Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Provkörning av Renault Mégane CC
Provkörning av Renault Mégane CC
Provkörning av Renault Mégane CC
Provkörning av Renault Mégane CC

Provkörning av Renault Mégane CC

För den som har svårt att bestämma sig för om det ska vara tak, cabriolet eller soltak. Renault Mégane CC ­bjuder på rubbet!

Första intrycket #267

En linjeskön fransyska med massor av glas längs taket. Har i stort sett alla de för- och nackdelar man kan förvänta sig av en öppen bil.

Det finns många versioner av Renault Mégane, den senaste (och sista i raden i tredje generationen) är Coupé Cabriolet. Alltjämt med tak av glas.

När det finns öppna bilar med både tygtak och plåtdito, vad gör då en stackars biltillverkare för att sticka ut i mängden? Svaret är väl … glasklart!

 Man tillverkar en bil som har ett tak till största delen i glas för att släppa in dagsljus oavsett om taket är uppfällt eller nedfällt.

 Så tänkte i alla fall Renault och deras Mégane CC är därmed om inte unik så ganska ovanlig på marknaden.

 Glasinslaget är tio procent större på Mégane jämfört med den utgående versionen och totalt sett pratar vi om nästan en kvadratmeter. Denna yta är förstås inte i ett stycke, det hade blivit knöligt vid upp och nedfällning, utan fördelat på 0,45 kvadratmeter för själva takdelen och 0,50 kvadratmeter för bakrutan. Även om glaset är tonat svart från fabrik släpper det igenom mycket ljus vilket gör det trevligare i kupén. Blir det för trevligt finns ett skydd att dra för och då kan man sitta där och kura i lite mörkare miljö.

 Glaset är för övrigt behandlat så att det bara släpper igenom solens ljus men inte dess värme. Inte all värme i alla fall.

 Ett tak av den här typen är av naturen en invecklad histora. Det tar 21 sekunder att fälla det uppåt eller nedåt och då ställer sig glaspartierna i en sorts V-formation innan det faller på plats.

 När taket läggs på som just tak skjuter sidorutorna in sig ett par millimeter i takkonstruktionen och A-stolpens list för att skydda mot eventuell väta men framförallt oljud. Detta är en nyhet för generation tre av Mégane.

 En annan nyhet är att A-stolpen flyttats framåt med tio centimeter vilket väsentligt förenklar insteget och kommer att förhindra mångas huvudvärk efter att ha slagit i stolpen vid in- eller utsteg.

 En takkonstruktion av den här typen ger snygg profil och en lätt lyxig image. Men det finns förstås nackdelar, om man nu kan kalla det så.

 Tillsammans med arrangemanget för att taket ska hamna där du önskar så väger hela konstruktionen 110 kilo, enbart glasbitarna väger 75 kilo. Taket tillverkas av tyska Karmann och levereras komplett till Renaults fabrik i franska Douai där bilen tillverkas.

 På grund av tyngden går det inte att fälla upp eller ner taket under färd utan bilen måste tyvärr stå helt stilla.

 Totalt sett är Renault Mégane CC 160 kilo tyngre än motsvarande coupéversion, utöver taket handlar det förstås om förstärkningar för att undvika de ”förslappningar” som gärna uppstår på en cabriolet när taket ligger i bagageutrymmet.

 Tyvärr måste jag meddela att förstärkningarna inte fungerar så väl. Det är rätt bra darr i ratten när man kör över ojämnheter som vägskarvar och annat. Inte så att Mégane CC är uslast av alla öppna bilar vad gäller detta, men bra är det inte och det finns flera exempel på bilar som är betydligt bättre.

 Bagageutrymmet i en cabriolet, där taket fälls ned i bagageluckan, är av fysiska skäl begränsat. I Mégane CC handlar det om 417 respektive 211 liter bagage. Lasthöjden under ett nedfällt tak är 258 mm vilket medger exempelvis tre kabinväskor i bredd. Lasthöjden är 590 mm vilket gör ilastning enklare.

