Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Marcus Engström / Expressen Lifestyle

Provkörning av Porsche 356 A 1600 Speedster

Premium Ända sedan 1950 har Sverige varit ett av de Porsche-tätaste länderna i världen. Men märkets kanske allra mest myt­omspunna modell blev aldrig någon storsäljare här hemma. Vi kör en förföriskt svart 356 Speedster från 1956 och reder ut begreppen.

Efter andra världskriget stod den svenska, oskadda industrin redo att sälja sina produkter till världen. Scania-Vabis var ett av alla dessa företag som gärna ville expandera på Europamarknaden. Fordonstillverkaren stod beredd att leverera lastbilar och bussar och kunde också tänka sig att göra bytesaffärer och importera produkter till Sverige för att skapa bättre relationer till sina nya exportländer. Så kom det sig att Sverige blev Porsches andra exportmarknad och några besynnerligt droppformade karosser med det för dåtiden helt obekanta namnet Porsche tog sig till Sverige den 11 maj 1950.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.