Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hans Berggren

Provkörning av nya Toyota Mirai

De glada och frigående grisarna bökar i leran på Ängavallens gård utanför Vellinge. Grisarnas jakt på mat en solig och vacker höstdag inger hopp om en bättre och mer hållbar framtid. Det gör också bilen som provkörs precis intill grisarnas hage: Toyotas nya vätgasbil Mirai.

Det är ingen tvekan om att bilindustrin valt väg in i framtiden. Det är elbilarna som ska ersätta bensin- och dieselbilarna och hjälpa hela transportsektorn att klara klimatmålen i Paris-avtalet.
De som ändå tvekar om elbilens förträfflighet anger framför allt laddinfrastrukturen och hur svårt det är att snabbt ladda batterierna som skäl till eftertanke. För även om det pratas om nya och bättre batterier finns det en teknisk begränsning i batterierna: de blir för varma om de laddas för snabbt.

Bränsleceller som genererar el med hjälp av vätgas är det enda tydliga alternativet till batteribilarna. Fördelen är en lika snabb tankning som med bensin eller diesel och lång räckvidd på en mindre volym energi. Nackdelen är dyr produktion av bränsleceller och att det behövs ytterligare en infrastruktur för produktion och distribution av vätgas.
När Toyota ger oss chansen till en tidig provkörning av andra generationen av vätgasbilen Mirai måste den tankas och prepareras i Köpenhamn och sedan köras över Öresundsbron till Vellinge utanför Malmö där provkörningen äger rum.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.