Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mokka är en fattigmansvariant av espresso. Men Opel Mokka vill vara mer än så.Mokka är en fattigmansvariant av espresso. Men Opel Mokka vill vara mer än så.Mokka är en fattigmansvariant av espresso. Men Opel Mokka vill vara mer än så.
Mokka är en fattigmansvariant av espresso. Men Opel Mokka vill vara mer än så. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Provkörning av Opel Mokka-e

Premium Med tyskt kaxig stil och ny cool design glider Opel Mokka-e in i klassen för små eldrivna suvar. Men låt er inte luras av förpackningen. Den här gången smakar Mokka något annat än vi tänkt oss.

Maskinfiltrerat, kokt, franskt pressat, perkulator, V60, sifon, chemex, aeropress, pour-over, kallbryggt, Clever, turkiskt, espresso och – Mokka. Det finns minst 14 olika sätt att brygga kaffe. I ­grunden handlar det om hur kaffebönan används, mals och till slut blandas med vatten – med eller utan tryck och varmt eller kallt. De riktiga experterna kan känna skillnad på vilket filter som används och det är viktigt hur kaffet används efter själva bryggningen. Så kallad pour-over, där vattnet hälls över kaffet enligt ett visst mönster, är en konst och en sport som det tävlas i. Varje kaffe, malt eller som böna, har en period där det är som bäst så datummärkningen på paketet är viktigt.
Mokka är ett sätt att göra espressokaffe lite enklare och utan att vattnet pressas igenom kaffet. Kaffet smakar lite åt espressohållet, är starkt och ska helst drickas snabbt.