Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nissan Qashqai säljs nu som mildhybrid och med nya e-Power-drivlinan.Nissan Qashqai säljs nu som mildhybrid och med nya e-Power-drivlinan.Nissan Qashqai säljs nu som mildhybrid och med nya e-Power-drivlinan.
Nissan Qashqai säljs nu som mildhybrid och med nya e-Power-drivlinan. Foto: Nissan

Provkörning av Nissan Qashqai e-Power

Premium Generation tre av Qashqai kom 2021 men den omtalade drivlinan e-Power dyker upp först nu. Enligt Nissan själva kombinerar den körglädjen från en elbil med bekvämligheten från en förbränningsmotor. 

För knappt ett år sedan körde vi tredje generationens Qashqai för första gången. Då var nyllet ommöblerat, vikten sänkt och motorerna bestod av mildhybrider för hela slanten. Vi körde den största 158 hästar starka bensinmotorn på 1,3 liter med en steglös CVT-låda som heter Xtronic på Nissan-språk. Nu kommer samma bil fast med en ny sorts drivlina som Nissan kallar för e-Power.

Vi drar av plåstret och säger det direkt, Nissans e-Power-system borde ha kommit för flera år sedan. När laddhybriderna går allt längre och elbilarna är på frammarsch låter och känns det här lite som gårdagens teknik. Nissan själva talar sig varma för att e-Power-drivlinan kombinerar fördelarna med både elbilen och bensinbilen, men inget förskönande miljölingo i världen kan förändra det faktum att det är en bensinbil med ett litet batteri som inte går att ladda upp själv. En ”självladdande” hybrid, som Toyota skulle ha sagt.