 Rufs i håret är omöjligt att undvika i en cabriolet men är också en del av nöjet med anrättningen. Med ett vindskydd som placeras bakom främre nackstöden blir det riktigt drägligt i Mégane CC. Samtidigt eliminerar man ju möjligheten att ha med sig folk i baksätet eftersom vindskyddet sitter fäst ovanpå detta.

 Om man väljer att köra med sido­rutorna nere, vilket är snyggast, fladdrar det rejält i säkerhetsbältet som klappar dig på axeln hela tiden. Även det ett vanligt cabproblem men det kan vara mer eller mindre fladder.

 På motorsidan finns det globalt sett sju olika alternativ. Till Sverige kommer tre.

 1,4 TCE 130 med just så många hästkrafter. 1,5 DCI 110 hk som levereras med en ny automatväxellåda (se separat artikel) och slutligen 2,0 TCE 180 hk för den som har riktigt brått.

 Den minsta bensinmotorn duger alldeles utmärkt. Ett resultat av den ”downsizing-trend” som nu råder i bilvärlden. Med hjälp av turboladdning ger den lilla motorn effekt och vridmoment som betydligt större motorer, men klarar ändå av att hålla sig på 0,73 liter milen enligt EU-normen.

 Mégane CC kommer tämligen välutrustad men bland de intressanta tillvalen finns bi-xenon strålkastare med kurvljus för 6 500 kronor, navigationssystem (Carminat Tom Tom) 5 200 kronor och läderklädsel för 12 500 kronor.

 Bilen kan bli din redan nu i juni. 260 000 kronor för 1,4.

EDC - Ny automatlåda

I samband med visningen av Mégane CC passade Renault på att presentera en ny automatlåda, EDC (Efficient Dual Clutch).

 Som namnet framgår handlar det om en dubbelkopplingslåda. På utsidan syns ingenting, växelväljaren är av samma typ som en konventionell automatväxellåda.

 EDC är kalibrerad för komfort och låg bränsleförbrukning så någon racekänsla som i exempelvis Audi TT infinner sig inte.

 Men växlingarna går utmärkt smidigt och snabbt, nästan sömlöst. Systemet ser till att lådan växlar snabbt, 290 millisekunder per växling, och klättrar till högsta möjliga växel vid en given hastighet.

 Föraren kan själv ta kommandot med växelväljaren.

 I ett första skede kommer EDC som standardutrustning till 1,5 DCI. Priset är inte fastställt.

 PEO K

Renault Mégane CC

Pris

260 000 kronor.

Motor

Bensin. 4-cyl rak tvärmonterad, 2 överliggande kamaxlar, 4 ventiler per cylinder. Kompression 9,1:1. Borrning/slag 78/73,1 mm, cylindervolym 1 397 cm3. Max effekt 130 hk (96 kW) vid 5 500 r/min, max vridmoment 190 Nm vid 2 250 r/min.

Kraftöverföring

Motorn fram, framhjulsdrift. 6-växlad manuell.

Fjädring/hjulställ

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänk. Bak torsionsaxel.

Styrning

Kuggstångstyrning med servo. Vändcirkel 10,95 meter.

Bromsar

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

Hjul

Fälg 6,5 tum, däck 205/55 HR 16.

Mått/vikt (cm/kg)

Axelavstånd 261, längd 449, bredd 181, höjd 143, spårvidd f/b 155/155. Tjänstevikt ca 1 575, maxlast ca 350, max släpvikt 750. Tank 60 liter. Bagagevolym (VDA-liter) 211 - 417 liter.

Fartresurser*

Toppfart 200 km/h. Acceleration 0-100 km/h 10,7 s.

Bränsleförbrukning*

Stad 1,00, landsväg 0,58, blandad körning 0,73 l/mil. CO2 169 g/km.

Garantier

2 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rostskydd.

Skatt

1 395 kronor.

* Enligt tillverkaren.