Provkörning av Nissan X-Trail
Basfakta
Motor
4-cyl tvärställd radmotor, 2 överliggande
kamaxlar, 4 ventiler/cylinder. Kompression 9,9. Borrning/slag 89/80,3 mm, 1 998 cm3. Max effekt 140 hk (103 kW) vid 6 000 r/min, max vridmoment 192 Nm vid 4 000 r/min.
Kraftöverföring
Framhjulsdrift med automatiskt inkopplingsbar fyrhjulsdrift. 5-växlad manuell låda.
Fjädring/hjulställ
Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben McPherson, bak multilänkaxel.
Styrning
Kuggstång, servo. Vändcirkel 11 meter.
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.
Hjul/däck
Fälgbredd 6,5 tum, däck 215/65 R16.
Mått & vikt (cm/kg)
Axelavstånd 263, längd 451, bredd 177, höjd 167, spårvidd fram/bak 153/153. Tjänstevikt ca 1 525, maxlast ca 530, max släpvikt 1 500. Tank 60 liter.
Fartresurser
Toppfart 177 km/h. Acceleration 0-100 km/h 11,3 s.
Bränsleförbrukning
EU-norm stad 1,2 l/mil, landsväg 0,77 l/mil, blandad körning 0,93 l/mil.
SportXtra
Nissanas nya sportjeep X-Trail bjuder på trevlig körkänsla och smart kraftöverföring. En första provkörning tyder på en ny klasskung.
Nissan har sålt fyrhjulsdrivna terrängbilar i 50 år men märket är knappast förknippat med de senaste årens stora SUV- och sportjeepstrend. Kanske för att Nissans modeller Patrol och Terrano är just terrängbilar, rambyggda, robusta och med utmärkta offroadegenskaper.
Nissan tror på en fortsatt tillväxt på marknaden för små sportjeepar och nu skall nya modellen X-Trail komplettera modellprogrammet. Siktet är inställt på bilar som Land Rover Freelander, Toyota RAV4 och Honda CR-V.
Ingen förväntar sig att fordon av den här typen skall kunna bestiga berg, men det är ganska viktigt att de ser ut som om de vore kapabla till det. X-Trail har begåvats med feta stötfångare, stora och kraftigt markerade skärmar och något överdimensionerade hjulhus som får 16-tumshjulen att se små ut. I formgivningen av kylargrillen har man varit noga med att understryka släktskapet med syskonen Patrol och Terrano. Längst bak sitter en takspoiler som skall ge bilen det där rätta, sportiga uttrycket.
För övrigt är det i och med Nissan X-Trail europapremiär för det "nya" märkesemblemet, vars kanter rundats av och givits en mjukare framtoning.
Även invändigt syns det att designteamet haft höga ambitioner. Men med en mängd olika material i olika färger blir intrycket inte riktigt harmoniskt, snarare upplevs det som överarbetat. Rent kvalitetsmässigt känns det däremot bra, bilen verkar vara ordentligt ihopskruvad med den rätta hänslan i ratt, handtag, knappar och spakar.
Nissan X-Trail är 4,5 meter lång och tillhör därmed de längsta i klassen. I framsätena är det gott om plats, stolarna är sköna men har något för korta sittdynor. Hastighetsmätaren och varvräknaren är placerade mitt på instrumentpanelen och framför ratten finns det istället ett stort fack för prylar. Kylfack för dricka och ordentliga mugghållare är uppskattade detaljer.
Baksätet har nackskydd och trepunktsbälte på alla tre platser och det är gott om plats för både ben och huvud. Ryggstödet kan ställas i fem olika lägen och går såklart även att fälla helt eller delvis.
X-Trail delar bottenplatta med lilla mellanklassbilen Nissan Almera och vägegenskaperna är personbilslika. Den stora karossen kränger nästan inte alls vid hård kurvtagning. Inställningen av fjädring och stötdämpning är sportig, på gränsen till okomfortabelt stötig. Växellådan är skönt kärv med distinkta lägen och sammantaget kan man säga att det går riktigt fint och är roligt att köra undan med X-Trail på kurviga landsvägar. Enda minuset är väl styrningen som förvisso är direkt och känslig i fart men är lite väl trög och tung i stadstrafik och vid parkeringsmanövrer.
Den fyrcylindriga motorn är på två liter och ger 140 hästkrafter. På varvtal under 2 000 r/min känns den trött men annars ger den bilen tillräckliga fartresurser. Bränsleförbrukningen blandad körning uppges vara 0,93 l/mil. Bilen kan även fås med en 114 hästkrafters 2,2 liters turbodiesel som drar 0,72 l/mil.
Motvilligt lämnar jag de underhållande landsvägarna och ger mig ut i terrängen. X-Trail är i grunden framhjulsdriven men har inkopplingsbar fyrhjulsdrift. Systemet är elektriskt och hämtat från sportbilen Nissan Skyline GT-R men har sedan kalibrerats om för att passa till X-Trail. På instrumentpanelen finns tre knappar, "2WD", "AUTO" och "LOCK".
I automatläget känner sensorerna till ABS-bromsarna av om något av framhjulen börjar spinna och ser då blixtsnabbt till att bakhjulen börjar driva via en lamellkoppling framför bakaxeln. Mängden hjulspinn talar om hur mycket kraft som skall fördelas till bakaxeln. Det finns även ett aktivt antisladdsystem (ESP) som hjälper till att hålla bilen på rätt kurs.
I "LOCK"-läget låses kraftöverföringsförhållandet till 57 procent på framhjulen och 43 procent på bakhjulen. Elektroniska diffbromsar på både fram- och bakaxeln fördelar kraften till de hjul som har bäst fäste.
Tack vare det för klassen ganska avancerade och väl fungerande fyrhjulsdriftsystemet klarar Nissan X-Trail att föra sig i lera och skog utan att tappa fästet. För riktiga terrängbilsegenskaper hade det dock krävts högre markfrigång, kanske lågväxel och framförallt längre fjädringsväg.
Nissan Sverige hoppas att bilen ska hinna hit innan årsskiftet. Några priser är inte fastställda än men man kommer att erbjuda två utrustningsnivåer: Sport och Luxury. Sex krockkuddar, aluminiumfälgar, luftkonditionering, radio och elhissar tillhör standardutrustningen. I Luxury-paketet ingår även klimatanläggning, träpaneler och läderklädsel.
Om bara priset blir det rätta har Freelander och RAV4 och de andra små-SUV:arna all anledning att se upp. X-Trail är en kompetent utmanare och även om Nissan är något sena med att haka på sportjeepstrenden är 50 års erfarenhet av terrängbilsbyggande inte att underskatta.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se