Foto: Glenn Lindberg

Provkörning av nya pansarterrängbilen Patgb 360

Ständigt pågående mobilisering och snabba omgrupperingar är a och o i stridens hetta, enligt Försvarsmaktens riktlinjer. Därför är senaste tillskottet pansarterrängbilen Patgb 360 något utöver det vanliga. Här är det högteknologi och säkert personskydd som kommer i första rummet. Hela tiden.

Säkerheten är rigorös. Månader före vår planerade provkörning har undertecknad samt fotograf Lindberg skickat in personnummer, körkort och utförlig redogörelse för uppdraget till berörda ansvariga överbefäl hos Livgardet i Kungsängen nordväst om Stockholm. Det hör liksom till när man ska komma innanför avspärrningar, bevakade bommar och tillåtas röra sig inne på militärt skyddsområde.

Väl på plats i de hangarstora garagen råder ett lugn. Gröntjänstgörande meniga har just ryckt ut och i stället står ett tiotal stora skogsgröna stålklumpar med åtta hjul vardera som slumrande urtidsdjur och vilar upp sig efter beväringarnas muck. ”Dinosaurierna” heter på svenskt militärspråk Patgb 360, förkortningen står för pansarterrängbil och sifferkombinationen kommer sig av att den stora besten har utmärkt runtomsikt. Svårt att tro när man står på det plana släta garagegolvet och blickar upp på vagnen.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill