Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Provkörning av Seat Alhambra 2,0

Basfakta

MOTOR

4-cyl tvärmonterad radmotor med 1 överliggande kamaxel, 2 ventiler per cylinder. Kompression 10,5. Borrning/slag 82,5/92,8 mm, volym 1 984 cm3. Max effekt 115 hk (85 kW) vid 5 200 r/min. Max vridmoment 170 Nm vid 2 600 r/min.

KRAFTÖVERFÖRING 

Motorn fram, framhjulsdrift, 6-växlad manuell eller 4-växlad automatlåda.

FJÄDRING/HJULSTÄLL

Skruvfjädring och krängningshämmare fram och bak. Fram fjäderben med undre triangellänkar. Bak mjukstel axel och bakåtriktade bärarmar.

STYRNING 

Kuggstång, servo. Vändcirkel 11,9 meter.

BROMSAR 

Skivor fram (ventilerade) och bak. Låsningsfritt system.

HJUL/DÄCK

Fälgbredd 6 tum, däck 205/60 R15.

MÅTT/VIKT (cm/kg)

Axelavstånd 284, längd 464, bredd 181, höjd med ?rails? 176, spårvidd fram/bak 153/152. Tjänstevikt 1 700, maxlast cirka 700, släpvagnsvikt 1 800. Bränsletank 70 liter.

PRESTANDA 

(fabriksuppgift)

Acceleration 0-100 km/h 15,2 s, toppfart 177 km/h. Bränsleförbrukning blandad körning 0,95 liter/mil

Trillingtransport

Seat stärker banden med syskonbussarna från Ford och Volkswagen.

Om jag ville göra den här texten enkel för mig skulle jag referera till provkörningen av Ford Galaxy i Teknikens Värld nummer 15/00. Läs den och byt ut namnet Galaxy mot Alhambra.

I det stora hela är bilarna identiska, endast några detaljer skiljer: Seat har Seat-grill och Ford har Ford-grill, utformningen av strålkastare och baklampor skiljer sig åt.

Som nog de flesta vet byggs bilarna - och Volkswagen Sharan - på samma "lina" i samma Volkswagenägda fabrik i Portugal. Nästan alla komponenter är de samma, men till generation två av de här tre bilarna har man i alla fall försökt skilja inredningarna åt mer än tidigare.

Seat, som ska vara billigare än de andra två, har något enklare utförande på vissa plastpaneler. I Ford och VW är hårdplasten draperad med ett ytskikt som ger ett mer gediget och mjukare intryck. Instrumentpanelerna skiljer sig på ovansidan genom förvaringsluckornas placering och utformning, samt färgen på instrumenten. 

Stolarna är nya och tyskt fasta i hullet. De är exakt lika till konstrutionen i de tre bilarna, endast klädselfärgerna skiljer.

Tidigare fanns inte Alhambra i någon lyxigare version än med 1,8-liters femcylindrig turbomotor och 150 hk. Den nya toppmodellen är flera strån vassare och levereras med Volkswagens kompakta och lätta VR6-motor på 204 hk. En annan ny motor är 1,9 TDI som numera har 115 hk i stället för 90 som tidigare. Ett utmärkt val för långresenären.

Inroparmodellen har precis som tidigare en tvåliters bensinmotor på 115 hk, en bra bruksmaskin med tillräcklig kraft på lågvarv när den får arbeta med lätt last. Annars är den alltför kraftlös. Sexväxlad manuell låda är numera standard för alla motoralternativ. Fyrstegs automatlåda finns som tillval i den motorsvagaste bensinmodellen, de övriga kan nu erhållas med femväxlad så kallad Tiptroniclåda som också medger manuell skiftning mellan lägena. En nyhet är att man kan välja Haldex' fyrhjulsdrift till V6- och dieselmodellen.

Liksom Ford Galaxy känns nya Seat Alhambra mycket mer ombonad än tidigare och man färdas tyst och bekvämt. För den som vill ha hårdare fjädring och stötigare gång finns ett sportpaket. 

Ett problem återstår - vilken av de tre bilarna ska man välja?

Kanske dagspriset får avgöra, eller det faktum att Seat inte har vagnskadegaranti.

Ingen av de tre har ännu aviserat några priser men förhållandet mellan dem lär fortsätta som hittills: 

Volkswagen blir några kronor dyrare än Ford som i sin tur blir några kronor dyrare än Seat som i sin tur blir dyrare att försäkra. 

Enkelt? Knappast.