Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Renault satsar på en stor suv som lok i försäljningen 2023. Nya Austral börjar säljas i vår.Renault satsar på en stor suv som lok i försäljningen 2023. Nya Austral börjar säljas i vår.Renault satsar på en stor suv som lok i försäljningen 2023. Nya Austral börjar säljas i vår.
Renault satsar på en stor suv som lok i försäljningen 2023. Nya Austral börjar säljas i vår. Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

Provkörning av Renault Austral 1,2 TCe E-Tech Full Hybrid 200 Automatic

Premium Renault plockar in bakhjulsstyrning och Google Assistent i sin allra nyaste suv. Men kanske har de glömt bort de gamla knepen för att få ordning på drivlinan. Vi provkör nya Renault Austral och både höjer på ögonbrynen och grimaserar illa.

Renault bygger sin nya stora suv Austral på den koncerngemensamma plattformen CMF-C/D där C och D står för vilka storlekar av bil som plattformen klarar av. Men det är verkligen inte mycket som förenar det som kunde varit rena syskon, Austral och Nissan X-Trail. Vi återkommer med provkörning på X-Trail inom kort och även en ren duell mellan de två från Renault-Nissan-Mitsubishi-samarbetet.

En skillnad är drivlinan där Renault satsat på en klassisk hybrid med en 1,2-litersmotor på 130 hästkrafter som tillsammans med en elmotor och en startgenerator ger en total uteffekt på 200 hästkrafter. När du kör iväg med Austral används främst elmotor vilket gör att bilen känns väldigt pigg. Litiumjonbatteriet är bara på 2 kWh men det klarar ändå av att ge kraft till motorpaketet. Bland annat beror det på energiåtervinning, som kan ställas i tre steg på ratten. Energin i batteriet sjunker rätt snabbt till 50 procent men under vanlig körning håller det sig på den nivån.