Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av nya pansarterrängbilen Patgb 360

Premium Ständigt pågående mobilisering och snabba omgrupperingar är a och o i stridens hetta, enligt Försvarsmaktens riktlinjer. Därför är senaste tillskottet pansarterrängbilen Patgb 360 något utöver det vanliga. Här är det högteknologi och säkert personskydd som kommer i första rummet. Hela tiden.

Säkerheten är rigorös. Månader före vår planerade provkörning har undertecknad samt fotograf Lindberg skickat in personnummer, körkort och utförlig redogörelse för uppdraget till berörda ansvariga överbefäl hos Livgardet i Kungsängen nordväst om Stockholm. Det hör liksom till när man ska komma innanför avspärrningar, bevakade bommar och tillåtas röra sig inne på militärt skyddsområde.

Väl på plats i de hangarstora garagen råder ett lugn. Gröntjänstgörande meniga har just ryckt ut och i stället står ett tiotal stora skogsgröna stålklumpar med åtta hjul vardera som slumrande urtidsdjur och vilar upp sig efter beväringarnas muck. ”Dinosaurierna” heter på svenskt militärspråk Patgb 360, förkortningen står för pansarterrängbil och sifferkombinationen kommer sig av att den stora besten har utmärkt runtomsikt. Svårt att tro när man står på det plana släta garagegolvet och blickar upp på vagnen.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.