtalare kan rädda den.
Nissan Juke är baserad på alliansens (med Renault) B-plattform som bland annat återfinns i Renault Clio. Storleksmässigt är Juke i paritet med Clio Sport Tourer, alltså kombin.
Det innebär att Juke är 414 cm lång, 157 cm hög och 177 cm bred. Juke ser faktiskt ganska stor ut men innerutrymmena har Nissan slarvat bort totalt. 207 liter bagage ryms med baksätet i funktion, 786 liter om det delbara baksätesryggstödet (60/40) fälls. Ett problem som kan uppstå om man vill vara suv och sportcoupé samtidigt.
Måtten gäller den fyrhjulsdrivna version vi provkört, drift med alla fyra går för övrigt bara att få i kombination med starkaste motorn: rak fyra på 1,6 liter, direktinsprutning, turboladdning och 190 hästkrafter. Enbart CVT-automat erbjuds till den.
I den framhjulsdrivna ryms några liter bagage mer, 251 respektive 830 liter. Det beror på att den fyrhjulsdrivna versionen har en multilänk-hjulupphängning bak som tar plats.
Framhjulsdrivna bilar kan utöver ovan angiven motor, då bara 6-växlad manuell, beställas med 117 hästkrafter stark bensinfyra (5-växlad manuell/CVT-automat) eller 1,5-liters diesel på 110 hk. Oljebrännaren kan endast fås med 6-växlad manuell.
Den 190 hästar starka turbomotorn vi provkört känns inte så stark som Nissan utlovar. Möjligt att CVT-lådan förtar känslan. Vridmomentkurvan är också väldigt flack utan någon egentlig topp. Något Nissan säger sig ha eftersträvat.
Det går emellertid att justera motorns och automatlådans karaktär, liksom styrningen.
Detta sköts med knappar på en liten skärm på mittkonsolen, vi skulle kunna kalla det kommandocentral. Lägena, som gives är normal, sport och eco. Det är i sportläget som motorn upplevs roligast då gasresponsen blir raskare och växlingspunkterna flyttas. Samtidigt blir styrningen så fast i mittläget som man önskar att den ständigt vore. Om du valt ”sport” kan du se på skärmen hur mycket turbon laddar. I ”eco” belönas eller straffas du med stjärnor.
Via displaymodulen sköts också ljudanläggningen och luftkonditioneringen. Och du kan dessutom se G-krafter!
Nissan Juke med fyrhjulsdrift uppför sig bra på vägen. Stötdämpning/fjädring känns väl avstämt och det är väldigt tyst från hjulhusen även när man kör på sämre tyska vägar.
Kurvkramning är roligt vilket till stor del beror på så kallad vektorbaserad momentkraftfördelning, torque vectoring.
Ett system som inte bara fördelar drivkraften mellan fram och bakhjul utan även mellan bakhjulen. Ytterhjulet i en kurva får mer kraft och skjuter in bilen mot kurvans apex så att understyrningstendenserna minskar. Totalt kan femtio procent av vridmomentkraften från motorn ledas till endera bakhjul.
Nu blir det väl knappast den fyrhjulsdrivna versionen som blir volymmodell. Dieseln är väl det vettigaste valet rent ekonomiskt, förstås beroende på hur mycket du kör per år. Men några korta mil med dieselmotorn gav inte upphov till storskratt. Den känns, med moderna mått mätt, ganska klen. Med den minsta bensinmotorn, som vi inte kört, börjar priset på 154 900 kronor.
Då jag har en känsla av att folk som blir sugna på Nissan Juke blir det mest på grund av den udda designen är det ganska troligt att alternativet med 117 hästkrafter också blir rätt vanligt.
Med de kraftigt breddade skärmarna, ödleögon i fronten i kombination med stora runda helljus, suvlook nedertill, sportcoupé ovanpå och dolda dörrhandtag på bakdörrarna drar Juke helt klart blickarna till sig.
Trots 37graders värme orkade flanörer i tyska Frankfurt vända sig om för en betraktelse. Kanske de trodde att det fanns vätska i ”mugghållarna” i frontspoilern.
Hade de sett in i bilen kunde de ha noterat den rödlackerade mittkonsolen mellan framstolarna som ser ut som en bränsletank från en motorcykel. Förutom ytterligare lite lackerade plastbitar är dock instrumentpanelen ganska grå och trist.
I oktober är det leveransdags för de första bilarna. Då får vi se vad marknaden bestämt sig för.
Juke, Joke eller Puke.
Nissan Juke 1,6i Turbo 4WD
Pris
Från 243 400.
Motor
Bensin. 4-cyl rak tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Turbo, laddlufftkylare. Kompression 9,5:1. Borrning/slag 79,7/81,1 mm, cylindervolym 1 618 cm3. Max effekt 190 hk (140 kW) vid 5 600 r/min, max vridmoment 240 Nm mellan 2 000 och 5 200 r/min.
Kraftöverföring
Motorn fram, fyrhjulsdrift. 6-växlad automat (CVT).
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak multilänkaxel.
Styrning
Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 10,7 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.
Hjul
Fälg 7 tum, däck 215/55 R 17.
Mått/vikt(cm/kg)
Axelavstånd 253, längd 414, bredd 177, höjd 157, spårvidd f/b 153/151. Tjänstevikt ca 1 430, maxlast ca 430, max släpvikt 1 150. Tank 46 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 207 - 786 liter
Fartresurser*
Toppfart 200 km/h. Acceleration 0–100 km/h 8,4 s.
Bränsleförbrukning*
Stad 1,02, landsväg 0,60, blandad körning 0,76 l/mil. CO2 175 g/km.
Garantier
Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rost 12 år, lack 3 år, assistans 3 år.
Skatt
1 485 kronor.
* Enligt tillverkaren.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se