Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Provkörning av Nissan X-Trail FCVProvkörning av Nissan X-Trail FCVProvkörning av Nissan X-Trail FCV
Provkörning av Nissan X-Trail FCV

Provkörning av Nissan X-Trail FCV

Nissan X-Trail FCV har en superkompakt bränslecellsstack, så liten att den göms under framstolarna. Serieproduktion planeras till 2015.

Första intrycket #402

En av de mer "säljklara" bränslecellsbilarna vi har provkört. Bra räckvidd och acceptabla prestanda, men kostnadsproblemet är fortfarande olöst.

Än så länge är det långt kvar till vätgassamhället. Men det är uppenbart att bränslecellsteknologin har utvecklats snabbt. Bara det faktum att jag ska få provköra en bränslecelldriven vätgasbil på kurviga, engelska landsvägar säger en hel del.

Nissan X-Trail FCV – det står för Fuel Cell Vehicle – känns också som en mycket produktionsklar bil. Den är rymlig, all bränslecellsrelaterad utrustning är undanstuvad under golvet. Förra generationens bränslecellsstackar fyllde kupéutrymmen från golv till tak. Bränslecellspaketet i X-Trail FCV får plats under framstolarna. 

 Toppfarten är 150 km/h och den 1 900 kilo tunga bilen accelererar 0–100 km/h på 15 sekunder. Räckvidden är 50 mil. Förr hade det inneburit enorma gastankar, men tack vare att trycket har höjts till 700 bar är tanken så kompakt att den får plats under baksätet. Det höga trycket förutsätter dock att påfyllningsstationerna byggs för samma tryck, annars uppnår man bara 350 bar och en räckvidd på 30 mil. 

 Instruktören från Nissan följer med i passagerarstolen. En försiktighetsåtgärd för att säkerställa att bilarna framförs med respekt. En sådan här prototyp kostar drygt tio miljoner kronor att bygga.

 Nissan-mannen ger mig några enkla startinstruktioner. Först vrider jag tändningsnyckeln i bottenläget. Ett svagt klick hörs. Det får displayen att lysa upp. Den ser ut ungefär som i Toyota Prius, en schematisk skiss på en bil och flöden som visar om elmotorn får kraft från bränslecellen eller från batteriet. 

 En grön ”ready”-indikering blinkar i 4–5 sekunder och övergår sedan i fast sken. Det är klartecken för föraren, nu är det bara att lägga i ”drive”. 

 Det knastrar lite om däcken mot gruset, i övrigt hörs bara suset i lindarna när vi kör ut från parkeringsplatsen på Nissans forskningscentrum. 

 Att bilen går så tyst beror på att bränslecellsbilar i grunden är elbilar. I Nissan X-Trail sitter det en elmotor på 90 kW. Den får ström av bränslecellen, som i sin tur drivs av vätgas och syre. För att få extra effekt under accelerationer sitter ett kraftigt litium-jonbatteri ovanför bakaxeln. 

 Till skillnad från så kallade seriehybrider tar alltså Nissans elmotor kraften direkt från bränslecellen. 

 Någon kraftkonsumerande automatlåda behövs inte. Kraften överförs direkt till framhjulen via en reduktionsväxel. 

 Elmotorer ger i princip alltid fullt vridmoment, därför drar bilen iväg ganska friskt med tanke på vikt och motoreffekt. På papperet ska ju X-Trail FCV vara ganska seg, men bakom ratten upplever jag inte bilens prestanda som ett irritationsmoment. 

 Körningen är faktiskt så fullständigt sensationsfri att jag egentligen inte har mycket att berätta om. Vi rullar ljudlöst och beskedligt fram i ett typiskt fridfullt Midsomer Murder-landskap. Byborna bryr sig inte ett smack om att det kör förbi en bränslecellsbil för tio miljoner kronor. Utomstående tar den för en vanlig X-Trail. Dessutom har väl folk här i krokarna fullt upp med att dölja bevisen från gårdagens mordbestyr – allt är med andra ord som vanligt. 

 Och det är just det vardagliga som är det sensationella med den här bilen. Utvecklingen av bränslecellstekniken är i dag bevisligen långt framskriden. Nissan X-Trail FCV har byggts i 18 exemplar som har fördelats på två testflottor i USA och Japan. Där görs utvärderingar av bilen i daglig trafik. En av bilarna i Japan används som taxi. Den som har kört mest har i dag 9 000 mil på mätaren.

 Så vad är haken? Jerry Hardcastle på Nissans utvecklingscenter i England erkänner att flera problem återstår, sådana som man inte märker när man tar en sväng i ett sensommarskönt England. 

 Ett av problemen är att bränslecellen inte startar i minusgrader. Men Nissan påstår sig ha tekniska lösningar som möjliggör kallstart ner till minus fem grader. Bilen vi kör är dock av ”generation 2005” och saknar denna kapacitet. 

 Men största svårigheten är kostnaden. Fortfarande går det åt stora mängder platina för att tillverka en bränslecell. Det är en av de mest sällsynta råvarorna i världen, därför också en av de dyraste. 

 Därför får vi nog reservera oss när vi vidarbefordrar Nissans löfte att serietillverka en bränslecellsbil till 2015. Händer inget på kostnadssidan lär serietillverkningen utebli. Efterfrågan på mellanklassbilar i tiomiljonerkronorsklassen är begränsad.

Nissan X-Trail FCV

Pris

Ej prissatt.

Motor

Elmotor, Max effekt 122 hk (90 kW), max vridmoment 145 Nm.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. Reduktionsväxel.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädrar fram och bak. Fram övre och undre tvärlänkar. Multilänkupphängning bak.

Styrning

Kuggstång med el-servo. Vändcirkel 11,0 meter.

Bromsar

Ventilerade skivor fram och bak. Låsningsfritt system

Hjul

Fälg 6,5 tum, däck 215/65-R16

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 263, längd 448, bredd 177, höjd 174. Tjänstevikt ca 1 900. Tank 38 m3.

Fartresurser*

Toppfart 150 km/h. Acceleration 0–100 km/h 15,0 s.

Bränsleförbrukning*/skatt

0,75 m³ vätgas/mil i blandad körning. Skatt ej fastställd. CO2 (uppskattning) 90 g/km.

* Enligt tillverkaren.