Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det ser inte ut att vara en värsting men det är en värsting.
Det ser inte ut att vara en värsting men det är en värsting.
Det ser inte ut att vara en värsting men det är en värsting.
Det ser inte ut att vara en värsting men det är en värsting. Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Provkörning av Porsche 911 GT3 Touring

”Gentlemen start your engines”. Sedan 1953 ett klassiskt sätt att starta en biltävling. Orden ringer i öronen varje gång jag närmar mig Porsches nya 911 GT3 Touring. Jag sträcker på mig lite och rättar till solglasögonen.

När Roger Penske startade årets Indy 500 med orden ”Drivers start your engines” höll han en amerikansk tradition vid liv som inleddes redan på 1940-talet. 1953 sa Wilbur Shaw orden ”Gentlemen start your engines” för att starta Indy 500 i Indianapolis. Shaw påstod att han använt orden tidigare också men det var 1953 man kunde läsa det tryckt i ett programblad för att markera startceremonin.
Meningen används främst inom IndyCar och Nascar men anses vara det mest klassiska sättet att starta en biltävling på. Genom åren har uppmaningen rättats till ett mera könsneutralt ordval. Skådespelaren James Franco rörde till det ordentligt när han 2013 startade Daytona 500 med orden ”Drivers and Danica start your engines” men även felsägningarna och hur orden framförs bidrar till att legenden hålls levande och vital.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.