Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skatteskaparen. Vi gör så gott vi kan vi som ska köra in budgetunderskottet.Skatteskaparen. Vi gör så gott vi kan vi som ska köra in budgetunderskottet.Skatteskaparen. Vi gör så gott vi kan vi som ska köra in budgetunderskottet.
Skatteskaparen. Vi gör så gott vi kan vi som ska köra in budgetunderskottet. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Provkörning av Range Rover Sport SVR

Premium Det är häftigt med en V8 på fem liter och 575 hästkrafter. Häftigt med en suv och sportbil i ett. Men allra häftigast är det att betala skatt, som Mona Sahlin sa.

Den åttonde september 1994 fällde Mona Sahlin det klassiska uttalandet som gång på gång bitit henne i nacken:
”Om man är socialdemokrat, då tycker man att det är häftigt att betala skatt. För mig är skatt det finaste uttrycket för vad politik är.”
Jag tänker på Mona Sahlin när jag provkör Range Rover Sport SVR. För när siffrorna på den här bilen ska deklareras så handlar det inte lika mycket om hästkrafter, kubikcentimeter och vridmoment som om fordonsskatt.
Om du köpt en Range Rover Sport SVR före den 1 april 2021 så är fordonsskatten under de tre första åren, enligt biluppgifter. se, 24 487 kronor – per år. Från år fyra och framåt är skatten 5 200 kronor.
Köper du bilen efter den 1 april 2021 är skatten under de tre första åren 30 865 kronor – per år. Totalt efter tre år blir det en häftig skattesmäll på 92 595 kronor.