Provkörning av Pagani Zonda C12
Basfakta
Motor
12-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar per cylinderrad, 4 ventiler per cylinder. Kompression 10,0. Borrning/slag 89,0/80,2 mm, volym 5987cm3. Max effekt 420 hk (309kW) vid 5200 r/min. Max vridmoment 570 Nm vid 3800 r/min.
Kraftöverföring
Motorn mittmonterad, bakhjulsdrift, 5-växlad låda. (6-växlad blir standard inom kort).
Fjädring/Hjulställ
Dubbla triangellänkar, krängningshämmare och kombinerade stötdämpar-/fjädringsenheter fram och bak.
Styrning
Kuggstång, servo.
Bromsar
Ventilerade skivor fram och bak.
Hjul Och Däck
Fälg 8,0/12,0 tum. Däck fram 255/40 R 18, bak 345/35 R 18.
Mått/Vikt (cm/kg)
Axelavstånd 273, längd 435, bredd 205, höjd 115, spårvidd fram/bak 168/166. Tomvikt 1250.
Prestanda
(fabriksuppgifter): Acceleration 0-100 km/h 4,5 s, toppfart ca 320 km/h.
Virvelvinden
Den kunde ha hetat Fangio, men döptes till slut efter en vind i Sydamerika. Kanske inte så tokigt med tanke på orkanen i motorrummet.
Det har redan börjat skymma när jag angör Modena i norra Italien. Men jag hittar rätt bra här så det är inga problem att finna mitt hotell. Det kan vara femte, sjätte eller rent av sjunde gången jag är här.
Anledningar att resa hit saknas inte. I denna del av Italien byggs det sportbilar som ingen annanstans. Ferrari, Lamborghini, Maserati och de Tomaso. Bugatti hade sitt högkvarter här när märket återuppstod i början av nittiotalet, och här tillverkades under en kort tid en bil vid namn Cizeta.
Sedan ett drygt år tillbaka finns ytterligare en orsak att åka till Modena.
Pagani Zonda C12.
Supersportbilar föds lite då och då. Tyvärr avlider de ofta i plötslig spädbarnsdöd. Pagani har redan klarat av de första jobbiga månaderna och de första bilarna kommer att levereras till sina köpare vid jultid. 50 skrivna order lär finnas i böckerna.
Det är ett slitet uttryck, men det här är i stort sett en racersportvagn som konverterats till gatbruk. Det brukar inte bli så bra. Racerbilar är alltid racerbilar. Men Pagani Zonda C12 är faktiskt en fungerande kompromiss.
När man ser hur bilen tillverkas är det lätt att tro att det är en kompromisslös, stenhård, racerbil som är olidlig att köra.
Monocoquen, själva kupén med tak, är gjuten i kolfiber. På denna är fram och bakvagn i krommolybdenrör bultade. Dubbla triangellänkar till varje hjul Liggande fjädrar och stötdämparenheter. Karossen är även den gjuten i kolfiber. Lätt, oerhört starkt och mycket dyrt.
Pagani väger bara 1250 kg, att jämföras med Lamborghini Diablo SV som släpar på 1530 kg eller Ferrari 360 Modena med 1390 kg.
Den låga vikten gör att Pagani är komfortabel att köra. Det känns helt enkelt att det är ett lättviktsbygge. Diablon är tung och klumpig i jämförelse.
Att bygga en bil med stenhårt chassi är ingen konst. Att bygga en stenhård bil som är komfortabel är ett svårare trix. Pagani har lyckats. Visst känns det när man kör över ojämnheter men för att vara en supersportbil är det mycket bra.
Det hårda chassit bidrar också till att bilen flexar oerhört lite. Det är ingen "roll" vare sig i sidled eller längsled. Vindtunneltester hos racerbilstillverkaren Dallara har lett till en kaross med högt marktryck som förhindrar att bilen går till väders i höga farter. I 120 km/h trycks framvagnen ner med 100 kg, bakvagnen med 130 kg.
Kupén ser liten och trång ut, men två fullvuxna ryms förvånansvärt bra. De tunna, formgjutna racersportstolarna är bekvämare än de ser ut.
Bakom ryggslutet tronar en V12-motor från Mercedes. Den är hämtat från förra generationen S-klass. I den kolossen var motorn möjligen kraftfull men inte på något sätt kul.
I Pagani är motorn omprogrammerad för att ge bättre vridmoment på låga varvtal och samtidigt har den trimmats en aning. Pagani hävdar att det lurar 420 hästkrafter inne i den sex liter stora tolvan.
Och för den som tycker det är klent är det bara att vänta på Zonda S12 som visas i mars. Den har en sjuliters tolva, vässad av AMG till 520 hästkrafter.
Men 420 hästar räcker långt. Vid 3000 varv vaknar alla tolv cylindrarna abrupt och slungar iväg Pagani Zonda med brutal kraft. 0-100 km/h tar 4,5 sekunder, toppfarten är drygt 320 km/h. Motorn är högljud när den pressas. Men i det här fallet klagar man inte gärna. Ljudet hör till.
I provkörningsbilen sitter en bångstyrig femväxlad ZF-låda med racinglägen, det vill säga ettans växel vänster bakåt. Pagani håller på att utveckla en ny sexväxlad låda som gratis kommer att erbjudas de kunder som önskar bli av med ZF-lådan.
Kopplingen är också aktuell för byte. I den nuvarande krävs 26 kg för att trycka ner pedalen, och det blir lätt lite skakigt i vänsterbenet. En ny, lika stark men mer lättarbetad (16 kg) kommer att sitta i produktionsbilen.
Pagani Zonda C12 väcker uppmärksamhet även på Modenas gator där supersportbilar är vardagsmat. Formerna är ovanligt läckra.
Anledningen till att bilen ser ut som den gör hämtade mig förresten på hotellet den här morgonen.
Horacio Pagani har nämligen sökt inspiration till karossformerna hos sin fru Christina! Min blygsamhet förbjöd mig att utvärdera om han lyckats i detalj.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se